ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δράσεις ενάντια στην εμπορία ορφανών παιδιών

13 Μαρτίου 2023, 16:01

images

Την ανάγκη για θέσπιση νομοθεσίας που θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εμπορίας παιδιών που φιλοξενούνται σε ορφανοτροφεία, καθώς και τον συντονισμό ενεργειών μεταξύ εθνικών κοινοβουλίων, ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών, επεσήμανε σήμερα η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, κατά τη συνεδρίαση της 146ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Ανέφερε, δε, ότι απαιτούνται μέτρα ενάντια στη φτώχεια, καθώς και για τη διαφύλαξη του οικογενειακού ιστού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Ατταλίδου, μιλώντας στη Μόνιμη Επιτροπή για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε συνεδρίαση με θέμα «Ο ρόλος των κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση της εμπορίας παιδιών σε ορφανοτροφεία», είπε ότι είναι σημαντικό ο συντονισμός ενεργειών μεταξύ κοινοβουλίων και αρμόδιων κυβερνητικών φορέων, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό προγραμμάτων επανένταξης των παιδιών από ορφανοτροφεία στις οικογένειες τους, βάσει ενός πιο υγιούς πλαισίου απ’ ό,τι η ιδρυματοποίηση.

Η Κύπρια βουλευτής υπογράμμισε επίσης την επιβεβλημένη ανάγκη συνεργασίας μεταξύ εθνικών κοινοβουλίων, φορέων των Ηνωμένων Εθνών, μη-κυβερνητικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να προσεγγιστεί ολιστικά η σοβαρή αυτή πρόκληση. Υπογράμμισε, δε, τη σημασία συμπερίληψης της εμπορίας παιδιών σε ορφανοτροφεία στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ώστε να αναγνωριστεί ως άλλη μια μορφή εμπορίας παιδιών.

Αναφερόμενη στον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια στην αντιμετώπιση της εμπορίας παιδιών σε ορφανοτροφεία, η κ. Ατταλίδου επεσήμανε τη σημασία της θέσπισης και εφαρμογής νομοθεσίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου και ταυτόχρονα, της προώθησης εθνικών πολιτικών, που να καταπολεμούν την φτώχεια και να διαφυλάττουν τον οικογενειακό ιστό.

Η κ. Ατταλίδου συμμετείχε, εξάλλου, σε συνεδρία του Φόρουμ Γυναικών Βουλευτών του Οργανισμού, με θέμα συζήτησης «Κοινοβουλευτική ηγεσία στην αντιμετώπιση κρίσεων: Η ισότητα των φύλων στο επίκεντρο της υδατικής ασφάλειας , της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και της διατήρησης της ειρήνης».

Επεσήμανε ότι, παρά την γενική παραδοχή ότι οι κρίσεις δεν είναι ποτέ ουδέτερες ως προς το φύλο, εντούτοις η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου δεν περιλαμβάνεται ακόμη στις εθνικές πολιτικές για περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, την οικοδόμηση και διατήρηση της ειρήνης και τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τόνισε την ανάγκη αυξημένης συμμετοχής και συνεισφοράς των γυναικών στη χάραξη πολιτικής στους τομείς αυτούς.

Τέλος, η κ. Ατταλίδου υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη, τον μετριασμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υδατικής ανασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων, πρέπει να ανταποκρίνονται στο φύλο και να προωθούν την ενδυνάμωση και τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών.

 


Σχετικά Άρθρα