ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Χατζηπαναγή: Εμβολιασμός παιδιών για προστασία από πνευμονιόκοκκο

21 Απριλίου 2023, 17:59

images

Τον εμβολιασμό των παιδιών το συντομότερο δυνατόν συστήνει ο παιδίατρος και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λάρνακας, Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής, αφού εντοπίστηκαν πνευμονίες σε παιδιά από πνευμονιόκοκκο που θέτουν ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών.

Σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, ο Δρ Χατζηπαναγή συμβουλεύει τους γονείς να προσπαθήσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους το συντομότερο δυνατόν, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα, γιατί μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους τόσο από τον πνευμονιόκοκκο όσο και από τα μικρόβια που προκαλούν μηνιγγίτιδες.

Ο Δρ Χατζηπαναγή εξηγεί ότι «ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα μικρόβιο το οποίο υπάρχει στον στοματοφάρυγγα τον ανθρώπων και στα παιδιά. Ζει ήσυχα μαζί μας και για κάποιον λόγο ξαφνικά αρχίζει να γίνεται επιθετικός και μας προκαλεί σοβαρή λοίμωξη».

Μπορεί να μεταδοθεί με τα σταγονίδια από τον βήχα ή από το φτάρνισμα σε κάποιο παιδί και να του προκαλέσει μία σοβαρής μορφής λοίμωξη.

«Δεν ξέρουμε τον τρόπο ακριβώς με τον οποίο επιτίθεται αυτό το μικρόβιο. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Αλλά εκείνο που ξέρουμε είναι ότι περίπου υπάρχει σε περίπου το 20-30% του υγιούς πληθυσμού», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Δρ Χατζηπαναγή, τα συμπτώματα που μπορεί να αναπτύξει ένα παιδί είναι υψηλός πυρετός ο οποίος δεν πέφτει εύκολα με τα αντιβιοτικά ή όταν πέσει ο πυρετός και το παιδί εξακολουθεί να μην είναι καλά.

«Τότε είναι ένδειξη για να αποταθούμε στον γιατρό και αυτός θα κρίνει ποιο είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να ακολουθηθεί», σημείωσε.

Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια

Όπως δήλωσε, η επιστήμη προσπαθεί να βρει λύση σε αυτή τη λοίμωξη και υπάρχει διαθέσιμο το δεκαπενταδύναμο εμβόλιο και σύντομα θα έχουμε και το εικοσαδύναμο.

«Τα παιδιά μας εμβολιάζονται ήδη είτε με το δεκαδύναμο είτε με το δεκατριδύναμο», είπε, προσθέτοντας ότι «ο αριθμός αυτός υποδηλώνει τον αριθμό των στελεχών που βρίσκεται μέσα στο φιαλίδιο».

Προσθέτει ότι είναι στελέχη τα οποία υπάρχουν στη φύση και η επιστήμη κατάφερε να κάνει εμβόλιο εναντίον αυτών των στελεχών.

Αύριο το 14ο Παγκύπριο Συνέδριο για Γονείς

Το 14ο Παγκύπριο Συνέδριο για Γονείς θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία το Σάββατο 22 Απριλίου, στο θέατρο Στροβόλου.

Σύμφωνα με τον Δρ Χατζηπαναγή, το συνέδριο αφορά τους γονείς, τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την ψυχολογία και την εκπαίδευση.

«Θα μιλήσουμε για το πώς το άγχος των παιδιών μετατρέπεται σε σωματικό σύμπτωμα, μία κατάσταση που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βιώνουμε πάρα πολύ τακτικά στα ιατρεία και τις παιδιατρικές κλινικές», αναφέρει.

Θα συζητηθεί, επίσης, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα παιδιά, εάν αποτελεί κίνητρο ή άγχος. «Αυτά τα θέματα δένουν το ένα με το άλλο γιατί ο ανταγωνισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος και το άγχος μπορεί να προκαλέσει τη σωματοποίηση ενός συμπτώματος», εξηγεί.

Ακόμη, θα γίνει αναφορά στο λόγο των μικρών παιδιών, που όπως αναφέρει ο Δρ Χατζηπαναγή «όλοι ανησυχούμε όταν έχουμε ένα μικρό παιδάκι πότε θα μιλήσει, γιατί δεν μίλησε κ.ο.κ.».

Επίσης, θα συζητηθεί ποια είναι τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού, ένα νόσημα που τα τελευταία χρόνια δυστυχώς αυξάνεται αριθμητικά και δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αιτία που προκαλεί αυτή την αύξηση.

Επιπλέον, θα συζητηθεί το θέμα για την αντίσταση στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία.

«Θα λύσουμε απορίες που σχετίζονται με τα εμβόλια ειδικά μετά την Covid εποχή, και για τον ύπνο των βρεφών που είναι κάτι που ανησυχεί την συντριπτική πλειοψηφία των γονέων», προσθέτει.

Τέλος, θα γίνει αναφορά στο θέμα της χρήσης των κινητών και των τάμπλετ από τα παιδιά και τους έφηβους.

Της Ουρανία Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα