ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Χατζηπαναγή: Αχρείαστος πανικός για τα strept test

04 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Να μην πανικοβάλλονται και να μην «τρέχουν» οι γονείς για να υποβάλουν σε strept test τα παιδιά τους για να δουν εάν έχουν στρεπτόκοκκο, συστήνει ο παιδίατρος και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝ Λάρνακας Δρ Αδάμος Χατζηπαναγή, διευκρινίζοντας σε ποιες περιπτώσεις ο παιδίατρος θα κρίνει εάν είναι απαραίτητο το τεστ.

Όπως εξηγεί, το μικρόβιο που ονομάζεται στρεπτόκοκκος, μπορεί να προκαλέσει διάφορες μολύνσεις στο ανθρώπινο σώμα με την πιο συχνή και πιο γνωστή σε όλους - την φαρυγγοαμυγδαλίτιδα.

Προσθέτει ότι η πλειοψηφία των λοιμώξεων των αμυγδαλών και του φάρυγγα (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα) οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις και δεν χρειάζονται καμία αντιβιοτική θεραπεία.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα οφείλεται σε μικρόβιο (το συνηθέστερο είναι ο στρεπτόκοκκος) και τότε το παιδί χρειάζεται να πάρει αντιβίωση.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, επισημαίνει, ο παιδίατρος είναι σε θέση, αφού εξετάσει το παιδί και πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό, να αποφασίσει αν πρόκειται για ιογενή ή μικροβιακή φαρυγγοαμυγδαλίτιδα. Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις είναι λιγότερο σίγουρος και τότε ίσως χρειαστεί τη βοήθεια γρήγορων εργαστηριακών εξετάσεων όπως είναι το strept test ή και άλλες εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι το τεστ αυτό ανιχνεύει το αντιγόνο του στρεπτόκοκκου, δηλαδή την παρουσία στην περιοχή του ίδιου του στρεπτοκόκκου.

Θετικό και αρνητικό strept test – Τι σημαίνει

Σύμφωνα με τον Δρ Χατζηπαναγή, το θετικό αποτέλεσμα σε strept test σημαίνει ότι ο στρεπτόκοκκος βρίσκεται στην περιοχή των αμυγδαλών και του φάρυγγα. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι και το παιδί πάσχει από στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, αλλά μπορεί απλά το παιδί να είναι φορέας του μικροβίου.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ποσοστό περίπου των 20% των υγειών παιδιών (ανάλογα με τη μελέτη και την ηλικιακή ομάδα) που δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα απολύτως, είναι φορείς του στρεπτοκόκκου, δηλαδή υπάρχει το μικρόβιο στην περιοχή χωρίς όμως να προκαλεί νόσο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, αναφέρει, το παιδί δεν χρειάζεται θεραπεία και αν υποβληθεί σε strept test είναι πιο πιθανόν να βγει θετικό. Έτσι, ο παιδίατρος θα μπορούσε να σκεφτεί να χορηγήσει αντιβίωση σε ένα παιδί – φορέα, αν το παιδί παρουσιάζει στο ιστορικό του υποτροπιάζουσες στρεπτοκοκκικές φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, σε μια προσπάθεια να εκριζώσει το μικρόβιο.

Όσον αφορά το αρνητικό αποτέλεσμα σε strept test, ο Δρ Χατζηπαναγή σημειώνει ότι δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα. Συνεπώς, σε αυτή την περίπτωση αν ο παιδίατρος έχει ισχυρή υποψία ότι το παιδί πάσχει από στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα τότε θα ζητήσει να γίνει καλλιέργεια επιχρίσματος από την περιοχή και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει αντιβίωση.

Επισημαίνεται ότι το strept test αποτελεί ένα εργαλείο που ίσως ο παιδίατρος να αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που δεν αισθάνεται ασφαλής για τη κλινική διάγνωση του παιδιού.

Ο Δρ Χατζηπαναγή συμβουλεύει τους γονείς να δώσουν προσοχή στις περιπτώσεις των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων αλλά και των θετικών αποτελεσμάτων που δεν υποδηλώνουν νόσο αλλά απλή φορεία.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα