ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ. Λοϊζου: Η διαχείριση του στρες και οι επιδράσεις στην υγεία

04 Μαρτίου 2023, 06:00

images

Η σωστή διαχείριση του στρες μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη ζωή του ανθρώπου, αναφέρει ο παιδογκολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Λοΐζος Γ. Λοΐζου.

Στo σεμινάριο με θέμα «Το στρες και οι επιδράσεις του στην υγεία μας» που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2023, ο Δρ Λοΐζου εξήγησε ότι το στρες είναι μία σειρά από ψυχικές και σωματικές αντιδράσεις που συμβαίνουν όταν συνειδητοποιούμε ότι αντιμετωπίζουμε καταστάσεις πέραν των δυνάμεών μας και υπάρχει σε οποιαδήποτε ηλικία, από τα βρέφη μέχρι και τους μεγαλύτερους.

Πρόσθεσε ότι για να καταλάβει κάποιος ότι έχει στρες, μπορεί να παρουσιάσει μερικά από αυτά τα συμπτώματα: κόπωση, καταπόνηση, κακός ύπνος, αϋπνία, τρέμουλο, ζαλάδες, δύσπνοια.

Επίσης, το συνεχές/χρόνιο στρες μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, τις άμυνες του οργανισμού που μας προστατεύουν από τις μολύνσεις και τον καρκίνο και μπορεί να προάγει τις αυτοάνοσες ασθένειες.

«Ξέρω τι σημαίνει στρες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «για σχεδόν 40 χρόνια που αφοσιώθηκα στην καταπολέμηση του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου παιδιών και εφήβων, το στρες ήταν ένα διαρκές και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου».

Σημείωσε, εντούτοις, ότι το στρες δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, καθώς μπορούμε να το κάνουμε σημαντικό μας σύμμαχο, αφού το στρες είναι αναπόφευκτο και απαραίτητο στη ζωή.

Παρόλα αυτά, τόνισε, τα προβλήματα προκύπτουν, όταν το στρες γίνεται χρόνιο, έντονο και ανυπέρβλητο.

Σύμφωνα με τον Δρ Λοϊζου, η ορθή διαχείριση του καθημερινού στρες, προσφέρει πολλά καλά όπως: αυξάνει την αποδοτικότητα, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, καλυτερεύει τις διαπροσωπικές σχέσεις, προσφέρει ευτυχία, ωφελεί την υγεία και οδηγεί σε μακροζωία.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, ανέφερε ότι το στρες όντως αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό και σοβαρό πρόβλημα στην εποχή μας και δυστυχώς υπάρχει ταυτόχρονα μία συνεχής, διαχρονική και ανησυχητική άσκηση του προβλήματος σε όλες τις ηλικίες.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι και τα παιδιά μας μπορεί να επηρεάζονται σοβαρά και να υποφέρουν από στρες», είπε.

Υπογράμμισε ότι «το κλειδί στην επιτυχία είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το στρες. Με τη σωστή διαχείριση του καθημερινού μας στρες, μπορούμε να επωφελούμαστε παρά να υποφέρουμε από αυτό», συμπληρώνοντας, ότι «το να υιοθετούμε τη σωστή στάση απέναντι σε ό,τι έχουμε να κάνουμε ή βιώνουμε, μπορεί κατά την άποψη μου να μετατρέψει το αρνητικό στρες σε θετικό».

«Χρειάζεται να επιλέγουμε τον τρόπο που βλέπουμε μία κατάσταση. Έτσι καθορίζουμε και το πώς θα τη βιώσουμε», καταλήγει.

Πώς το στρες μπορεί να γίνει ωφέλιμο

Ο Δρ Λοϊζου αναφέρθηκε σε κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει διαχείριση του στρες, ώστε να γίνει ωφέλιμο για τη ζωή μας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, «μην αναλαμβάνετε περισσότερες υποχρεώσεις απ’ όσες πραγματικά μπορείτε να εκπληρώνετε, αναγνωρίστε τις δικές σας ανάγκες. Αποφεύγετε καταστάσεις που σας δημιουργούν αυξημένο στρες. Βιώνουμε στρες κάθε φορά που διαισθανόμαστε ότι αυτά που πρέπει να κάνουμε υπερβαίνουν τις δυνατότητες μας με αποτέλεσμα να εκκρίνεται αδρεναλίνη».

Επίσης, «να βάζετε με αυστηρότητα τις προτεραιότητές σας. Απομακρύνετε ό,τι άλλο μπορεί να κλέβει από το χρόνο σας», καθώς επίσης, «δεν μπορείτε να ευχαριστείτε όλους, είναι σημαντικό να μάθετε να λέγετε ευγενικά όχι».

«Περιορίστε την κριτική προς τους άλλους και αποφεύγετε τις συγκρουσιακές καταστάσεις», πρόσθεσε και να «βάζετε ευχάριστες δραστηριότητες στο πρόγραμμά σας. Κάνετε πράγματα που σας αρέσουν. Φροντίζετε για καλές διακοπές».

Επιπλέον, «να χαλαρώνετε με διάφορους τρόπους, περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, μουσική, κωμωδίες, γέλιο, χιούμορ, διάβασμα, γιόγκα, μασάζ, οικιακά ζώα και τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές, να καλλιεργείτε τις σχέσεις σας με τους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους».

Σημείωσε ακόμη, ότι δεν πρέπει να αμελούμε τη φροντίδα του σώματος, με υγιεινή διατροφή, καλό ύπνο, τακτική σωματική άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος και περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα