ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Καράνης: Να καλύψουμε κενά στη δημόσια υγεία

16 Απριλίου 2022, 06:00

images

Τη σημαντικότητα της επιστημονικής τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στην Κύπρο για την προετοιμασία του δημόσιου συστήματος υγείας για αντιμετώπιση του Covid-19 αλλά και άλλων πανδημιών που προβλέπονται να εμφανιστούν στο μέλλον τονίζει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Παναγιώτης Καράνης.

Ο Δρ Καράνης, σε άρθρο του επισημαίνει ότι τώρα περισσότερο από ποτέ παρουσιάζεται η ανάγκη για επιστημονικές ανταλλαγές και επενδύσεις στη βιοϊατρική έρευνα και την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς νέων επιστημόνων βιοϊατρικής στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, εκφράζει την άποψη ότι «πρέπει να καλύψουμε τα ερευνητικά κενά και τις ανάγκες της χώρας σε Βιοϊατρική και Δημόσια Υγεία. Στην περίπτωση της Κύπρου, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει την πανδημία».

«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να μεταμορφωθεί και να επεκταθεί στην επιτήρηση και την παρακολούθηση για να μπορεί να ανιχνεύει και να ελέγχει τοπικές εστίες και πανδημίες. Οι ελλείπουσες και αναδυόμενες ευκαιρίες της Κύπρου για επιστημονική σταδιοδρομία και επιτεύγματα στην έρευνα για τις λοιμώδεις νόσους διαφαίνονται», σημειώνει.

Με αισιοδοξία αναφέρει ότι «η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να ανθίσουν στη χώρα και οι πιθανότητες είναι πολύ ανοιχτές για την επόμενη γενιά βιοεπιστημόνων».

«Η έρευνα και η καινοτομία θα πρέπει να προσελκύσουν ερευνητές και επενδυτές από όλο τον κόσμο και να δημιουργήσουν μια ισχυρή εγκατάσταση σε αυτό το νησί», υπογραμμίζει.

Εκπαίδευση για ασθένειες στα Πανεπιστήμια

Ο Δρ Καράνης στο άρθρο του κάνει επίσης αναφορά στη σημαντικότητα της διδασκαλίας και της εκπαίδευσης αναδυόμενων ασθενειών στα Πανεπιστήμια.

Όπως αναφέρει, «καθώς ολόκληρος ο πλανήτης στρέφει την προσοχή του στον αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη και παράδοση ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα εξίσου κρίσιμο επιστημονικό εγχείρημα για τη βελτίωση της διάγνωσης και εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων παθογόνων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επακόλουθες πανδημίες και να προστατεύσουν την ανθρωπότητα».

Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη διεξαγωγής διάφορων ενοτήτων και διαλέξεων σχετικά με «παράσιτα, βακτήρια και ιούς ως κυτταρικά παθογόνα», «κλιματική αλλαγή και μολυσματικές ασθένειες», «δημογραφικές αλλαγές και φροντίδα των μεταναστών». Προσθέτει ότι οι μαθητές και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να κατανοήσουν τις διαφορές μεταξύ της αλλαγής του παθογόνου και των σχετικών παραγόντων και να μπορούν να αξιολογήσουν τις επιδημιολογικές και παθογενετικές συνέπειές τους.

«Θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να ειδοποιούνται για την απροσδόκητη εμφάνιση επικίνδυνων παθογόνων», τονίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «πολλές από τις λοιμώξεις που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, αλλά οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν τις έχουν δει σε περιοχές όπου συμβαίνουν νέα κρούσματα».

Αναφέρει ακόμη ότι η φετινή εστίαση είναι η καταπολέμηση των παραμελημένων τροπικών παρασιτικών ασθενειών στο πλαίσιο της Ατζέντας για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030 (SDGs), οι λοιμώξεις και η ανοσία, η ανάπτυξη φαρμάκων και η «Έννοια για μια υγεία».

Συνεπώς, δηλώνει, ότι απαιτείται η συνέχιση και η έναρξη νέων ερευνών για τα λοιμώδη νοσήματα στην Κύπρο, οι οποίες θα προσφέρουν νέες δυνατότητες και επενδύσεις στη χώρα.

Οι επιστήμονες να δρουν με κίνητρο την εξυπηρέτηση του κοινού

Σύμφωνα με τον Δρ Καράνη, αν και η επιστήμη σήμερα είναι τόσο γρήγορη και πολύπλοκη, οι έμπειροι ερευνητές θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να εξηγήσουν γιατί απαιτείται μια απόφαση ή μια ενέργεια.

«Οι νέοι ερευνητές θα πρέπει να λαμβάνουν τις καλύτερες συμβουλές από τους επόπτες τους. Η τήρηση των επαγγελματικών προτύπων χτίζει την προσωπική ακεραιότητα σε μια ερευνητική σταδιοδρομία», επισημαίνει.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η κατανόηση της φύσης και των πολύπλοκων σχέσεων των ασθενειών είναι δυνάμεις που κρατούν τους ερευνητές ριζωμένους στα εργαστηριακά τους παγκάκια - η παρατήρηση ή η εξήγηση κάτι που κανείς δεν έχει παρατηρήσει ή περιγράψει ποτέ πριν είναι ένας προσωπικός θρίαμβος που κερδίζει και αξίζει ατομική αναγνώριση.

Συμπληρώνει ακόμη ότι οι νέοι ερευνητές «μαθαίνοντας κάτι νέο, αντλούν και συνεισφέρουν στο σύνολο της παγκόσμιας γνώσης που είναι κοινή από όλους τους ερευνητές».

Επιπλέον, «συνεισφέρουν στην κοινωνία και θα πρέπει να παραμείνουν τα κρίσιμα πρότυπα κινήτρων για την εξυπηρέτηση του κοινού. Οι ανεύθυνες ενέργειες μπορεί να εμποδίσουν ένα ολόκληρο πεδίο έρευνας ή να το στείλουν σε λάθος κατεύθυνση και η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα μπορεί να επιβραδυνθεί».

Τα επιστημονικά αποτελέσματα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία και η επιστήμη είναι κρίσιμη για τις οικονομικές και αμυντικές αναβαθμίσεις, τονίζει στο άρθρο του.

«Ζούμε σε μια κοινωνία σύγχυσης και αποπροσανατολισμού», αναφέρει.

Εν κατακλείδι, κάνει αναφορά στην εφαρμογή του «παν μέτρον άριστον» στη ζωή μας και η μετάδοση αυτού του τρόπου σκέψης στις επόμενες γενιές θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα