ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Καραγιάννης: Σε καλύτερη κατάσταση η Κύπρος από άλλες χώρες

22 Αυγούστου 2022, 17:18

images

Σε πολύ καλή κατάσταση είναι η Κύπρος σε σύγκριση με άλλες χώρες παγκοσμίως, υποδεικνύει ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, καθώς στις άλλες χώρες φαίνεται να παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής  Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στις άλλες χώρες παγκοσμίως δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για την Κύπρο, παρόλο που επικρατεί το ίδιο στέλεχος κορωνοϊού, για τον λόγο ότι αυτές έχουν σημειώσει μία κορύφωση στα περιστατικά κορωνοϊού, τα οποία μειώνονται πιο επιβραδυντικά λόγω της μαζικότητας των κρουσμάτων».

Κληθείς να απαντήσει για το εάν θα τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού, σχολίασε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει τους επόμενους μήνες, ποια στελέχη θα επικρατήσουν και αν αυτά θα δημιουργήσουν προβλήματα.  

«Είμαστε έτοιμοι και για το φθινόπωρο, εάν γίνουν και οι ενισχυτικές δόσεις, θα είμαστε ακόμη καλύτερα», είπε.

Όσον αφορά τον απολογισμό της πανδημίας αυτά τα δυόμισι χρόνια που επικρατεί, δήλωσε ότι είχαμε 1152 θανάτους και σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού έχουν νοσήσει. Ανέφερε ότι ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, το σύνολο των εμβολιασμών μέχρι τις 10/8/2022 ανέρχεται στους 1,792,456.

Ερωτηθείς για τον λόγο που η πανδημία αργεί να τελειώσει, καθώς οδηγούμαστε στο τρίτο έτος της επικράτησης της, ο Δρ Καραγιάννης σχολίασε ότι για αυτό οφείλεται το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις του ιού σταδιακά διαφεύγουν των εμβολίων, με αποτέλεσμα να βλέπουμε και εμβολιασμένους να νοσούν και άτομα που νόσησαν να νοσούν ξανά.

«Επομένως, πρέπει οπωσδήποτε να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια και ελπίζουμε ότι ο ιός δεν θα βρίσκει το κενό να μεταλλάσσεται τόσο εύκολα», συμπλήρωσε.

Αισιοδοξία για το χειμώνα

Ο Δρ Καραγιάννης, εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος τον χειμώνα θα είναι καλύτερη η κατάσταση που θα επικρατεί στο νησί σχετικά με την πανδημία.

«Εάν κάνουμε και τις ενισχυτικές δόσεις θα έχουμε ένα υψηλό φραγμό ανοσίας», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει εάν τελικά τα σχολεία θεωρούνται χώρος συγκέντρωσης κρουσμάτων του Covid-19, δήλωσε ότι «οποιοσδήποτε κλειστός χώρος διευκολύνει τη μετάδοση του ιού, είτε είναι σχολείο είτε είναι εργασιακοί χώροι κλπ. Επομένως, χρειάζεται η ανάλογη προετοιμασία για να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε αυτούς τους χώρους».

Σημειώνεται ότι ο οδικός χάρτης για την διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες συζητήθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ενώ η τελική διαμόρφωσή του αναμένεται στις 30 Αυγούστου. Στον οδικό χάρτη περιλαμβάνεται το πρωτόκολλο για σύστημα εξαερισμού στις σχολικές τάξεις, το οποίο θα εφαρμοστεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Δεν ανησυχεί πλέον ο κόσμος

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Δρ Καραγιάννης υπέδειξε ότι δεν υπάρχει πλέον ανησυχία από τον κόσμο για τον κορωνοϊό, καθώς «αυτό οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων, που δίδει μία αίσθηση αισιοδοξίας, και επιπλέον, λόγω του εφησυχασμού ότι τα εμβόλια αποτρέπουν τις βαριές νοσηλείες. Έτσι ο κόσμος δεν φοβάται πλέον, μέχρι νεοτέρας».

Πρόσθεσε ότι «η χαλάρωση των μέτρων έγινε την καλοκαιρινή περίοδο που είμαστε σε εξωτερικούς χώρους», υπογραμμίζοντας ότι «ωστόσο, χρειάζεται προσοχή όταν επανέρχεται ο κόσμος στους εσωτερικούς χώρους».

Ερωτηθείς για το εάν οι πολίτες κάνουν τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων, δήλωσε ότι «οι πολίτες περιμένουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο ώστε να κάνουν την αναμνηστική δόση με εκείνο. Νομίζω η διαφώτιση που γίνεται από όλους στο κοινό, είναι τέτοια που πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι η ενισχυτική δόση είναι απαραίτητη».

Στο ενδεχόμενο τα εμβόλια κατά του Covid-19 να γίνουν εποχιακά, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από το τι θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα. «Εάν δεν κυκλοφορήσουν άλλα στελέχη τα οποία θα δημιουργήσουν πρόβλημα και να χρειάζεται να επικαιροποιηθούν πάλι τα εμβόλια, τότε ναι μπορεί να μιλούμε για εποχιακό εμβόλιο», εξήγησε.

«Έχουμε να κάνουμε με στελέχη τα οποία είναι πιο μεταδοτικά αλλά δεν είναι τόσο επιθετικά», είπε, συμπληρώνοντας ότι «παρόλο που είχαμε χιλιάδες κρούσματα, εντούτοις οι νοσηλείες ήταν περιορισμένες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι πλέον είναι εμβολιασμένοι».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα