ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Καραγιάννης: Πως δημιουργούνται οι μεταλλάξεις ιών

10 Ιουνίου 2021, 07:55

images

Λεπτομέρειες για το πώς δημιουργούνται οι μεταλλάξεις των ιών, δίνει το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Όπως δηλώνει στο YgeiaWatch ο Δρ. Καραγιάννης , οι μεταλλάξεις δημιουργούνται την ώρα που ο ιός πολλαπλασιάζει το γενετικό του υλικό.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει πως είναι σημαντικό να προστατευτούμε από αυτές τις μεταλλάξεις. Ήδη όπως αναφέρει, υπήρξε περίπτωση κοινότητας στην Κύπρο όπου μεταδόθηκε η ινδική μετάλλαξη. Προσθέτει πως αυτή τη στιγμή με τον εμβολιασμό οι πιθανότητες μετάδοσης περιορίζονται.

Καταληκτικά διευκρινίζει: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το εμβόλιο προστατεύει 100% ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αντισώματα. Εφόσον όμως εμβολιαζόμαστε οι πιθανότητες μετάδοσης ανάμεσα στους ανθρώπους ακόμα και τώρα με τον τουρισμό περιορίζονται».

Πιο μεταδοτική η ινδική μετάλλαξη

Την ίδια στιγμή, γνωστός Βρετανός επιδημιολόγος αναφέρει πως η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού Delta είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη Alpha του Κεντ.

Ο καθηγητής του Imperial College Νιλ Φέργκιουσον είχε υπολογίσει την περασμένη εβδομάδα ότι η μετάλλαξη Delta είχε «πλεονέκτημα μεταδοτικότητας» της τάξης του 30% με 100% έναντι της μετάλλαξης Alpha.

«Πλέον αυτό έχει οριστικοποιηθεί στο 60% που νομίζουμε ότι είναι πιθανότατα η καλύτερη εκτίμηση», είπε το πρώην μέλος της επιτροπής SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας.

Προ ημερών ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε πει ότι η μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης είχε υπολογιστεί σε 40% πιο υψηλό επίπεδο από τη βρετανική μετάλλαξη.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα