ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Ευγενίου: Συχνή διάγνωση κοιλιοκάκης σε άτομα άνω των 20 ετών

16 Μαΐου 2023, 12:02

images

Συχνότερη είναι η διάγνωση της κοιλιοκάκης σε άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών, αναφέρει ο γαστρεντερολόγος και πρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Ανδρέας Ευγενίου, με την πλειοψηφία να αποτελούν γυναίκες.

Ο Δρ Ευγενίου, μιλώντας στο YgeiaWatch, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 16 Μαΐου, εξηγεί ότι η κοιλιοκάκη είναι μία πάθηση στην οποία η κατανάλωση δημητριακών προκαλεί βλάβη στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου που ονομάζεται εντερικός βλεννογόνος. 

Ανέφερε, επίσης, ότι στις Ευρωπαϊκές χώρες υπολογίζεται ότι 1 στους 1000 ανθρώπους πάσχουν από κοιλιοκάκη με διακύμανση σε διάφορες χώρες.

«Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, ενώ φαίνεται ότι το 70% των νέων ασθενών διαγιγνώσκονται σε ηλικία άνω των 20 ετών. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες,  με αναλογία ανδρών/γυναικών 1:2,8», προσθέτει.

Τονίζει ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα στην πορεία της νόσου.

Πώς προκαλείται η κοιλιοκάκη

Σύμφωνα με τον Δρ Ευγενίου, η πάθηση αυτή οφείλεται σε αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού μετά από έκθεσή του στη γλουτένη, μία ουσία που υπάρχει στα δημητριακά.

«Αυτό οφείλεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Θεωρείται κατά ένα βαθμό κληρονομική καθότι εμφανίζεται σε δίδυμα αδέλφια κατά 70%, σε μη δίδυμα αδέλφια 10% και σε παιδιά από γονείς με κοιλιοκάκη 5-10%», συμπληρώνει.

Ακόμη, η διάγνωση της κοιλιοκάκης γίνεται με εξετάσεις αίματος (ορολογικές εξετάσεις με μέτρηση ειδικών αντισωμάτων) και με βιοψία λεπτού εντέρου.

Σημειώνει, επίσης, ότι η κοιλιοκάκη συνδέεται με αρκετά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη Τύπου Ένα, αυτοάνοσα νοσήματα θυρεοειδούς και ήπατος, λεμφοκυτταρική γαστρίτιδα, μικροσκοπική κολίτιδα και άλλα.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης

Ο Δρ Ευγενίου ανέφερε ότι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης ενδέχεται να προέρχονται από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως κοιλιακός πόνος, διάρροια, μετεωρισμός, απώλεια βάρους, αλλά και εκτός του γαστρεντερικού συστήματος με εξωεντερικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι αιματολογικές (αναιμία, έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης 12), οι δερματολογικές (ερπητοειδής δερματίτιδα), οι μυοσκελετικές (κοντό ανάστημα, αρθρίτιδα), εκδηλώσεις από το γεννητικό σύστημα καθώς και νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις (κατάθλιψη, επιληψία).

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι οι εκδηλώσεις ποικίλλουν και κανένα σύμπτωμα δεν είναι ειδικό στη διάγνωση, δηλαδή δεν δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι κοιλιοκάκη», επισημαίνει.

Ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη και ποια δεν περιέχουν

Όπως αναφέρει ο Δρ Ευγενίου, τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι αυτά που περιέχουν κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη και βρώμη.

Ως εκ τούτου, η θεραπεία εστιάζεται στην πλήρη αποχή από τις τροφές αυτές εφόρου ζωής.

«Η συμμόρφωση αυτή είναι δύσκολη και χρειάζεται λεπτομερής ενημέρωση του ασθενούς», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα