ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Αρμεύτης: Προσοχή στη σκόνη για ευάλωτες ομάδες

20 Απριλίου 2023, 14:13

images

Ιδιαίτερα προσεκτικές στη σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα το τελευταίο χρονικό διάστημα πρέπει να είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δηλώνει ο πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Ο Δρ Αρμεύτης, μιλώντας στον Alpha Κύπρου ανέφερε ότι επειδή υπάρχουν πολλά μικροσωματίδια σκόνης τα οποία είναι απολύτως εισπνεύσιμα, μπορούν να απορρυθμίσουν τα νοσήματα του αναπνευστικού, αλλά και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συνεπώς, πρόσθεσε, ιδιαίτερα σημαντική είναι η προστασία των ασθενών που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

«Είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής, μιλάμε για σκόνη που προέρχεται από τη Σαχάρα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό το φαινόμενο γιατί το βλέπουμε πολλές μέρες τον χρόνο. Είναι ένα πρόβλημα που είναι δύσκολο να το λύσουμε, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση του», επισημαίνει.

Προσθέτει ότι τα μικροσωματίδια μπορεί να προέρχονται και από τη σκόνη αλλά και από άλλης μορφής ρύπους.

Ποια μέτρα προστασίας πρέπει να εφαρμόζονται

Σύμφωνα με τον Δρ Αρμεύτη, όταν το φαινόμενο της σκόνης είναι παρατεταμένο με υψηλότερη συγκέντρωση, τότε οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.

Συγκεκριμένα, συστήνει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και δραστηριότητες στην ύπαιθρο και να λαμβάνεται η σωστά η φαρμακευτική αγωγή.

Όπως αναφέρει, «αν τύχει να απορρυθμίσουμε ή έχουμε συμπτώματα θα έρθουμε σε επαφή με τον γιατρό μας ή σε πιο σοβαρή κατάσταση θα επισκεφθούμε τις πρώτες βοήθειες για να πάρουμε άμεση ιατρική βοήθεια».

Προσθέτει ότι «μία βασική αρχή είναι όταν συνταγογραφείται ένα φάρμακο θα πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία με τον γιατρό και να μας καθορίσει τη χρονική διάρκεια χρήσης του φαρμάκου και όχι όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε».

Επίσης, «αν μιλάμε για εισπνεόμενη θεραπεία, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη σωστή χρήση του φαρμάκου, γιατί αυτά τα φάρμακα έχουν μία τεχνική. Αλλά σίγουρα αν έχουμε απορία να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας για να πάρουμε οδηγίες», καταλήγει. 

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα