ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ. Αναστασιάδης: Αχρείαστος πανικός για στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα

05 Δεκεμβρίου 2022, 16:11

images

Εξαιρετικά σπάνια είναι η σοβαρή επιπλοκή από στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, δηλώνει ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά θανάτων παιδιών από αυτήν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας λόγο για αχρείαστο πανικό.

Σε παρέμβαση του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Δρ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για τη γνωστή μικροβιακή φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, η οποία ταλαιπωρεί παιδιά συνήθως από δύο ετών και άνω, ενώ σε πιο μικρά παιδιά και βρέφη δεν είναι τόσο συχνή η κλινική εικόνα.

Εξηγεί ότι ένας υποτύπος αυτού του μικροβίου που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος παράγει και μία τοξίνη όπου αν προσβληθεί κάποιος από το συγκεκριμένο στέλεχος θα εκδηλώσει τη γνωστή νόσο οστρακιά. «Πέραν δηλαδή του πυρετού και του έντονου πονόλαιμου της αμυγδαλίτιδας, υπάρχει και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στο δέρμα», είπε.

Ωστόσο, δεν υπάρχει εμβολιασμός για αυτό, δήλωσε.

Από την άλλη, ανέφερε ότι αυτό που υπάρχει στην έρευνα είναι για έναν τύπο στρεπτόκοκκου που προσβάλει τα γεννητικά όργανα και ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί κατά τον τοκετό στα νεογνά, προκαλώντας τους σοβαρή λοίμωξη, ενώ οι μητέρες δεν το εκδηλώνουν.

«Οι πιο σοβαρές επιπλοκές όπου προκαλείται η διείσδυση του μικροβίου στο αίμα, δηλαδή να προκληθεί οργανική ανεπάρκεια, είναι εξαιρετικά σπάνια», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα περιστατικά θανάτων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι αυτός ο αριθμός παιδιών τρομάζει, υπενθυμίζοντας ότι «πριν αρκετούς μήνες παρατηρούσαμε με το ίδιο ενδιαφέρον και την ιστορία με την ηπατίτιδα που παρατηρήθηκε και πάλι πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Ελπίζουμε ότι δεν θα βιώσουμε και εμείς αυτές τις σοβαρές καταστάσεις», είπε.

Συμπτώματα και χρήση αντιβιοτικού 

Παρόλα αυτά, ο Δρ Αναστασιάδης δήλωσε ότι αμυγδαλίτιδες υπάρχουν πολύ συχνά στην Κύπρο. Σημείωσε ότι για ένα μικρόβιο η αντιμετώπιση γίνεται με αντιβιοτικά σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία των ιογενών λοιμώξεων, όπου δεν έχουν καμία θέση τα αντιβιοτικά.

«Εδώ η θεραπεία είναι η έγκαιρη χορήγηση του αντιβιοτικού για να προληφθούν οι όποιες επιπλοκές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτή η σοβαρή επιπλοκή, του θανάτου, είναι μία πολύ εξαιρετικά σπάνια εικόνα.

«Το παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κάποια ανησυχία αυτό το φαινόμενο παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως ένας πολύ μικρός αριθμός παιδιών που έχουν αυτή τη λοίμωξη θα μπορούσε να προσβληθεί και από μια τέτοια σοβαρή επιπλοκή», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστασιάδη, για την αμυγδαλίτιδα τα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, ο πονόλαιμος, το αίσθημα κακουχίας και οι μυαλγίες. Ακόμη, η περίπτωση μίας συγκεκριμένης λοίμωξης από ένα υποτύπο μπορεί να προκαλέσει οστρακιά, που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Σημειώνει επίσης ότι συνεχίζουν να καταγράφονται πολλά περιστατικά λοιμώξεων, αν και δεν έχουμε εισέλθει ακόμη στους πιο κρύους μήνες. «Έχουμε τη βρογχιολίτιδα αυτό τον καιρό η οποία αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες εισαγωγής σε κλινικές που νοσηλεύονται ήδη αρκετά παιδιά. Έχουμε και περιστατικά γαστρεντερίτιδας. Επομένως, καλούμε για προφύλαξη», υπογραμμίζει.

Ρόλος μέτρων πανδημίας, μείωση ανοσίας

Όσον αφορά τα αίτια της εμφάνισης του μικροβίου αυτού, ο Δρ Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα, ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας του Covid-19, προκάλεσε την πιο επιθετική εκδήλωση και από ιούς και από μικρόβια.

«Αυτό το μικρόβιο γίνεται πιο επικίνδυνο λόγω της κατάστασης που περάσαμε με την πανδημία και γιατί μειώνεται και η ανοσία», είπε, εξηγώντας ότι «όταν έχουμε ιούς και μικρόβια τα οποία δεν αντιμετώπισαν αυτή την μαζική άμυνα από συχνές λοιμώξεις μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην πορεία καθίσταται άνοσο όταν έρθει σε επαφή με έναν ιό και νοσήσει».

Επισημαίνει ακόμη το πόσο σημαντικά είναι τα μέτρα προσωπικής προφύλαξης και υγιεινής. Αυτό το μικρόβιο μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος και άρα με τη στενή επαφή, αναφέρει.

Επομένως, η αποφυγή του συγχρωτισμού, η καλή υγιεινή των χεριών, των χώρων, η αποφυγή του να πηγαίνει ένα παιδί που νοσεί στο σχολείο, ακόμη και η χρήση της μάσκας είναι τρόποι που δεν πρέπει να ξεχνάμε και πρέπει να τηρούμε προκειμένου να μειώνουμε την εύκολη διασπορά των ιών, τονίζει.

Επιπλέον, όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο  Δρ. Αναστασιάδης συστήνει τον εμβολιασμό της εποχιακής γρίπης από ηλικία 6 μηνών, η οποία όμως δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, αλλά το εμβόλιο υπάρχει στην Κύπρο.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα