ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Αβραμίδου: Η σχέση εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενή κτίζεται με το χρόνο

19 Μαΐου 2023, 16:30

images

Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ προσωπικού ιατρού και ασθενή θα πρέπει να κτιστεί με το χρόνο, αναφέρει η αντιπρόεδρος Προσωπικών Ιατρών, Δρ Μαίρη Αβραμίδου, σημειώνοντας ότι οι προσωπικοί ιατροί βλέπουν με ολιστική προσέγγιση τον ασθενή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, η Δρ Αβραμίδου ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «οι ασθενείς οι οποίοι οι ίδιοι επέλεξαν τον γιατρό τους, με ελεύθερη επιλογή, να επισκέπτονται τον ΠΙ για οτιδήποτε τους απασχολεί, να συζητούν μαζί του, γιατί ο ΠΙ είναι αυτός που θα τους καθοδηγήσει πιο σωστά ακόμα και αν χρειάζονται παραπομπή στη δευτεροβάθμια φροντίδα».

Όπως σημειώνει, «για να κτιστεί αυτή η σχέση θα πρέπει και οι ίδιοι οι ασθενείς να εμπιστευτούν το γιατρό τους, να τον επισκέπτονται, για να βλέπουν το πρόβλημα, να γνωρίζουν ποια είναι η έμφαση του και μετά να γίνεται η παραπομπή, καθώς μέσα από αυτό υπάρχει πιο πολλή γνώση και μπορούμε να παρέχουμε καλύτερη φροντίδα και συντονισμό στους ασθενείς».

Ολιστική προσέγγιση ασθενή 

Όπως αναφέρει, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εδώ και πάρα πολλά χρόνια προτρέπει τα κράτη εάν θέλουν να επιτύχουν καλή υγεία στο σύνολο του πληθυσμού, θα πρέπει να στρέψουν τα συστήματα υγείας τους προς την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Εξηγεί ότι «αυτό είναι γιατί η πρωτοβάθμια βλέπει τον ασθενή σε μία πιο ολιστική προσέγγιση, με την έννοια της πνευματικής, ψυχικής, σωματικής και κοινωνικοοικονομικής του υγείας. Άρα γνωρίζοντας αυτά για τον ασθενή μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικά και κάποια συμπτώματα που παρουσιάζει, ή γνωρίζοντας το οικογενειακό του περιβάλλον μπορεί σκεφτεί κάποια νοσήματα που μπορεί να προκύψουν».

«Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ γιατρού και ασθενή είναι και αυτή πολύ σημαντική για την έκβαση της υγείας του αρρώστου. Ο ΠΙ γνωρίζοντας τον ασθενή του, θα κάνει και προληπτικά προγράμματα, προαγωγή της υγείας, συμβουλευτική για διακοπή του καπνίσματος, για τη διατροφή κ.ά.», προσθέτει.

Η Δρ Αβραμίδου επισημαίνει ότι ο ΠΙ είναι εύκολα προσβάσιμος και ότι ένα μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων μπορεί να λυθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Παρόλα αυτά, αναφέρει ότι ένα πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς κατακλύζουν τους γιατρούς της δευτεροβάθμιας φροντίδας με προβλήματα που ενδεχομένως να μπορούσαν να λυθούν σε επίπεδο προσωπικού γιατρού ως επί των πλείστον και δεν αφήνουν τον ειδικό ιατρό να ασχοληθεί με τα πραγματικά περιστατικά που του αναλογούν που πρέπει να διαχειριστεί.

«Προκύπτουν θέματα με το θέμα των παραπεμπτικών και αυτής της πρακτικής που βλέπουμε να γίνεται τα τελευταία χρόνια με την υπερβολική χρήση της δευτεροβάθμιας φροντίδας παγκύπρια», συμπληρώνει.

Πολλά χρόνια νοσήματα τυγχάνουν διαχείρισης από την πρωτοβάθμια φροντίδα, όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, αναφέρει.

Σύμφωνα με την Δρ Αβραμίδου, δεν είναι αμέσως ορατές οι παρεμβάσεις της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Συνεπώς, τα αποτελέσματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας θα φανούν σε βάθος χρόνου, δηλαδή όταν θα βελτιωθούν οι δείκτες υγείας του πληθυσμού, όταν μειωθούν οι επιπλοκές του διαβήτη, τα εγκεφαλικά λόγω της ρύθμισης της πίεσης, της χοληστερόλης κ.ά.

«Οικογενειακοί γιατροί - Η καρδιά της υγείας»

Η Εταιρεία Γενικής Ιατρικής Κύπρου, σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Οικογενειακού Ιατρού στις 19 Μαΐου, ενημερώνει το κοινό για την αναγκαιότητα του οικογενειακού γιατρού μέσω του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το φετινό θέμα είναι «Οικογενειακοί γιατροί - Η καρδιά της υγείας».

Στην ανακοίνωση, αναφέρει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού (WFDD), είναι μια σημαντική ευκαιρία για να τονιστεί ο ζωτικός ρόλος και η συμβολή των οικογενειακών γιατρών και των ομάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι οι οικογενειακοί γιατροί θεωρούνται συχνά ως η καρδιά της υγειονομικής περίθαλψης για διάφορους λόγους όπως η μακροχρόνια σχέση αφού παρέχουν συνεχή και ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς σε όλη τους τη ζωή, χτίζοντας μακροχρόνιες σχέσεις μαζί τους, προστίθεται.

Συνεχίζει, λέγοντας ότι έχουν επίσης μια ολιστική προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τη σωματική υγεία του ασθενούς, αλλά και τη συναισθηματική, κοινωνική και ψυχολογική του ευημερία.

Παράλληλα οι οικογενειακοί γιατροί χρησιμεύουν ως κεντρικό σημείο συντονισμού για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του ασθενούς.

Δηλαδή, συνεργάζονται με άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, όπως ειδικούς και νοσοκομεία, για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και να αποφεύγουν τις διπλές υπηρεσίες.

Αποτελούν, ακόμη, συνηγόρους των ασθενών τους, βοηθώντας τους να πλοηγηθούν στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να έχουν πρόσβαση στους πόρους που χρειάζονται, σημειώνει η ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας και της ευημερίας των ατόμων και των κοινοτήτων.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα