ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Αβραάμ Ηλία: Στόχος η αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας στο πάσχον παιδί

27 Μαΐου 2022, 17:36

images

Η διαρκής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς το πάσχον παιδί αποτελεί τον αμετακίνητο στόχο της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, αναφέρει ο Δρ Αβραάμ Ηλία με αφορμή τη διοργάνωση του 16ου Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου Παιδιατρικής.

Σε συνέντευξή του στο YgeiaWatch ο Δρ Αβραάμ Ηλία, σκιαγραφώντας το προφίλ της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, τονίζει ότι διαδραματίζει ένα σημαντικό και πολύπλευρο ρόλο, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί παγκύπριο κέντρο αναφοράς για το πάσχον παιδί, προσφέροντας σε αυτό υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «η Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου έχει πλέον γιγαντωθεί και αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό με την ίδρυση και λειτουργία διαφόρων κλινικών υποειδικοτήτων», προσθέτοντας ότι στην Κλινική έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν εκτός από τη Γενική Παιδιατρική, εξειδικευμένα Τμήματα και Κλινικές μοναδικά σε ολόκληρη την Κύπρο. Τέτοιες Κλινικές, σημειώνει, είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων αλλά και εξειδικευμένα ιατρεία, όπως Γενετικής, Γαστρεντερολογίας-Ηπατολογίας, Ενδοκρινολογίας, Καρδιολογίας, Λοιμώξεων, Νευρολογίας, Νεφρολογίας, Πνευμονολογίας και Ρευματολογίας».

 Υπέδειξε επίσης ότι «όραμα όσων ασχολούνται με την παροχή υψηλού επιπέδου υγείας στους παιδιατρικούς ασθενείς είναι η διαρκής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς το πάσχον παιδί, γιατί σε θέματα υγείας δεν υπάρχει οροφή».

Το Συνέδριο και οι στόχοι του

Σημειώνεται ότι το 16ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Παιδιατρικής «Εαρινές Ημέρες», διοργανώνει η Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου του ΟΚΥπΥ, υπό την αιγίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο Δρ Ηλία, το συνέδριο διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή και λαμβάνει χώρα το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου 2022 στην αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου «Αρχάγγελος» στη Λευκωσία.

Το Συνέδριο ασχολείται με επίκαιρα θέματα της Παιδιατρικής που απασχολούν τον Παιδίατρο. Η πλούσια θεματολογία του, αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από Ιατρούς της Κλινικής αλλά και από διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Προστίθεται ότι «στο Συνέδριο έχει δοθεί διαχρονικά η ονομασία «Εαρινές Ημέρες Παιδιατρικής», γιατί αφενός γίνεται πάντα την Άνοιξη και αφετέρου πιστεύουμε ότι φέρνει την Άνοιξη στα Παιδιατρικά δρώμενα της Κύπρου».

Σημείωσε ακόμη ότι στόχος του Συνεδρίου, που έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, είναι η διαρκής ενημέρωση, είναι η διαρκής διάχυση αναβαθμισμένης και επικαιροποιημένης ιατρικής γνώσης προς τον επαγγελματία υγείας που ασχολείται με το παιδί και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των λειτουργών υγείας αλλά και η περαιτέρω αρμονική σύσφιξη των σχέσεων τους.

«Ο θεσμός αυτός από την πρώτη στιγμή αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την Ιατρική Παιδιατρική κοινότητα ενώ τελεί πάντα υπό την αιγίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου. Αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Κλινικής, ενώ δίνει και βήμα στους Ειδικευόμενους Παιδιάτρους της Κλινικής ορισμένοι από τους οποίους συμμετέχουν στις εργασίες του ως ομιλητές, πράγμα το οποίο συμβάλει στην ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή εκπαίδευσή τους. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων στην Παιδιατρική θεωρείται υψίστης σημασίας αφού θα αναλάβουν τη σκυτάλη της περαιτέρω αναβάθμισης της υγείας του παιδιού», επισημαίνει.

Η συνέντευξη

-Καταρχάς θα θέλαμε να μας πείτε κάποιες γενικές πληροφορίες σε σχέση με το 16ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Παιδιατρικής

-Η Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου διοργανώνει όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή το 16ο Παιδιατρικό Συνέδριο «Εαρινές Ημέρες Παιδιατρικής», το οποίο θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου 2022 στην αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου «Αρχάγγελος» στη Λευκωσία.

Το Συνέδριο ασχολείται με επίκαιρα θέματα της Παιδιατρικής που απασχολούν τον Παιδίατρο. Η πλούσια θεματολογία του, αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από Ιατρούς της Κλινικής αλλά και από διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

-Πού στοχεύει το Συνέδριο και σε ποιους απευθύνεται; 

-Στο Συνέδριο έχει δοθεί διαχρονικά η ονομασία «Εαρινές Ημέρες Παιδιατρικής», γιατί αφενός γίνεται πάντα την Άνοιξη και αφετέρου πιστεύουμε ότι φέρνει την Άνοιξη στα Παιδιατρικά δρώμενα της Κύπρου.

Αμετακίνητος σκοπός του Συνεδρίου είναι η διαρκής διάχυση αναβαθμισμένης και επικαιροποιημένης ιατρικής γνώσης προς τον επαγγελματία υγείας που ασχολείται με το παιδί. Στόχος, η διαρκής ενημέρωση, η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των λειτουργών υγείας αλλά και η περαιτέρω αρμονική σύσφιξη των σχέσεων τους.

Επομένως, το Συνέδριο μπορεί να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι παρέχουν υπηρεσίες υγείας προς το παιδί, όπως κατά κύριο λόγο Παιδίατροι, Γενικοί Ιατροί, Ιατροί άλλων ειδικοτήτων, αλλά και πολλοί άλλοι επαγγελματίες υγείας.

-Πόσο σημαντική θεωρείτε τη διοργάνωση του Συνεδρίου, το οποίο έχει πλέον καταστεί θεσμός, αφού διοργανώνεται επί σειρά ετών και συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον; 

-Το Συνέδριο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2004, με σκοπό να συμβάλει στην ακαδημαϊκή επιμόρφωση των Παιδιάτρων της Κύπρου. Έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα Παιδιατρικά δρώμενα της χώρας. Κρίθηκε απόλυτα αναγκαία υποχρέωση της Παιδιατρικής Κλινικής η δημιουργία αυτού του θεσμού από τη μεγαλύτερη και μοναδική τριτοβάθμια Παιδιατρική Κλινική της Κύπρου η οποία από τη δημιουργία της αποτελεί το Ναό της Παιδιατρικής και το κέντρο αναφοράς για το πάσχον παιδί της Κύπρου.

Ο θεσμός αυτός από την πρώτη στιγμή αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την Ιατρική Παιδιατρική κοινότητα ενώ τελεί πάντα υπό την αιγίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου. Αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Κλινικής, ενώ δίνει και βήμα στους Ειδικευόμενους Παιδιάτρους της Κλινικής ορισμένοι από τους οποίους συμμετέχουν στις εργασίες του ως ομιλητές, πράγμα το οποίο συμβάλει στην ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή εκπαίδευσή τους. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων στην Παιδιατρική θεωρείται υψίστης σημασίας αφού θα αναλάβουν τη σκυτάλη της περαιτέρω αναβάθμισης της υγείας του παιδιού.

Είναι για ακριβώς αυτό το λόγο που η Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου έχει καθιερώσει και τις Ημερίδες Ειδικευομένων Παιδιατρικής με τίτλο «Οι Ειδικευόμενοι στο Προσκήνιο». Οι Ημερίδες αυτές γίνονται κάθε Οκτώβριο με αποκλειστικούς ομιλητές τους Ειδικευόμενους της Κλινικής, με την καθοδήγηση των Ειδικών της Κλινικής και απευθύνονται επίσης σε όλους όσους ασχολούνται με την υγεία του παιδιού. 

-Η Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου εδώ και 34 χρόνια διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό και πολύπλευρο έργο. Μπορείτε να μας περιγράψετε, εν συντομία, το προφίλ της Κλινικής και τη σημασία της; Τι είδους υπηρεσίες προσφέρετε στην Κλινική και τι είναι αυτό ή αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει; 

-Αδιαμφισβήτητα, η Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου διαδραματίζει σήμερα ένα σημαντικό και πολύπλευρο ρόλο. Αποτελεί το Παγκύπριο κέντρο αναφοράς για το πάσχον παιδί, προσφέροντας σε αυτό υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Η Κλινική έχει πλέον γιγαντωθεί και αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό με την ίδρυση και λειτουργία διαφόρων κλινικών υποειδικοτήτων.

Σήμερα, στην Κλινική, έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν εκτός από τη Γενική Παιδιατρική, Τμήματα και Κλινικές μοναδικές σε ολόκληρη την Κύπρο. Τέτοιες Κλινικές είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων αλλά και εξειδικευμένα ιατρεία, όπως Γενετικής, Γαστρεντερολογίας-Ηπατολογίας, Ενδοκρινολογίας, Καρδιολογίας, Λοιμώξεων, Νευρολογίας, Νεφρολογίας, Πνευμονολογίας και Ρευματολογίας.

Τα Τμήματα αυτά επανδρώνονται από 39 συνολικά Παιδιάτρους, υψηλού επιπέδου κατάρτισης, διαφόρων εξειδικεύσεων, και με 148 συνολικά νοσηλευτές. Είναι η ανάπτυξη των τμημάτων αυτών τα οποία έχουν καθιερώσει την Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου ως το μοναδικό εξειδικευμένο τριτοβάθμιο Παιδιατρικό Κέντρο της Κύπρου.

Παράλληλα, η Κλινική είναι το ακαδημαϊκό κέντρο εκπαίδευσης ειδικευομένων Παιδιατρικής, ειδικευομένων στη Νεογνολογία και φοιτητών Ιατρικής. Όπως είναι γνωστό, η Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, εδώ και 20 χρόνια παραχωρεί πλήρη ειδικότητα στην Παιδιατρική.

Αποτελεί το κύριο φυτώριο των νέων Παιδιάτρων της Κύπρου, πλείστοι των οποίων βρίσκονται ανάμεσα μας και διαπρέπουν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή ακόμη στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, 16 ειδικευόμενοι εργάζονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο για απόκτηση πλήρους ειδικότητας στην Παιδιατρική, αποκτώντας γνώσεις και εμπειρίες υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, 2 ειδικευόμενοι εργάζονται σήμερα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για απόκτηση πλήρους εξειδίκευσης στη Νεογνολογία. Παράλληλα, η Κλινική αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής και από τις 3 Ιατρικές Σχολές της χώρας.

Ο καθρέφτης του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς το παιδί είναι οι δείκτες θνητότητας και θνησιμότητας. Έχουμε καταφέρει μετά από επίπονη και συλλογική προσπάθεια, οι δείκτες βρεφικής και παιδικής θνητότητας και θνησιμότητας, να συγκρίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκά με τους καλύτερους αντίστοιχους δείκτες παγκόσμια.

-Ποια τα μελλοντικά σχέδια για την Κλινική; 

Όραμα όσων ασχολούνται με την παροχή υψηλού επιπέδου υγείας προς το παιδί είναι η διαρκής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς το πάσχον παιδί γιατί σε θέματα υγείας δεν υπάρχει οροφή. Αυτός είναι και ο αμετακίνητος στόχος της Παιδιατρικής Κλινικής και θα επιτευχθεί με τη διαρκή αναβαθμισμένη εκπαίδευση των νέων Ειδικευομένων Παιδιάτρων, παράλληλα με την περαιτέρω ανάπτυξη των εξειδικεύσεων στην Παιδιατρική και τη συνεχόμενη κατάρτιση όλου του προσωπικού της Κλινικής.

Σύμμαχος της προσπάθειας μας αυτής είναι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας, γιατί η επένδυση στην υγεία του παιδιού αποτελεί επένδυση στο μέλλον του τόπου.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα