ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δοκιμαστικά εμβόλια για νέο στέλεχος του ‘Εμπολα έλαβε η Ουγκάντα

22 Δεκεμβρίου 2022, 17:29

images

Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έλαβε αποστολές δύο ακόμη δοκιμαστικών εμβολίων για ένα στέλεχος του ιού Έμπολα που ευθύνεται για δεκάδες θανάτους στη χώρα από τον Σεπτέμβριο.

Από τότε που οι αρχές ανακοίνωσαν νέο ξέσπασμα του Έμπολα στις 20 Σεπτεμβρίου, η Ουγκάντα έχει καταγράψει 142 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 56 θανάτους, αλλά η εξάπλωση έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, πυροδοτώντας την ελπίδα ότι η επιδημία θα μπορούσε να εξαφανιστεί.

Το ξέσπασμα προκλήθηκε από το λεγόμενο στέλεχος του ιού του Σουδάν, για το οποίο δεν υπάρχει επί του παρόντος εμβόλιο.

Ωστόσο, τρία υποψήφια εμβόλια, ένα που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Jenner στη Βρετανία, ένα άλλο από το Sabin Vaccine Institute στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα τρίτο από το International AIDS Vaccine Initiative (IAVI), θα δοκιμαστούν στην Ουγκάντα τις επόμενες εβδομάδες.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η Ουγκάντα έλαβε το πρώτο της φορτίο δόσεων από το Sabin Vaccine Institute και το περασμένο Σάββατο άλλες 4,160 δόσεις από την Merck/IAVI  και το Jenner.

Θα χρησιμοποιηθούν σε δοκιμαστικούς εμβολιασμούς όπου όλες οι επαφές των επιβεβαιωμένων ασθενών με Έμπολα, και οι επαφές των επαφών, θα λάβουν τις δόσεις μαζί με τους επαγγελματίες υγείας.

Οι αρχές της Ουγκάντα δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι μειώνονται τα νέα κρούσματα και ο τελευταίος επιβεβαιωμένος ασθενής με τη νόσο πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 30 Νοεμβρίου.

Η απουσία ενεργών κρουσμάτων Έμπολα τις τελευταίες ημέρες ανέστειλε τις δοκιμές εμβολίων, σύμφωνα με διεθνείς ειδικούς υγείας που εργάζονται στην Ουγκάντα.

Ωστόσο οι αρχές άρχισαν να στρατολογούν εθελοντές για τις δοκιμές. Η Ουγκάντα θα συμμετάσχει σε μια παγκόσμια συνάντηση διαβούλευσης ειδικών για τον Έμπολα στις 12 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ήρε το lockdown δύο μηνών σε δύο περιοχές υψηλού κινδύνου Έμπολα, καταργώντας και τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα ξέσπασμα της νόσου τελειώνει όταν δεν υπάρχουν νέα κρούσματα για 42 συνεχόμενες ημέρες.

Ο Έμπολα μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών. Συνήθη συμπτώματα είναι πυρετός, έμετος, αιμορραγία και διάρροια.

Οι εστίες είναι δύσκολο να περιοριστούν, ειδικά σε αστικά περιβάλλοντα.


Σχετικά Άρθρα