ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίωρη στάση εργασίας στον ΟΑΥ

15 Οκτωβρίου 2019, 17:14

images

Εργασιακά σύννεφα εμφανίζονται στον οργανισμό ασφάλισης υγείας αφού εργαζόμενοι μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΥΟΑΥ-ΟΗΟ-ΣΕΚ και κλαδική ΟΑΥ-ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ανακοίνωσαν δίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό έκαναν λόγο για αβεβαιότητα αφού παραμένουν ανασφάλιστοι σε σχέση με την κάλυψη της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας που ως γνωστό εντάσσεται στην πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ και θα αρχίσει να παραχωρείται από τον Ιούνιο του 2020.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους του ΟΑΥ, ο οργανισμός παρουσιάζεται απρόθυμος να καλύψει τη συγκεκριμένη συμβατική και κανονιστική του υποχρέωση προς το προσωπικό και τις οικογένειες του, για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, λόγο του ότι η συγκεκριμένη δαπάνη του προϋπολογισμού, για το 2019, εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένη από τη Βουλή των αντιπροσώπων παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει και τις διευκρινήσεις που έδωσε ότι η δαπάνη θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη που με βάση τους σχεδιασμούς του ΓεΣΥ θα αρχίσει να παρέχεται στη 2η φάση υλοποίησης του, δηλαδή από 1η Ιουνίου του 2020 και μετέπειτα.

Αναφέρουν ότι πρόκειται για καθυστέρηση της αποπαγοποίηση του κονδυλίου και γίνονται μάρτυρες αναβολής καθορισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και ασάφειας αν θα καλυφθούν ακόμη και προγραμματισμένοι τοκετοί, γεγονός που θεωρούν απαράδεκτο.

Η αβεβαιότητα που βιώνει το προσωπικό και οι οικογένειές τους σε σχέση με την παροχή ενδονοσοκομειακής περίθαλψης είναι έντονη αφού τίθενται σημαντικά ερωτήματα για το πως θα τύχουν χειρισμού έκτακτα σοβαρά περιστατικά τα οποία θα απαιτούν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη θέτοντας σε κίνδυνο ενδεχομένως την υγεία του προσωπικού και των οικογενειών τους.

Η υγεία των εργαζομένων και η απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας πρέπει να αποτελεί συλλογική έγνοια όλων μας και ως τέτοια πρέπει να περιφρουρηθεί, σημειώνουν.

Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό καλούν τηνεπιτροπή υγείας της Βουλής και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να προχωρήσουν άμεσαστην αποδέσμευσητης σχετικής δαπάνης του προϋπολογισμού του ΟΑΥ για το 2019,προκειμένου να αρθεί η διάκριση στους εργαζομένους του ΟΑΥ.

Καλούν επίσης τον υπουργό υγείας να συνδράμει προς τη Βουλή προκειμένου να επιλυθεί το θέμα.

Καθώς και τον ΟΑΥ να προχωρήσει σε αποφάσεις που να επιλύουν το πρόβλημα ακόμη και στη περίπτωση που η Βουλή συνεχίσει να παρουσιάζεται απρόθυμη να εξετάσει την αποδέσμευση της σχετικής δαπάνης.

Λόγω των πιο πάνω το προσωπικό του οργανισμού εξήγγειλε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας για την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 από τις 9:00π.μ. έως τις 11:00π.μ..

Σχετικά Άρθρα