ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διστάζουν οι πολίτες να κάνουν ενισχυτική δόση κατά Covid-19

20 Δεκεμβρίου 2022, 11:39

images

Δισταγμό φαίνεται να έχουν οι πολίτες για να κάνουν τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίου κατά του Covid-19, ενώ μόνο το 26% των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και τις ηλικιακές ομάδες 60 ετών και άνω, έχουν εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, μοριακής ιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε ραδιοφωνική παρέμβαση στον «Πολίτη», ανέφερε ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι καλή αυτή την περίοδο.

Προσθέτει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει πτώση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, «δηλαδή είχαμε δει γύρω στα 4200 κρούσματα πριν τρεις εβδομάδες, την περασμένη εβδομάδα πέσαμε γύρω στα 3400 και οι νοσηλείες έπεσαν σε 77. Επομένως, παρουσιάζει κάμψη ο αριθμός των κρουσμάτων αυτή την στιγμή», δήλωσε.

Όπως ανέφερε, «παρακολουθώντας τα δεδομένα και στην Κύπρο ο ιός Covid-10 προσβάλει ιδιαίτερα τις ηλικίες άνω των 60 ετών και τα άτομα που χάνουμε είναι στην πλειονότητα άνω των 70 ετών».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό αυτής της ομάδας πολιτών, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας με την ΣΕΕ, ειπώθηκε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που καταλήγουν εμβολιάστηκαν πολύ πριν από 12 μήνες, δηλαδή έχουν περάσει 12 μήνες από τον τελευταίο εμβολιασμό που είχαν.

«Τονίζουμε ότι η ανοσία πέφτει με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή η σύσταση είναι 5-6 μήνες μετά τον εμβολιασμό να κάνει κάποιος την ενισχυτική δόση εάν ανήκει σε κάποια ευάλωτη ομάδα ή είναι υπερήλικας», είπε.

Αντίθετα, «φαίνεται ότι αυτό δεν ακολουθείται», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας δισταγμός να γίνουν οι ενισχυτικές δόσεις διότι μέχρι στιγμής μόνο το 26% εκείνων που ανήκουν σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες έχουν βάλει το εμβόλιο».

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, είναι αυτά που όλοι ξέρουμε δηλώνει ο κ. Καραγιάννης, δηλαδή η χρήση μάσκας, αντισηπτικού και η τήρηση των αποστάσεων. Όπως δήλωσε, αυτά τα μέτρα θα αφορά και η σημερινή σύσταση από το Υπουργείο Υγείας που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι θα πρέπει προσεκτικοί και «εάν έχουμε συμπτώματα και θα πάμε σε ένα πάρτι, να μην πάμε να κολλήσουμε τους άλλους». «Ας κάνουμε τουλάχιστον ένα τεστ για να αποκλείσουμε τον Covid-19 και τον ιό της γρίπης», συστήνει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα