ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δικαίωμα σε γονική άδεια μέχρι το 15ο έτος παιδιών

11 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Προτάσεις νόμου που επεκτείνουν τη χρονική περίοδο εντός της οποίας θα μπορούν οι γονείς να λαμβάνουν την γονική άδεια και ταυτόχρονα το επίδομα γονικής άδειας, κατέθεσαν βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου, για τροποποίηση του Περι Αδειών και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμου,  προνοεί την επέκταση  του χρονικού διαστήματος εξάσκησης του δικαιώματος στη γονική άδεια από το 8ο έτος της ηλικίας του τέκνου που ισχύει σήμερα, στο 15ο έτος.

Η γονική άδεια οκτώ εβδομάδων λαμβάνεται από τους εργαζόμενους γονείς για λόγους φροντίδας του παιδιού.  

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης, η επέκταση του χρονικού διαστήματος μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας είναι απαραίτητη δεδομένου ότι η ανάγκη απουσίας από την εργασία για λόγους φροντίδας των παιδιών συνεχίζει να υφίσταται και μετά το 8ο έτος της ηλικίας του παιδιού.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επεκτείνεται και η περίοδος καταβολής επιδόματος από το 8ο έτος του τέκνου στο 15ο, κάτι το οποίο προβλέπεται με δεύτερη πρόταση νόμου που κατέθεσε χθες στη Βουλή το ΑΚΕΛ.

Σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε να επεκταθεί η χρονική περίοδος εντός της οποίας δύναται να καταβάλλεται επίδομα γονικής άδειας σε περίπτωση που ασκείται το δικαίωμα λήψης επιδόματος γονικής άδειας.

Σύμφωνα με τους εισηγητές των προτάσεων, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, το επίδομα καταβάλλεται από τη λήξη της περιόδου κατά την οποία ο ασφαλισμένος μισθωτός γονέας λαμβάνει επίδομα μητρότητας ή επίδομα πατρότητας.

Εάν ο ασφαλισμένος μισθωτός γονέας δεν θεμελιώνει δικαίωμα για καταβολή επιδόματος μητρότητας ή επιδόματος πατρότητας, τότε το επίδομα γονικής άδειας, καταβάλλεται κατά τη λήξη της περιόδου που θα λάμβανε επίδομα εάν θεμελίωνε δικαίωμα, μέχρι τη συμπλήρωση του 8ου έτους ηλικίας του κάθε τέκνου.

Η επέκταση αυτή, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, δεν δημιουργεί νέο δικαίωμα ούτε επιβαρύνει το ΤΚΑ, αλλά παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζόμενους γονείς για να επιλέξουν πότε θα ασκήσουν το δικαίωμα.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, η πρωτοβουλία έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο λήψης της γονικής άδειας κάτι που χρειάζονται και δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς του τόπου.

«Η  πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι γονείς συχνά χρειάζεται να απουσιάσουν από την εργασία τους για λόγους που αφορούν την φροντίδα των παιδιών και μετά το 8ο έτος της ηλικίας του παιδιού. Η πρόταση του ΑΚΕΛ παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στους δικαιούχους εργαζόμενους γονείς για να επιλέξουν πότε θα ασκήσουν το δικαίωμα στη γονική άδεια», εξηγούν.

«Είναι ταυτόχρονα, μέτρα επωφελή για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για την οικογένεια συνολικά. Εντούτοις, η Κύπρος απέχει πολύ από το επίπεδο των αντίστοιχων ρυθμίσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», προσθέτουν.

Τέλος, όπως τονίζουν  η συγκεκριμένη βελτίωση στη γονική άδεια συμπεριλαμβάνεται στις ρητές προεκλογικές δεσμεύσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα