ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δικαίωμα για επίδομα ασθενείας στους άνω των 63

01 Ιουλίου 2022, 11:07

images

Στη βουλή κατατέθηκε εκ νέου νομοσχέδιο που προνοεί την παραχώρηση εδόματος ασθενείας σε άτομα άνω των 63 ετών τα οποία είναι προσωρινά ανίκανα για εργασία και ασφαλισμένοι.

 Σύμφωνα με τον «περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμο του 2022»,  τα άτομα άνω των 63 ετών τα οποία είναι προσωρινά ανίκανα για εργασία και ασφαλισμένοι, συνεχίζουν να εργάζονται και δεν θα αιτούνται να λάβουν θεσμοθετημένη σύνταξη, θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα ασθενείας.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει στις 13.11.2020 το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2020» και είχε οδηγηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τον πιο πάνω Νόμο στις 11.5.2021 για επανεξέταση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την 1.6.2021 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ζητώντας όπως καταχωρισθεί εκ μέρους του Αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, ειδικότερα σε σχέση με τα άρθρα 28.1 και 80.2, καθώς και με την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες Συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η νέα σύνθεση της Επιτροπής ζήτησε όπως το υπό αναφορά Νομοσχέδιο κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή για ψήφιση, κατ’ αναλογία με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκ νέου κατάθεση του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022, σχετικά με την αξιολόγηση Ατόμων με Αναπηρία, ενόσω εκκρεμούσε η σχετική Αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στις 16.5.2022 κατέθεσε εκ νέου, με σχετική Πρότασή του, το εν λόγω Νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Στη συνέχεια, το προτεινόμενο Νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του, ημερομηνίας 8.6.2022 και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εργασίας να το καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση. \

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα