ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διευθύνσεις νοσηλευτηρίων με βάση τις ανάγκες κάθε επαρχίας

30 Μαρτίου 2023, 06:00

images

Οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες κάθε επαρχίας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των διευθύνσεων των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σύμφωνα με πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Την πρόταση κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η πρόταση νόμου έχει σκοπό την τροποποίηση του περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας νόμου και κρίνεται αναγκαία, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας. 

Στο πλαίσιο αυτό, εισάγεται στη νομοθεσία η επιφύλαξη ότι, «για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας και την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κατά τον καθορισμό διευθύνσεων του Οργανισμού λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε επαρχίας».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, μιλώντας στο YgeiaWatch εξήγησε ότι «ο λόγος που έχουμε εγγράψει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου είναι ότι ήταν λάθος η τότε απόφαση να υπάρχει μία διεύθυνση για δύο πόλεις, όπως η Πάφος και η Λεμεσός».

Όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, «όταν ένας εκτελεστικός διευθυντής έχει να διευθύνει, για παράδειγμα, τέσσερα νοσηλευτήρια συν περίπου πενήντα υγειονομικά κέντρα, δεν προλαβαίνει».

Ως εκ τούτου, «δημιουργούνται κενά τόσο στη διεύθυνση και στη διοίκηση, αλλά και στο να έχει πλήρη άποψη επί καθημερινής βάσεως των πραγματικών αναγκών των νοσηλευτηρίων», σημείωσε.

Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στη στάση εργασίας που θα γινόταν σήμερα Πέμπτη στην Πάφο για τα ΤΑΕΠ. Όπως είπε, είναι στο μόνο ΤΑΕΠ που δεν έχουν προσληφθεί γιατροί και νοσηλευτές.

Αναφέρθηκε, επίσης, και σε άλλα προβλήματα όπως η υποστελέχωση της καρδιολογικής κλινικής, το παιδιατρικό τμήμα που είναι στεγασμένο σε λανθασμένο χώρο, ή για παράδειγμα οι παλιές κτηριακές εγκαταστάσεις.

«Είναι πολλά τα προβλήματα. Άρα θεωρώ ότι κάθε επαρχία και ιδιαίτερα της Πάφου, θα έπρεπε να έχει τον δικό της εκτελεστικό διευθυντή έτσι ώστε να μπορέσει να επιλύσει τα πολλαπλά προβλήματα που έχει το νοσοκομείο της Πάφου», υπογράμμισε, καθώς στην Πάφο υπάρχουν δύο νοσηλευτήρια και πολλά Κέντρα Υγείας και δεν μπορούν να διοικούνται εξ αποστάσεως. Είναι ένα θέμα που πρέπει να δει ο ΟΚΥπΥ, είπε.

Πρόσθεσε ότι την εν λόγω πρόταση είχε γράψει ως αυτεπάγγελτο θέμα πριν ένα χρόνο και συζητήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, ο σχεδιασμός να διευθύνονται δύο επαρχίες μαζί, όπως η Πάφος και η Λεμεσός, με μία διεύθυνση, πίστευαν ότι θα πετύχαινε, όμως τελικά αυτό το μοντέλο απέτυχε.

Η εν λόγω πρόταση νόμου αναμένεται να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα