ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διευκρινίσεις για μέτρα κατά COVID-19

09 Μαΐου 2023, 13:00

images

Μετά από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο COVID-19 δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία, το Υπουργείο Υγείας απαντά σε ερωτήσεις που προκύπτουν στη βάση των καινούργιων οδηγιών και σχετικών διαταγμάτων.

Στην ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, σε σχέση με τη χρήση μάσκας, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει, πως η υποχρέωση για χρήση μάσκας έχει καταργηθεί από όλους τους χώρους εκτός από τις επισκέψεις σε χώρους που υπάρχουν ευάλωτα άτομα, δηλαδή  πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα οι εργαζόμενοι και επισκέπτες άνω των 12 ετών σε νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και άλλες δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

Διευκρινίζει περαιτέρω ότι η υποχρέωση για χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους συγχρωτισμού έχει καταργηθεί, αλλά δεδομένου ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στην κοινότητα συστήνει χρήση μάσκας κυρίως σε κλειστούς χώρους ή σε συνθήκες συγχρωτισμού ειδικά από άτομα με συμπτώματα ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως καταρροή, βήχα, πυρετό κτλ.

Επισημαίνει πως η επίδειξη αρνητικής εξέτασης PCR ή rapid test 72 ωρών είναι απαραίτητη μόνο για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω σε επισκέψεις στα νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων,  αιτητές ασύλου πριν την είσοδο τους στα κέντρα υποδοχής ή κράτησης, νεοεισερχόμενους κρατούμενους σε κρατητήρια και φυλακές.

Προσθέτει περαιτέρω ότι η ανώτατη τιμή της εξέτασης PCR καθορίζεται στα 25 ευρώ ενώ του Rapid Test στα 5 ευρώ και αναφέρει ότι το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο εφόσον έγινε σε αδειοδοτημένο κλινικό εργαστήριο, φαρμακείο ή κινητή μονάδα του Υπουργείου Υγείας και ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει σχετικό μήνυμα στο κινητό του με το αποτέλεσμα.

Το Υπουργείο Υγείας ακολούθως διευκρινίζει ότι ο υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός για τα περιστατικά που διαγνώστηκαν θετικά στη νόσο COVID-19 καταργείται, ωστόσο συστήνει στα άτομα που νοσούν με covid-19, όπως παραμένουν σε αυτοπεριορισμό σύμφωνα με τις οδηγίες του Προσωπικού τους Ιατρού για τουλάχιστον 5 μέρες από τη διάγνωση και να χρησιμοποιούν μάσκα για τουλάχιστον 10 ημέρες εάν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα. Συστήνει ακόμα να αποφεύγεται επαφή με άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον COVID-19. 

Σε σχέση με την απουσία από την εργασία ατόμων που νοσούν, το Υπουργείο αναφέρει ότι αυτή εξαρτάται από τη φύση της εργασίας και την κλινική εικόνα του κάθε κρούσματος. Προσθέτει πως αν είναι εφικτό, να επιλέγεται εργασία από σπίτι / τηλεργασία και όταν δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας, να γίνεται συνεννόηση με τον εργοδότη σχετικά με τις επιλογές που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να μην υπάρχει επαφή με άλλα άτομα. Σε κάθε περίπτωση συστήνει χρήση μάσκας που εφαρμόζει άνετα στο πρόσωπό και έχει περισσότερα από 1 στρώματα (διπλή ιατρική μάσκα μιας χρήσης, μάσκες υψηλής προστασίας FFP2, N95).

 Αναφορικά με την άδεια ασθενείας για τους νοσούντες με covid-19, το Υπουργείο αναφέρει ότι αυτή εξαρτάται από την κλινική εικόνα και το ιατρικό ιστορικό του νοσούντος, προσθέτοντας ότι ο προσωπικός ιατρός, θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα χορηγήσει την άδεια ασθενείας όπως κρίνει απαραίτητο.

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει πως όποιος δεν έχει προσωπικό ιατρό μπορεί να αποταθεί στον θεράποντα ιατρό του για να λάβει άδεια ασθενείας μετά από σχετική ιατρική εκτίμηση.

Σε σχέση με τη νοσηλεία νοσούντων, το Υπουργείο διευκρινίζει πως αύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στις 5/5/2023 η νοσηλεία περιστατικών COVID – 19 μπορεί να γίνεται σε όλα τα αδειοδοτημένα ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια. (https://shorturl.at/hCDOT)

Αναφορικά με τις στενές επαφές, αναφέρει πως δεν υποχρεούνται σε αυτοπεριορισμό, αλλά συστήνει για όλες τις επαφές να διενεργούν δειγματοληψία με δικά τους έξοδα την ημέρα ενημέρωσης τους και μεταξύ 3ης και 5ης ημέρας από ημερομηνία τελευταίας  επαφής τους με το κρούσμα και αποφεύγουν επαφές με ευάλωτα άτομα κυρίως εάν εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα. Προσθέτει πως σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να γίνεται επικοινωνία με τον Προσωπικό τους Ιατρό και να επαναλαμβάνουν την εξέταση.  

Σημειώνει πως η ειδική άδεια για λόγους δημόσιας υγείας έχει καταργηθεί και ο κάθε φροντιστής παιδιού ή ατόμου που διαγνώσθηκε με  covid-19 πρέπει να προβεί στις απαραίτητές ρυθμίσεις όπως σε κάθε άλλη περίπτωση αναπνευστικής λοίμωξης.

Αναφέρει ακόμα ότι η έκδοση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Ανάρρωσης, σε περίπτωση που χρειάζεται να εκδοθεί για λόγους ταξιδιού ή άλλη χρήση, γίνεται 7 ημέρες από το θετικό αποτέλεσμα μέσω της πύλης(https://www.eudcc.gov.cy/)

Τέλος για τα κρούσματα που διαγνώστηκαν με πριν τις 5/5/2023 με covid-19 αναφέρει ότι ισχύουν οι καινούργιες κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας (https://shorturl.at/gkszY).

Σχετικά Άρθρα