ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων: Επένδυση στη νοσηλευτική

12 Μαΐου 2022, 07:05

images

Η επένδυση στη νοσηλευτική και ο σεβασμός των δικαιωμάτων για τη διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας τονίζεται σήμερα με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαίων (ΠΑΣΥΝΜ), υποδεικνύει ότι η πανδημία έχει αναδείξει το πολύπλοκο έργο των νοσηλευτών και τη δυνατότητά τους να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις της υγείας των ασθενών και να εργάζονται ως μέλη της διεπιστημονικής ομάδας.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΝΜ, οι συστάσεις εστιάζουν στις ενέργειες που θα πρέπει η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να επικεντρωθούν σε ό,τι αφορά στην επένδυση του νοσηλευτικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, οι σύγχρονες απαιτήσεις επιβάλλουν επένδυση στην εκπαίδευση, σε θέσεις εργασίας, στη νοσηλευτική ηγεσία, στην παροχή φροντίδας και στην ασφάλεια και ευημερία των νοσηλευτών και του ευρύτερου υγειονομικού δυναμικού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν υψηλά επίπεδα έκθεσης στον ιό COVID-19, καθώς επίσης οι συνθήκες εργασίας επηρεάζουν όχι μόνο τα δικά τους δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα αυτών που απαιτούν πρόσβαση σε ποιοτική και οικονομικά προσιτή φροντίδα υγείας.

«Συντετριμμένοι, ξεπερνώντας τα όριά τους και αντιμετωπίζοντας άγχος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απειλήθηκε η σωματική και ψυχολογική ευημερία των νοσηλευτών. Η επένδυση στην υγεία και την ευημερία τους θα οδηγήσει σε βελτίωση τόσο της υγείας τους όσο και της ποιότητας της φροντίδας των ασθενών, τήρηση των υποχρεώσεων του άρθρου 23 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθιέρωση οργανωσιακής κουλτούρας υψηλής απόδοσης και βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων», υπογραμμίζει ο ΠΑΣΥΝΜ.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), αναφέρει εξίσου ότι «μέσω του κεντρικού θέματος της φετινής χρόνιας καθίσταται σαφές ότι υπάρχει ανάγκη επένδυσης στη νοσηλευτική με την παροχή γνώσεων στους επαγγελματίες υγείας για την ενίσχυση των νοσηλευτηρίων και τη δημιουργία ενός ανθεκτικού και συνάμα ποιοτικού συστήματος υγείας ανά το παγκόσμιο».

Είναι γεγονός ότι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των νοσηλευτών-τριών αποτελεί θεμέλιο για τη διασφάλιση της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού έτσι επιτυγχάνεται η ταυτόχρονη προώθηση της υγείας στο σπίτι, στην κοινότητα και στα νοσηλευτήρια που ως επακόλουθο έχει την πρόληψη των ασθενειών και την αποκατάσταση και τη θεραπεία των ατόμων που το έχουν ανάγκη, μέσα από την παροχή ποιοτικής και ανθρωποκεντρικής φροντίδας. 

«Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί απόδειξη ότι η επένδυση στη νοσηλευτική επιστήμη μέσω συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας θα τους προετοιμάσει κατάλληλα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση στο μέλλον», υπογραμμίζει η ΠΑΣΥΔΥ.

Εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες προς τους νοσηλευτές/τριες για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν με γνώμονα την παροχή υψηλής, ποιοτικής φροντίδας υγείας και για τη σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής- Σχολή Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, δηλώνει ότι φέτος το μήνυμα έρχεται μέσα από το πρίσμα της πανδημίας του Covid-19. Είναι ξεκάθαρο ότι οι νοσηλευτές έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά και έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές τους στο μέγιστο, σωματικά και ψυχικά.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν χαμηλά αμειβόμενοι, χωρίς ουσιαστική στήριξη και με περιορισμένη συμμετοχή στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών υγείας.

Προστίθεται ότι «αντιλαμβανόμενοι ότι δεν υπάρχει Υγεία χωρίς υγιείς Νοσηλευτές, ως Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), συνεχίζουμε τις δράσεις ενδυνάμωσης των νοσηλευτών, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά, ώστε να συνεχίσουν να διεκδικούν αύξηση πόρων και επενδύσεων με στόχο ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους ίδιους και ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τον πληθυσμό σε παγκόσμια κλίμακα».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα