ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεκδικούν το δικαίωμα στη λήθη για τους καρκινοπαθείς

21 September 2022, 13:31

images

Το δικαίωμα στη λήθη για τους καρκινοπαθείς διεκδικεί η Europa Donna Κύπρου, με αφορμή την επερχόμενη πορεία με τις Ροζ Φιγούρες.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με αφορμή την πορεία με τις Ροζ Φιγούρες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, τονίστηκε η σημασία της ηθικής υπόστασης του δικαιώματος στη λήθη για τους καρκινοπαθείς ασθενείς και το δικαίωμα να ζουν χωρίς διακρίσεις.

H Πορεία πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Επιτρόπου της ΕΕ, για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου, η οποία θα παρευρεθεί και θα πορευθεί με τους συμμετέχοντες.

Η πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου, Μαίρη Περδίου, σε ομιλία της ανέφερε ότι ο φόβος της μετάδοσης του κορωνοϊού έκανε πολλούς ασθενείς να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, είτε  για προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους, είτε για εξετάσεις παρακολούθησης.

«Για αυτό φέτος όσο ποτέ άλλοτε επιβάλλεται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ακόμη περισσότερο ώστε να υπενθυμίσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να κάνουν μαστογραφία», υπογράμμισε.

Φέτος, γιορτάζοντας τα 20χρονα της Europa Donna Κύπρου, «θα ενώσουμε τις φωνές μας με όλους τους καρκινοπαθείς και θα ξεκινήσουμε μία νέα εκστρατεία – το δικαίωμα στη λήθη. Είναι η μόνη φορά που ζητούμε να ξεχαστεί η ασθένεια μας και να αφεθούμε να ζήσουμε τη ζωή μας όπως τους άλλους συνανθρώπους μας. Για αυτό θα δείτε το σύμβολο του λωτού – το σύμβολο της λήθης να κυριαρχεί στην πορεία μας», πρόσθεσε.

Η κ. Περδίου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα κάθε καρκινοπαθή στην ασφαλιστική κάλυψη, θα απαιτήσουμε όσοι έχουν νοσήσει όταν ήταν κάτω των 18 χρονών να μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία τους και όσοι ήταν άνω των 18 ετών δέκα χρόνια μετά τη θεραπεία τους», συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο ώστε οι καρκινοπαθείς στη συνέχεια να εξασφαλίσουν χρηματοοικονομικές διευκολύνσεις όπως τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Στην πορεία θα υπάρχουν 610 ροζ φιγούρες που συμβολίζουν τον αριθμό των νέων περιστατικών καρκίνων του μαστού σε γυναίκες, τρεις γαλάζιες φιγούρες για τους άντρες με καρκίνο του μαστού, 55 τιρκουάζ ως ο αριθμός των περιστατικών του καρκίνου των ωοθηκών και 123 άσπρες που αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Europa Donna Κύπρου, Μάριος Χαραλαμπίδης, ανέδειξε την ταύτιση της Europa Donna Κύπρου με την AstroBank, σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας, τονίζοντας ότι διαχρονικά η πορεία δεν αποτελούσε ένα μεμονωμένο γεγονός σε σχέση με το χρονικό και οικονομικό κομμάτι.

«Η στρατηγική συνεργασία με την AstroBank, αναδεικνύει σημαντικά θέματα ηθικής και προσφοράς που έχουν ενσωματωθεί στην κουλτούρα των δυο Οργανισμών», είπε, καλώντας όλους τους πολίτες, να ενώσουν τη φωνή τους, συμμετέχοντας στην Πορεία και διεκδικώντας αποφασιστικά το αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με εμπειρία καρκίνου, έτσι ώστε μετά τη αποθεραπεία τους ο καρκίνος να μην αποτελεί τροχοπέδη σε σημαντικά ζητήματα της ζωής. 

Σε δηλώσεις του, ο CEO της AstroBank Αριστείδης Βουράκης, δήλωσε περήφανος που η Europa Donna Κύπρου γιορτάζει τα 20χρονα της και μαζί γιορτάζει και η AstroBank 13 χρόνια συμπόρευσης. 

«Για την AstroBank η στήριξη στο έργο της Europa Donna αποτελεί προτεραιότητα που δεν μεταβάλλεται, όσο δύσκολες και αν είναι οι εξωτερικές συνθήκες. Στα αυτά χρόνια της πορείας έχει δημιουργηθεί μία σύνδεση που ξεπερνά τις απαιτήσεις του τραπεζικού επαγγέλματος και μας υπενθυμίζει τις πραγματικές αξίες της ζωής. Την ανθρωπιά, τον εθελοντισμό, την ενσυναίσθηση», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το σημείο εκκίνησης της φετινής πορείας είναι ο χώρος στάθμευσης απέναντι από την ΠΑΣΥΔΥ.

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 5.45μμ το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 και θα κατευθυνθεί προς τα κεντρικά γραφεία της Astro Bank που είναι και ο Στρατηγικός Συνεργάτης της Πορείας.

Εκεί θα γίνει μια σύντομη στάση και στη συνέχεια η πορεία θα κατευθυνθεί προς την Πλατεία Ελευθερίας όπου θα ακολουθήσει σύντομη τελετή. Η εκδήλωση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 8μμ. 

Κατοχύρωση δικαιώματος στη λήθη

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, εισηγήθηκε την εγγραφή του θέματος με τίτλο «δικαίωμα στη λήθη για όλους τους καρκινοπαθείς» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για συζήτηση.

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση που συνοδεύει την πρόταση του κ. Δίπλαρου «η Europa Donna Κύπρου έχει πρόσφατα ανακοινώσει την έναρξη μεγάλης εκστρατείας για «Το Δικαίωμα στη Λήθη» - “The Right to be Forgotten”, δηλαδή, κάθε άνθρωπος με εμπειρία καρκίνου να μπορεί να προχωρήσει τη ζωή του, χωρίς διακρίσεις, με κύρια έμφαση στην πρόσβαση σε ασφαλιστική κάλυψη και χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις».

Προσθέτει ότι ήδη, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση του δικαιώματος στη λήθη, με τη ψήφιση σχετικής νομοθεσίας, σημειώνοντας πως σημαντικό σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι, το δικαίωμα των καρκινοπαθών στη λήθη, αποτελεί δράση που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι «Το Δικαίωμα στη Λήθη» είναι διάταξη που περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, που παρουσίασε στις 3 Φεβρουαρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προωθεί τη δίκαιη πρόσβαση των ατόμων που ζουν με ιστορικό καρκίνου σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, που εφαρμόζεται η σχετική πρόνοια, έχει σημειωθεί πρόοδος, καθώς το περιθώριο για τους ασφαλιστές και τις τράπεζες κατά την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας ή του ασφαλιστικού κινδύνου έχει περιοριστεί.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα