ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διάχυτες παντού οι επιπτώσεις πανδημίας

13 Οκτωβρίου 2021, 10:01

images

Διάχυτες παντού είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως τόνισαν οι ομιλητές που συμμετείχαν στην 7η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας, που πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακά.

H Senior Expert, European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Sweden Δρ. Αγορίτσα Μπάκα, ήταν η κύρια ομιλήτρια της ημερίδας.

Αναφέρθηκε στο πανευρωπαϊκό σχέδιο (epidemic intelligence) διαχείρισης της πανδημίας, το οποίο μοντελοποιεί την επιδημιολογική εικόνα σε ορίζοντα 2 εβδομάδων με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής και στα δεδομένα από την Κύπρο.

Ανέφερε ότι ο συνδυασμός των μέτρων φυσικής αποστασιοποίησης με την εμβολιαστική κάλυψη θα είναι σημαντικά για να διαχειριστούμε την πανδημία στους επόμενους 2 μήνες. Ανέφερε ότι πρέπει να δούμε τι τελικά δούλεψε και τι όχι σε κάθε χώρα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, Καθηγητής και Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς,, ανέφερε ότι πέραν από την υγειονομική διάσταση της πανδημίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις κοινωνικές προεκτάσεις, όπως αυτές της σιωπηρής πανδημίας πένθους από την οικογένεια και περίγυρο θανόντων από/με κορωνοϊό και τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Κατέληξε ότι ο θάνατος και η πανδημία, ακόμη και με το πέρας αυτής, θα πρέπει να συζητούνται στην κοινωνία μας για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε έννοιες της ζωής, όπως το πένθος, ο θάνατος και το γήρας, έννοιες που δεν προωθούνται στην ψηφιακά αναβαθμισμένη ζωή μας. Οφείλουμε, τέλος, είπε, να μάθουμε να ζούμε με ατομική ευθύνη και με πλήρη συναίσθηση της ανάγκης προστασίας του κοινωνικού συνόλου.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου-Λιβανίου, τόνισε πως τα παιδιά, πιο πολύ από όλους ένιωσαν την επίδραση των περιορισμών της πανδημίας.

Σημείωσε ότι τα δικαιώματα του παιδιού περιορίστηκαν επηρεάζοντας τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία, με παιδιά από ευάλωτες ομάδες να επηρεάζονται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Αναφέρθηκε στα ευρήματα μεγάλης μελέτης που διενεργήθηκε από το γραφείο της και κατέγραψε λεπτομερώς τις πτυχές επηρεασμού και τα προβλήματα, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των παιδιών στη διαδικασία αποφάσεων.

Ο Expert Social and Behaviour Change Communication του ΕCDC Dr. John Kinsman, ανέλυσε τις παρεμβάσεις που τρέχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του κοινού, με ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένες υποομάδες του πληθυσμού, όπως οι υγειονομικοί επαγγελματίες υγείας, μετανάστες, άστεγοι, άτομα με αναπηρία και οι νεαροί ανήλικοι.

Τόνισε πως τα επικοινωνιακά μέτρα για ενθάρρυνση του εμβολιασμού πρέπει να διαφοροποιούνται αναλόγως του πληθυσμού και των αναγκών του και να περιλαμβάνουν και προδραστικά μέτρα για αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, η οποία θεωρείται από τον ίδιο ως στρατηγική επένδυση και όχι απλώς μια δαπάνη του κράτους, εκφράζοντας τη θέση του Υπουργείου για συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας με το ΤΕΠΑΚ. 

Η ημερίδα αποτελεί θεσμό που διοργανώνεται εδώ και 7 χρόνια από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα