ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαστάσεις στην κόντρα για πτυχία Χρ. Γιαννάκη

08 Αυγούστου 2023, 07:28

images

Σε συναγερμό τέθηκαν οι διάφοροι εμπλεκόμενοι θεσμοί με αφορμή την απόφαση της Υπουργού Υγείας Πόπης Κανάρη, να διερευνήσει ισχυρισμούς που προβλήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τη γνησιότητα των πτυχίων της Χριστίνας Γιαννάκη, Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας και κατά πόσο η ίδια μιλά επαρκώς την αγγλική γλώσσα.

Ήδη, από κάποιες πρώτες αντιδράσεις που συγκέντρωσε η StockWatch από ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης φαίνεται να υπάρχει έντονος προβληματισμός ως προς τον χειρισμό του θέματος από την Υπουργό Υγείας.

Επισημαίνουν ότι το καθ’ ύλη αρμόδιο σώμα για να επιλαμβάνεται τέτοιου είδους θέματα είναι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) και η κ. Γιαννάκη είχε περάσει από τις διαδικασίες της ΕΔΥ στο πλαίσιο της προαγωγής της ως Γεν. Διευθύντρια του δημοσίου.

Επιπρόσθετα, διερωτήθηκαν κατά πόσο υπάρχει πρακτική στο παρελθόν χειρισμού ενός τέτοιου θέματος, εντός της δημόσιας υπηρεσίας, με απευθείας παρέμβαση υπουργού κατά γενικού διευθυντή.

Σημείωσαν ότι πέραν από την απόφαση της ΕΔΥ, υπήρξε επί του θέματος της γνησιότητας των πτυχίων της κ. Γιαννάκη και σχετική νομολογία από το δικαστήριο.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι σε σχέση με τη γνησιότητα των πτυχίων Γιαννάκη έκανε διερεύνηση και η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο ΠτΔ που βρίσκεται σε διακοπές με την οικογένεια του στην Ελλάδα είναι ενήμερος καθώς, η επιστολή Κανάρη κοινοποιήθηκε προς τον ίδιο, ωστόσο η Προεδρία δεν φαίνεται να είναι θιασώτης διερεύνησης και ενίσχυσης καταγγελιών και ισχυρισμών που προέρχονται από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κ. Κανάρη, όπως γράφει σήμερα ο Φιλελεύθερος, με χθεσινή της επιστολή προς την κ. Γιαννάκη, την οποία κοινοποίησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη και στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του ΥΠΟΙΚ, ζήτησε εξουσιοδότηση να αποταθεί στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου όπως επίσης και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα στα οποία έχει φοιτήσει, προκειμένου να διερευνήσει τη γνησιότητα των πτυχίων της, ώστε, όπως σημειώνει στην επιστολή, να μην υπάρξει αμφισβήτηση επί τούτου από τον οποιονδήποτε.

Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε διερευνήσει τη γνησιότητα των πτυχίων της κ. Γιαννάκη το 2021, με αφορμή και πάλι σχετικούς ισχυρισμούς που είχαν προβληθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μάριος Πετρίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επιβεβαίωσε πριν από λίγο με δηλώσεις του στη StockWatch ότι όντως η ΕΥ κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης σχετικών καταγγελιών σε βάρος της κ. Γιαννάκη το 2021, διαπίστωσε ότι τα πτυχία της κ. Γιαννάκη είναι γνήσια.  

Η κ. Γιαννάκη είχε διοριστεί σε μόνιμη θέση γενικής διευθύντριας το 2015 και η πλήρωση μίας τέτοιας θέσης με βάση το σχέδιο υπηρεσίας προϋποθέτει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα η Υπουργός Υγείας έχει προτείνει ως μέρος της διαδικασίας για διερεύνηση των ισχυρισμών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κληθεί σύσκεψη στο γραφείο της στην παρουσία δύο αξιωματούχων του κράτους και να διεξαχθεί συζήτηση στην αγγλική γλώσσα για τρέχοντα θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας για να διαπιστωθεί εάν όντως είναι επαρκείς οι γνώσεις της κ. Γιαννάκη στην αγγλική γλώσσα.

Πως απαντά η Γιαννάκη και τι λέει σε tweet o Oδυσσέας

Η Χρ. Γιαννάκη σε απαντητική της επιστολή προς την κ. Κανάρη χαρακτηρίζει προσβλητικά τα όσα προτείνει η Υπουργός Υγείας απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρόταση.

Η κ. Γιαννάκη σημειώνει ότι ανέμενε από την Υπουργό της στήριξη και όχι υιοθέτηση των ισχυρισμών από μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι ελαύνονται «από συμφέροντα που θέλουν να την πλήξουν πίσω από ανώνυμους λογαριασμούς».

Η ΓΔ του Υπουργείου Υγείας παρέπεμψε στις διαδικασίες που έγιναν ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο σώμα για να επικυρώσει ή όχι τη γνησιότητα των πτυχίων δημόσιων λειτουργών σε περιπτώσεις προαγωγών.

Η ΕΔΥ, σημειώνει η ΓΔ του Υπουργείου Υγείας, ουδέποτε αμφισβήτησε τα προσόντα της.

Η κ. Γιαννάκη με βάση το βιογραφικό της κατέχει πτυχίο οδοντιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου το οποίο είναι αναγνωρισμένο από την Ελληνική Δημοκρατία.

Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η επιστολή και το σχετικό αίτημα που υποβάλλει η Υπουργός Υγείας θα εξεταστούν δεόντως από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Προσωπικού κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και τον ΓΔ Γιώργο Παντελή.

Απάντηση στην Υπουργό Υγείας αναμένεται να δοθεί εντός των ημερών και από την ΕΔΥ.

Σημείο αναφοράς επί του επίμαχου αυτού θέματος, αποτελεί tweet του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Γενικού Ελεγκτή, το οποίο αναρτήθηκε στις 5 Αυγούστου και γράφει:

«Επειδή πολλοί καλούν την ΕΥ να τοποθετηθεί επί όσων γράφει ανώνυμο parody account που όζει βρωμιά και δυσωδία, αναφέρω ότι το 2021 αρχηγός πολιτικού κόμματος μας ζήτησε να διερευνήσουμε ισχυρισμούς για το πτυχίο της ΓΔ του Υπουργείου Υγείας. Του απαντήσαμε γραπτώς ότι από την επισκόπηση των πρωτοτύπων πιστοποιητικών ακαδημαϊκών και άλλων προσόντων της εν λόγω λειτουργού, δεν προκύπτουν υπόνοιες ενδεχόμενης πλαστογράφησης τους.  Η προαγωγή της υπό αναφορά υπαλλήλου στη θέση της ΓΔ προβλήθηκε δικαστικώς και η προσφυγή απορρίφθηκε».

Του Λεύκου Χρίστου 

Σχετικά Άρθρα