ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαψεύδουν εκτιμήσεις Δημάρχου Ύψωνα για επιπτώσεις εργοστασίου στην υγεία

08 Ιουνίου 2023, 17:22

images

Ψευδείς και παραπλανητικές χαρακτηρίζει η εταιρεία Bioland Energy Pyrolysis τις δηλώσεις του Δημάρχου Ύψωνα, σύμφωνα με τις οποίες η κατασκευή εργοστασίου πυρόλυσης αυτοκινήτων και ηλεκτροπαραγωγής στη Βιομηχανική Περιοχή Ύψωνα, θα επιφέρει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Ο Δήμαρχος Ύψωνα, στο πλαίσιο αξιολόγησης του έργου, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις, κυρίως σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακόμη, ζήτησε να του σταλούν τα δεδομένα εισόδου για το μοντέλο αέριων ρύπων, ούτως ώστε να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Τα στοιχεία στάλθηκαν στο Δήμαρχο, από το Τμήμα Περιβάλλοντος, με ηλεκτρονικό μήνυμα, στις 3/2/2021.

Στις 23.3.21, ο Δήμος Ύψωνα απέστειλε επιστολή, σύμφωνα με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο του Ύψωνα αποφάσισε όπως είναι αρνητικό στην ανέγερση του εν λόγω εργοστασίου, στη βάση των προνοιών, των άρθρων 9 και 14, του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού.

Ασφαλές στο περιβάλλον με ευρωπαϊκά πρότυπα

Η εταιρεία Bioland Energy Pyrolysis που ανέλαβε την κατασκευή του εργοστασίου, διευκρινίζει ότι το εργοστάσιο είναι ένα έργο ανάπτυξης κατ’ εξοχήν ωφέλιμο για  το περιβάλλον και την κοινωνία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το εργοστάσιο επιλύει διαπαντός το τεράστιο πρόβλημα με τα επικίνδυνα μεταχειρισμένα ελαστικά που είναι σκορπισμένα παντού.

Επίσης, καταργεί το μονοπώλιο που υπάρχει αφού σήμερα τα μεταχειρισμένα ελαστικά καίγονται  σε ένα και μόνο ιδιωτικό εργοστάσιο, με το κράτος, και κατ’ επέκταση τους πολίτες να πληρώνουν τεράστια ποσά.

Σημειώνει ότι το έργο αυτό  εκφράζει και εφαρμόζει πλήρως την Ευρωπαϊκή πολιτική της κυκλικής οικονομίας.

Δεν θα καίγονται τα ελαστικά

Εξηγεί ότι η διαδικασία της πυρόλυσης δεν είναι καύση, αλλά τα μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων θα ζεσταίνονται σε ειδικά ασφαλισμένους χώρους στην  απουσία οξυγόνου και θα λιώνουν, δίνοντας τα ωφέλιμα παράγωγα τους, μεταξύ των οποίων και το καύσιμο που μοιάζει με ντίζελ και θα χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.

Προστίθεται ότι το Υπουργείο Γεωργίας και κατ’ επέκταση η Υπηρεσία Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά από μελέτη καθόρισαν τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να έχει το παραγόμενο καύσιμο ώστε ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος να προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό του συγκεκριμένου καυσίμου από απόβλητο.

Ακόμη, αναφέρεται ότι στις 23/12/2020 ο τέως Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής προχώρησε στην έκδοση Διατάγματος, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας αποχαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο καύσιμο, από απόβλητο δίνοντας το δικαίωμα χρήσης του εντός του εργοστασίου όπου θα τροφοδοτεί ηλεκτρογεννήτριες οι οποίες θα παράγουν ηλεκτρισμό.

Ως εκ τούτου, σημειώνει, το συγκεκριμένο έργο είναι απόλυτα ασφαλές χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον αφού δεν θα παράγει απόβλητα και οι εκπομπές αερίων θα είναι πάντοτε χαμηλότερα από τα επιτρεπτά όρια.

«Με εξοπλισμό συνεχούς παρακολούθησης οι αρχές θα επιβεβαιώνουν ανά πάσα στιγμή την πλήρη συμμόρφωση της λειτουργίας του εργοστασίου. Το έργο έχει εξασφαλίσει θετική Περιβαλλοντική Γνωμάτευση, θετική Γνωμάτευση εκ μέρους του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και θετική Πολεοδομική άποψη του έργου», προσθέτει.

Στην παρουσίαση του έργου που έγινε στις  25/06/2021 από την εταιρεία ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Ύψωνα στην παρουσία του Δημάρχου, παρόντες ήταν η τέως Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Εκπρόσωπος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. 

Στην τοποθέτηση τους η Υπουργός και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Γεωργίας, τόνισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου έργου το οποίο θα απαλλάξει την Κύπρο από τον μεγάλο βραχνά που λέγεται ρύπανση του περιβάλλοντος από τα παλαιά ελαστικά, ενώ ο Δήμαρχος δεν έθεσε απολύτως κανένα ζήτημα.

Η εταιρεία διαβεβαιώνει τους κατοίκους ότι ακολούθησε κατά γράμμα όλες τις διαδικασίες και αποδέχθηκε χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση όλους τους αυστηρούς όρους που επέβαλαν οι αρμόδιες κρατικές αρχές για να προχωρήσουν στην αδειοδότηση του έργου.

«Ως εταιρεία διαβεβαιώνουμε τους κατοίκους του Δήμου Ύψωνα και της γύρω περιοχής ότι το εν λόγω εργοστάσιο θα πληροί όλες τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οι οποίες έχουν τεθεί ως όροι για την κατασκευή του. Καμία μυρωδιά δεν θα υπάρχει, όπως επίσης και οι ρύποι που θα εκπέμπονται θα είναι χαμηλότεροι από τα επιτρεπτά όρια», επισημαίνει.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι στο εν λόγω εργοστάσιο προβλέπεται η εργοδότηση περίπου 200 ατόμων με προτίμηση την γειτνιάζουσα περιοχή.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα