ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διακυμάνσεις στα rapid tests δυσκολεύουν τις εκτιμήσεις

09 Αυγούστου 2021, 11:18

images

Μια εβδομάδα έχει παρέλθει από την αυστηροποίηση των μέτρων και την απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει τα δωρεάν rapid test με τους επιδημιολόγους να υποστηρίζουν ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, επειδή ο αριθμός των τεστ δεν έχει σταθεροποιηθεί.

Σε δηλώσεις τους στη StockWatch, επιδημιολόγοι απέκλεισαν τη λήψη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αφού η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας το 76,3% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί με την πρώτη δόση ενώ το 67,8% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του πρόγραμμα.

Ενδιαφέρον νέων για εμβολιασμό

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, δήλωσε στη StockWatch ότι «δεν έχουμε ακόμη εκτιμήσει την πραγματική εξέλιξη της κατάστασης, διότι ο αριθμός των rapid test έχει διακυμάνσεις. Θα πρέπει να περάσουν ακόμη μερικές ημέρες ώστε να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τα νέα στοιχεία», είπε.

Ανησυχία εξέφρασε η κ. Κολιού για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι οποίες αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν, όπως ανέφερε.

«Οι νοσηλείες στις ΜΕΘ έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ χθες. Ανήλθαν στις 54 ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ στους 286 ασθενείς της νόσου COVID-19», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, πολύ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων και ειδικά των νέων που προσέρχονται στα κέντρα εμβολιασμού είναι αυξημένος, δημιουργώντας προσδοκίες ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων τουλάχιστον με την πρώτη δόση θα ανέλθει στο 82% μέχρι τέλος Αυγούστου.

Πιέσεις στα νοσηλευτήρια

Ο αριθμός των κρουσμάτων ο οποίος έχει σκαλώσει μεταξύ του 500 και 600 την ημέρα, ασκεί μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια, τονίζει και ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται η λήψη αυστηρών μέτρων διότι προχωρεί η εμβολιαστική κάλυψη και συνεπώς απομακρύνεται ο κίνδυνος ευρείας μετάδοσης του ιού.

Πρόσθεσε ότι «ενόσω υπάρχουν ανεμβολίαστοι ανάμεσα μας θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων».

Τόνισε ότι «θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω χρόνος ώστε να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των τεστ και να διαφανεί με ασφάλεια ο πραγματικός ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων».

Το μεγάλο πρόβλημα είπε ότι «θα προκύψει, αν αναδυθεί κάποιο στέλεχος το οποίο να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια». «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορα στελέχη, με το στέλεχος Δέλτα να είναι το ποιο επιθετικό, αντιμετωπίζεται όμως με τον εμβολιασμό», σημείωσε.

Χθες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 389, από 35,196 τεστ με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), με το ποσοστό θετικότητας να κυμαίνεται στο 1,11%.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα