ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διάκριση 2,6 χιλ. ανθρώπων στην εργασία λόγω ξένης καταγωγής

20 Οκτωβρίου 2022, 07:34

images

Διάκριση 2,6 χιλιάδων ανθρώπων στην εργασία λόγω της καταγωγής τους, παρουσιάζεται στην Κύπρο για το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, συνολικά 2,6 χιλιάδες άτομα ηλικίας 15-74 ετών με ξένη καταγωγή αντιμετωπίζουν διάκριση στο χώρο εργασίας τους, ενώ 0,6 χιλ. άτομα λόγω ηλικίας, 0,7 χιλ. άτομα λόγω φύλου, 2,6 χιλ. άτομα για άλλους λόγους και 7,4 χιλ. άτομα δεν αντιμετωπίζουν καμία διάκριση.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τους άνδρες, 1,3 χιλ. αισθάνθηκαν διάκριση λόγω ξένης καταγωγής και 3,8 χιλ. για άλλους λόγους.

Από την άλλη, συνολικά 0,7 χιλ. γυναίκες αισθάνθηκαν διάκριση στο χώρο εργασίας τους λόγω φύλου, 1,3 χιλ. λόγω ξένης καταγωγής και 3,6 χιλ. για άλλους λόγους.

Μεγαλύτερη η διάκριση στις γυναίκες στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού (EU-LFS), το συνολικό ποσοστό των γυναικών που είχαν αναφέρει διακρίσεις στην εργασία ήταν υψηλότερο από αυτό των ανδρών, ανεξάρτητα από τη χώρα γέννησης, κυρίως λόγω του ποσοστού των γυναικών που αναφέρουν διακρίσεις λόγω φύλου.

Ειδικότερα, το 2021, 5,2 εκ. γυναίκες και 3,6 εκ. άνδρες ηλικίας 15-74 ετών στην ΕΕ ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν διακρίσεις στην εργασία.

Σημαντική διαφορά καταγράφηκε κυρίως στον αριθμό εκείνων που ανέφεραν ότι αισθάνονταν διακρίσεις με βάση το φύλο: 0,2 εκατομμύρια άνδρες σε σύγκριση με 1,6 εκατομμύρια γυναίκες.

Προστίθεται ότι τα αποτελέσματα για το 2021 ποικίλλουν όσον αφορά το ποσοστό των εργαζομένων που αναφέρουν διακρίσεις στην εργασία ανάλογα με τη χώρα γέννησης τους.

Συγκεκριμένα, στην ΕΕ τα υψηλότερα ποσοστά τόσο για τους άνδρες (7,7%) όσο και για τις γυναίκες (8,8%) που αισθάνονται διακρίσεις στην εργασία καταγράφηκαν μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν σε χώρα εκτός ΕΕ, ενώ ακολουθούν εκείνοι που γεννήθηκαν σε άλλη χώρα της ΕΕ (5,4% για τους άνδρες και 7,5% για τις γυναίκες).

Αντίθετα, τα ποσοστά των εργαζομένων που γεννήθηκαν στη χώρα αναφοράς που αισθάνονταν διακρίσεις στην εργασία ήταν πολύ χαμηλότερα: 3,2% για τους άνδρες και 5,8% για τις γυναίκες.

Όσον αφορά τους άνδρες, αυτοί που γεννήθηκαν σε χώρα εκτός ΕΕ και ανέφεραν διακρίσεις για τον λόγο αυτό, είχαν υψηλότερο ποσοστό από τις γυναίκες, δηλαδή 6,0% σε σύγκριση με 5,0% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, οι γυναίκες που γεννήθηκαν σε άλλη χώρα της ΕΕ που ανέφεραν διακρίσεις λόγω της αλλοδαπής καταγωγής τους είχαν ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό από τους άνδρες (3,4% έναντι 3,2%).

Σημειώνεται ότι μεταξύ ανδρών και γυναικών από χώρα εκτός ΕΕ ή άλλη χώρα της ΕΕ, δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με εργαζομένους που ανέφεραν διακρίσεις λόγω ηλικίας ή αναπηρίας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα