ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διακρίσεις και υποστελέχωση κλινικής για τα άτομα με HIV

04 Απριλίου 2022, 14:51

images

Η υποστελέχωση της Γρηγόριου Κλινικής και η διάκριση στον τομέα της απασχόλησης για τα άτομα που είναι φορείς HIV συζητήθηκε σήμερα στον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε δήλωση της η βουλεύτρια κ. Ρίτα Σούπερμαν ανέφερε ότι οι φορείς HIV είναι άτομα με υψηλό βαθμό ευαλωτότητας σε διακρίσεις που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αναφερόμενη στα θέματα διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά δήλωσε ότι «τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί κατά τη σημερινή συνεδρία είναι πρώτον, το αναχρονιστικό διάταγμα του Υπουργείου υγείας σύμφωνα με το οποίο άτομα που πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένου και του AIDS, αλλοδαποί φορείς των ασθενειών αυτών απελαύνονται».

Συμπλήρωσε επίσης ότι πολλές υπηρεσίες απαιτούν κατά τη διαδικασία πρόσληψης ατόμων την προσκόμιση πιστοποιητικού ότι δεν πάσχουν από τις εν λόγω ασθένειες. «Το πλαίσιο αυτό κρίνεται άκρως αναχρονιστικό», τόνισε.

Αναδείχθηκε, ακόμη, το θέμα της σημαντικής συμβολής της Γρηγόριου Κλινικής. «Η κλινική αυτή σήμερα είναι υποστελεχωμένη σε βαθμό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα περιστατικά», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι «το θέμα άπτεται σε μεγάλο βαθμό στα καθήκοντα του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι δεν ήταν παρόντες στη σημερινή συνεδρία».

«Εισήγηση μου στην οποία συμφώνησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, είναι η αποστολή γραπτής επιστολής προς το Υπουργείο Υγείας με την οποία να ζητείται ενημέρωση αναφορικά με την εφαρμογή του εν λόγω αναχρονιστικού διατάγματος, στη στελέχωση και άλλα θέματα που αφορούν την Γρηγόριο Κλινική, στην πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή και θέματα που αφορούν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους καθώς και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή θα μελετήσει κατά πόσο η ισχύουσα νομοθεσία για την απαγόρευση των διακρίσεων στην απασχόληση καλύπτει την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ασθένεια».

«Ο αριθμός των οροθετικών ατόμων αυξάνεται συνεχώς, επομένως, ως πολιτεία οφείλουμε να τα στηρίξουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και να συμβάλουμε στη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου», κατέληξε.

Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS (ΚΥΦΑ)

Σε επιστολή της η Πρόεδρος του ΚΥΦΑ Στέλλα Μιχαηλίδου προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει ότι «δυστυχώς εν έτη 2022 οι οροθετικοί συνάνθρωποι μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και ρατσισμό στο χώρο της εργασίας, στον ιατρικό τομέα και στον κοινωνικό τομέα. Τα περιστατικά δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται».

Συγκεκριμένα ανέφερε αριθμητικά στα προβλήματα που υπάρχουν και αντιμετωπίζουν τα άτομα που είναι φορείς HIV. Συγκεκριμένα, σημειώνει:

1. Πέρσι βιώσαμε περιστατικό άρνησης ιατρικής περίθαλψης σε επείγον περιστατικό!

2. Διακρίσεις στο τομέα της εργασίας, κακές εργασιακές συνθήκες!

3. Διακρίσεις σε προσλήψεις σε ημικρατικούς οργανισμούς, σε ιδιωτικούς οργανισμούς, όπου ζητούν εξετάσεις HIV για προσλήψεις. (Απαράδεκτον! Καταπάτηση Προσωπικών Δεδομένων).

4. Αντιμετωπίσαμε αναρτήσεις στο σύστημα του φακέλου τους στο ΓεΣΥ από μικροβιολογικό εργαστήριο μετά από διάγνωση περίπτωσης ότι είναι οροθετικός.

5. Το ποσό των €300 δεν είναι αρκετό για να μπορέσει ένας συνάνθρωπος μας να ανταπεξέλθει και ζητάμε αύξηση! Στην Ελλάδα δίνετε αυτό το βοήθημα στους οροθετικούς συνάνθρωπους μας από το 1988 και είναι το μόνο βοήθημα πάρα τις κρίσεις που πέρασε η Ελλάδα που δεν έχουν αποκόψει ούτε ένα ευρώ και είναι επί διμηνίας βάσεως 1.400 ευρώ (δηλαδή 700 ευρώ το μήνα).

6. Πρόσφατα είχαμε και την περίπτωση φοιτητή ο οποίος έρχεται από Τρίτη χώρα όπου όταν είναι οροθετικοί ή έχουν άλλο σεξουαλικό νόσημα θα απελαθούν, κάτι που έχει χρόνια που υπάρχει αυτή η νομοθεσία Περί Μεταναστεύσεις και Αλλοδαπών νόμος! Η Ελλάδα και όλες οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρα δεν έχουν αυτή τη νομοθεσία απέλασης όταν είναι κάποιος οροθετικός από Τρίτη χώρα!

7. Ακόμη ένα κενό που υπάρχει στην Κύπρο, υπάρχει Νομικό κενό εν σχέση με περιπτώσεις Οροθετικών που δεν μπορούνε να εργαστούν και τους έχουν στερήσει το δικαίωμα πρόωρης σύνταξης παρόλο της γνωμάτευση των θεραπόντων Ιατρών της Γρηγορίου Κλινικής! Δεν γνωρίζουν προφανώς τι είναι κάποιος να υποφέρει από AIDS. Περίπτωση που απορρίφθηκε από το Ανώτατο πριν 3 χρόνια ο άνθρωπος πέθανε πέρσι, ο οποίος εργαζόταν 24 χρόνια και πέθανε στα 50 του. Το κράτος του στέρησε το δικαίωμα της σύνταξης από τις απολαβές του γιατί έτσι έκριναν κάποιοι ανίδεοι.

Παράλληλα, τονίζει ότι, «οι οροθετικοί συνάνθρωποι μας είναι μια από τις πολύπαθες κοινωνικές ομάδες του τόπου μας η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα περιθωριοποιημένη λόγω προκαταλήψεων και στερεοτύπων που καμιά σχέση έχουν με τη σύγχρονη επιστημονική αλήθεια και βέβαια δεν τιμούν ένα πολιτισμένο Ευρωπαίο λαό όπως θέλουμε να λεγόμαστε».

«Στο σημείο αυτό η Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταρτίσει μια λίστα με οδηγίες βασισμένη στην Οικουμενική Διακήρυξης Προστασίας Ανθρωπίνων και Ατομικών Ελευθέριων των οροθετικών η οποία έχει σταλεί σε όλα τα Υπουργεία σαν εγκύκλιος, αλλά έχουν θεσπίσει και νομοθεσίες προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των οροθετικών συνάνθρωπων μας», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα