ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαβήτης: Στα τυφλά η πολιτική αντιμετώπισης χωρίς εθνικό αρχείο

10 Αυγούστου 2021, 06:00

images

Στο παρόν στάδιο, η Κύπρος δεν διαθέτει εθνικό αρχείο διαβήτη, ενώ δεν γίνεται ούτε καταγραφή του παιδικού διαβήτη ώστε να επιτευχθεί η σωστή στρατηγική πολιτική αντιμετώπισης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Αναγνωρίζοντας το κενό που υπάρχει ο υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας σε απάντηση του σε σχετική ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Ηλία Μυριάνθους, αναφέρει ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα Συστήματα Υγείας απαιτούν καλά σχεδιασμένα Συστήματα Πληροφοριών, έτσι ώστε οι όποιες αποφάσεις να στηρίζονται σε δεδομένα, συστηματικά τεκμηριωμένα».

Η σημαντικότητα του εθνικού αρχείου για επίλυση των προβλημάτων υγείας

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, ο σχεδιασμός για τη Δημόσια Υγεία από τα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων οφείλει να βασίζεται σε αποτελεσματικά συστήματα πληροφόρησης με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού, καθώς αυτά τα συστήματα πληροφοριών έχουν αναδειχθεί πλέον ως το βασικότερο εργαλείο για τη δημόσια υγεία.  

«Επιπλέον, η συνεχής καταγραφή των περιστατικών, με στόχο την παρακολούθηση της υγείας, παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και βοηθά στο να καθοριστεί πού είναι καλύτερο να επενδύσουν οι λήπτες αποφάσεων στον τομέα της υγείας, αφού σήμερα οι πόροι είναι περιορισμένοι», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει τη σημασία της δημιουργίας εθνικού αρχείου που θα περιλαμβάνει καταγραφές παιδικού και ενήλικου διαβήτη και θα περιληφθεί σε μελλοντικά του σχέδια.

Ευρωπαϊκό σχέδιο ανάλυσης περιστατικών διαβήτη

Στην Κύπρο, η συλλογή και η ηλεκτρονική καταχώριση δεδομένων για το διαβήτη για ενήλικες ξεκίνησε από το Κέντρο Αναφοράς Διαβήτη στο Νέο Νοσοκομείο Λάρνακας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EUBIROD και επεκτάθηκε στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, στα εξωτερικά ιατρεία του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας και στο Αγροτικό Κέντρο Κοφίνου, όπως πληροφορεί ο κ. Χατζηπαντέλας.

Μέτρα που λαμβάνονται για πρόληψη και αντιμετώπιση 

Το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε πολύ μικρές ηλικίες, σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και Φορείς που έχουν σχέση με την αγωγή του παιδιού, προωθεί την εκμάθηση υγιεινού τρόπου ζωής και την εισαγωγή συμπεριφοράς που να προάγει την υγεία.

Στο χώρο του σχολείου, όπως αναφέρει, οι στόχοι επιτυγχάνονται με συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Συνδέσμου Διαιτολόγων & Διατροφολόγων Κύπρου με τα πιο κάτω μέτρα:

1.     Προώθηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

2.     Προώθηση Μεσογειακής διατροφής

3.     Καταπολέμηση της παχυσαρκίας

4.     Προώθηση Άσκησης

5.     Καταπολέμηση υπερβολικής χρήσης αλκοόλ, ιδιαίτερα στους νέους

Νόμοι περί σχολικών κυλικείων 

Ταυτόχρονα, όσον αφορά την υγιεινή διατροφή των παιδιών στις σχολικές καντίνες, υπάρχει εφαρμογή στα σχολεία του νόμου περί Σχολικών Κυλικείων του 2000 και του Τροποποιητικού Νόμου του 2005, καθώς και των οδηγιών που περιλαμβάνονται σε σχετικές εγκυκλίους.

Σχολιατρικές Υπηρεσίες

Παράλληλα, η Σχολιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας εφαρμόζει Εκπαιδευτικά Προγράμματα Αγωγής της Υγείας στους μαθητές της Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης στοχεύοντας στην παροχή πληροφοριών και στην αύξηση των γνώσεων και στη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών, έτσι ώστε τα άτομα να καταστούν υπεύθυνα για τη δική τους μελλοντική υγεία.

«Έχοντας υπόψη ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά των ατόμων, αρκετά από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Αγωγής Υγείας που εφαρμόζει η Σχολιατρική Υπηρεσία συμβάλλουν και στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη», αναφέρει ο Υπουργός.

Οι Επισκέπτες/τριες Υγείας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις και το προσωπικό των σχολείων καθώς και τους Συνδέσμους Γονέων και Διαιτολόγων Κύπρου εφαρμόζουν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Αγωγής Υγείας για την αξία του Υγιεινού Προγεύματος και του Μεσογειακού Γεύματος σε μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, μετά την ενημέρωση των παιδιών για το θέμα, προσφέρεται στα παιδιά πρότυπο υγιεινό πρόγευμα και μεσογειακό γεύμα, αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, οι Επισκέπτες/τριες Υγείας μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους στα Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού προγραμματίζουν και πραγματοποιούν διαφωτιστικές διαλέξεις για μέλλοντες γονείς και εγκύους σε όλες τις επαρχίες.  Στη θεματολογία των διαλέξεων συμπεριλαμβάνονται και θέματα που αφορούν στην πρόληψη του Διαβήτη της Κύησης, καταλήγει ο κ. Χατζηπαντέλας.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα