ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαβεβαιώσεις Υπ. Υγείας σε παραπληγικούς

31 Ιουλίου 2023, 16:16

images

Το θέμα της αναβάθμισης της λειτουργίας του μοναδικού κέντρου αποκατάστασης και περίθαλψης για άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού στη χώρα μας, το οποίο στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, συζητήθηκε σήμερα στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  σήμερα μεταξύ της Υπουργού Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη και της ηγεσίας της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Δρ Κανάρη διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Υγείας θα πράξει τα δέοντα, προκειμένου το Κέντρο να συνεχίσει τη λειτουργία του και να αναβαθμιστεί ως ανεξάρτητη κλινική, με σκοπό, την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των σθενών με κάκωση νωτιαίου μυελού.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης, το θέμα της διασφάλισης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στις υπηρεσίες υγείας, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της οργάνωσης.

Η Δρ Κανάρη τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τις υπάρχουσες προκλήσεις και ελλείψεις στις νομοθεσίες που βρίσκονται σε ισχύ για το εν λόγω ζήτημα, έχει περιλάβει στο προωθούμενο νομοσχέδιο με τίτλο «Ο Περί Ποιοτικών Προτύπων και στην παροχή Υπηρεσιών Φροντίδας Υγείας Νόμος» ειδική πρόνοια, όπως οι υποδομές υγείας πληρούν τις σχετικές εθνικές νομοθεσίες αλλά και τις απαιτήσεις Διεθνών Συμβάσεων, σε σχέση με την προσβασιμότητα των ατόμων με Αναπηρία.

Επεσήμανε μάλιστα πως οι υποδομές υγείας θα μπορούν να αδειοδοτούνται μόνο, εφόσον πληρούν τα πρότυπα που θα τεθούν και ότι θα εποπτεύονται σε τακτικά διαστήματα από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας.

Το νομοσχέδιο, όπως σημείωσε, ετοιμάστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Τεχνικής Στήριξης του Υπουργείου Υγείας «Πρόβλεψη Αναγκών Υγείας» (Capacity Planning).

Σχετικά Άρθρα