ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δέσμη εισηγήσεων ιδιωτών ιατρών ΓεΣΥ προς ΟΑΥ

17 September 2019, 11:00

images

Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός συνδέσμου ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ (ΣΙΣ-ΓΕΣΥ) ήταν μεγάλη και η σύσταση του θα συμβάλει στην καλύτερη συνεργασία του με άλλα οργανωμένα σύνολα στον τομέα της υγείας και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αναφύονται στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ αλλά και στην καλύτερη οργάνωση της δεύτερης φάσης του συστήματος υγείας.

Την περασμένη βδομάδα ο σύνδεσμος ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ είχε συναντήσεις με τον υπουργό υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου όπως και με τον οργανισμό ασφάλισης υγείας για να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους αναφορικά με τη βελτίωση του συστήματος.

Ο σύνδεσμος ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ έχει δημιουργήσει 10 ομάδες εργασίας και επιτροπές για να εντοπίζουν προβλήματα με στόχο την επίλυση τους σε συνεργασία με τον ΟΑΥ.

Οι επιτροπές θα διαχειρίζονται προβλήματα του λογισμικού, των οικογενειακών γιατρών ενηλίκων, των παιδιάτρων, της εγγραφής των ασθενών, της εγγραφής των γιατρών, προβλήματα των ειδικών και την προετοιμασία για τη δεύτερη φάση.

Θα διαχειρίζονται επίσης θέματα νοσηλευτηρίων, θέματα ποιότητας και ελέγχου προς αποφυγή της σπατάλης καθώς θέματα νομοθεσίας.

Όπως αναφέρουν οι ιδιώτες ιατροί του ΓεΣΥ, η προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων πρέπει να ενταθεί και η προετοιμασία για τη δεύτερη φάση πρέπει να γίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Η ρύθμιση που ήδη εφαρμόστηκε από τον ΟΑΥ αφορά στην αλλαγή του προσωπικού ιατρού η οποία προνοεί ότι μετά τους πρώτους τρεις μήνες μπορούν να εφαρμοστούν οι διαδικασίες για αλλαγή προσωπικού ιατρού από όσους το επιθυμούν, να αλλάξουν οικογενειακό γιατρό με απόλυτο όμως σεβασμό στη νομοθεσία και στη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι γιατροί.

Αρχικά αυτό ίσχυε για τους πρώτους έξι μήνες. Η σχετική ρύθμιση βρήκε σύμφωνο τον ΟΑΥ ο οποίος προχώρησε στη άμεση εφαρμογή της.

Η δέσμη εισηγήσεων των ιδιωτών ιατρών ΓεΣΥ

Αναφορικά με τον θεσμό του προσωπικού ιατρού ο σύνδεσμος επισημαίνει ότι υπάρχει η ανάγκη για επιμόρφωση του κόσμου έτσι ώστε να διευκολύνεται η άσκηση σωστής ιατρικής.

Απαιτείται η καλλιέργεια νέας κουλτούρας για εμπλοκή όλων των πλευρών ώστε να αποδώσει στον οικογενειακό γιατρό το σωστό ρόλο που του αρμόζει.

Όσον αφορά στις αναλύσεις, παραπεμπτικά, συνταγές ο σύνδεσμος αναφέρει ότι πρέπει να ισχύουν για τρείς μήνες με ταυτόχρονη ενημέρωση του κόσμου.

Κρίνουν απαραίτητη την άμεση εφαρμογή και σωστή λειτουργία εφημεριών ειδικά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.Άμεση θα πρέπει να είναι η εφαρμογή στην άσκηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας σε σχέση με το MRI, εξειδικευμένες αναλύσεις και φάρμακα. Να ξεκαθαρίσει τί αφορά τον ειδικό και τι τον οικογενειακό γιατρό.

Ειδικές αλλαγές για παιδίατρους

Ο σύνδεσμος αξιώνει την προώθηση ειδικών αλλαγών και ενσωμάτωση στο λογισμικό σε ότι αφορά τους παιδίατρους.

Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος, πρέπει να περιληφθεί στους ειδικούς γιατρούς και ο παιδίατρος με υποειδικότητα /εξειδίκευση και με ανάλογη πρόβλεψη δραστηριοτήτων.

Ο σύνδεσμος αναφέρει ότι πρέπει να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος υπηρεσιών που δεν καλύπτει το ΓεΣΥ.

Ποιότητα - βιωσιμότητα του ΓεΣΥ

Ο σύνδεσμος εισηγείται όπως η κάθε επιστημονική εταιρεία συστήσει άμεσα μερικές διορθωτικές γραμμές για πρόληψη καταχρήσεων σε συνδυασμό με ποιοτικότερη ιατρική.

Ειδικότερα αναφέρεται στη δημιουργία πρωτοκόλλων για συχνές και δαπανηρές ιατρικές πράξεις και εξετάσεις.

Η συμβολή των συμβουλευτικών υπηρεσιών ιατρών, η συμβουλευτική επιτροπή γιατρών-ακαδημαϊκών του ΟΑΥ αλλά και η συνδρομή διεθνών οργανισμών όπως ΠΟΥ, ΝΙCE, ευρωπαϊκών φορέων μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη για τον ΟΑΥ.

Σημειώνουν επίσης ότι υπάρχει ανάγκη ταχύτερης διεκπεραίωσης από τον ΟΑΥ των διαδικασιών που προσθέτουν ιατρούς και υπηρεσίες στο ΓεΣΥ καθώς και των διαδικασιών προώθησης συγκεκριμένων αιτημάτων που βελτιώνουν την ποιότητα στις δραστηριότητες.

Η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ

Όσον αφορά στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ ο σύνδεσμος κατέθεσε στον ΟΑΥ και στον υπουργό υγείας πρόταση έξι σημείων.

Ο σύνδεσμος προτείνει βελτιώσεις σχετικά με:

1. Τους καταλόγους δραστηριοτήτων της πρώτης φάσης και επίλυση προβλημάτων που δημιουργούνται για όσες δραστηριότητες γίνονται και ενδονοσοκομειακά. Στόχος είναι να ενισχύεται περαιτέρω η ποιότητα.

2. Την ξεχωριστή αμοιβή του γιατρού στα ενδονοσοκομειακά περιστατικά, κοντά στο ύψος των αμοιβών των ασφαλειών - ως ενδεικτικών των τρεχουσών αμοιβών.

3. Την εγγύηση του εισοδήματος των νοσηλευτηρίων που είχαν πριν την έναρξη του ΓεΣΥ. Είναι αναγκαία η διεξαγωγή και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του ΟΑΥ.

Οι χρεώσεις που πρέπει να συμφωνηθούν θεωρούμε ότι πρέπει να είναι παρόμοιες με τις χρεώσεις των ασφαλειών για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά των νοσηλευτηρίων. Αναφορές γίνονται και για επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν για τα νοσηλευτήρια αλλά και για το σύστημα από απρόβλεπτες παραμέτρους όπως επιπλοκές, μέρες νοσηλείας, επιπρόσθετα κόστη κλπ.

4. Την οριστικοποίηση ενός ποιοτικού καταλόγου ακριβών αναλωσίμων που θα προσφέρει το ΓεΣΥ και ενός εγκεκριμένου καταλόγου ακριβότερων με συμπληρωμή που θα προκύπτει από διαβούλευση με τις διάφορες ειδικότητες και τις επιστημονικές τους εταιρείες.

5. Την προσφορά από το κράτος κινήτρων ένταξης των νοσηλευτηρίων: Πολεοδομικές διευκολύνσεις επέκτασης υποδομών, φοροαπαλλαγές για αγορά εξοπλισμού, σχέδια για εκπαίδευση προσωπικού, διαπίστευσης κλπ.

6. Την εγγύηση της τήρησης της συμφωνίας με μηχανισμό που πρακτικά θα αυξάνει τον σφαιρικό προϋπολογισμό αν αποδεικτεί ότι χρειάζεται-ειδικά τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Η δημιουργία ενός μηχανισμού επίλυσης προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν στη χρηματοδότηση του ΓεΣΥ προϋποθέτει και τη συμφωνία της βουλής, ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, τόσο με τους γιατρούς, όσο και με τα νοσηλευτήρια.

Με αυτόν τον τρόπο καθησυχάζονται οι ανησυχίες των γιατρών που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, αλλά και των υπόλοιπων που προβληματίζονται.

Αναφορικά με τις αλλαγές στους όρους συνεργασίας γιατρών με τον ΟΑΥ ( πχ κατάλογοι δραστηριοτήτων, αμοιβές κλπ) να γίνονται μόνο μετά από ουσιαστική διαβούλευση με την αντίστοιχη ειδικότητα και τους εκπροσώπους της και μετά από ισχυρή τεκμηρίωση, αναφέρει στις εισηγήσεις του ο σύνδεσμος.

Βελτιώσεις στο λογισμικό

Απαραίτητες κρίνουν τις βελτιώσεις στο λογισμικό ώστε να υπάρχει εύκολη πλοήγηση στις επισκέψεις -ακόμα και όταν κλείνουν - για να βρίσκει ο γιατρός συγκεντρωμένα όλα τα δεδομένα του ασθενούς - διάγνωση, δραστηριότητες, σημειώσεις, αποτελέσματα εξετάσεων, συνταγές φαρμάκων και αναλωσίμων.

Η χρήση των συμβόλων πρέπει να επιτρέπεται γιατί διευκολύνει αρκετούς γιατρούς στις σημειώσεις τους. Οι παραπομπές από ειδικό σε ειδικό πρέπει να υποστηριχτούν από το λογισμικό το ταχύτερο δυνατό.

Παράλληλα με τη λύση των προβλημάτων του λογισμικού πρέπει να προχωρήσει ταχέως και η ολοκληρωμένη εφαρμογή του ψηφιοποιημένου ιατρικού φακέλου του ασθενούς όπου θα καταλήγουν και θα είναι διαθέσιμα - με εύκολες πρακτικά διαδικασίες - όλα τα προσωπικά και ιατρικά του δεδομένα.

Να εξασφαλιστεί επάρκεια φαρμάκων

Με τις ελλείψεις φαρμάκων να προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία σε ασθενείς, φαρμακοποιούς και γιατρούς, πρέπει να εξασφαλιστεί άμεσα η επάρκεια φαρμάκων για όσα φάρμακα έχουν ενταχθεί στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ αλλά και να ενταχθούν και τα υπόλοιπα όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ακόμη αναφέρουν ότι πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες των ελλείψεων των φαρμάκων.

Τα προβλήματα με τις εγγραφές ασθενών

Προβλήματα στις εγγραφές διαφόρων ομάδων δικαιούχων οι οποίες παραμένουν όπως η διαδικασία έκδοσης δελτίου αλλοδαπού, ο σύνδεσμος προτείνει οι υπηρεσίες να συντονιστούν μεταξύ τους έτσι που τα αρχεία να είναι ταυτόσημα.

Θα πρέπει να διευκολυνθούν οι πολίτες με τις εγγραφές τους στο σύστημα (κυρίως οι αλλοδαποί που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην κατανόηση και τη συνεννόηση σχετικά με τη διαδικασία καταβολής των εγγράφων τους στον ΟΑΥ για έλεγχο) σε κυβερνητικές υπηρεσίες πχ ΚΕΠ και κοινωνικές ασφαλίσεις και επίσης στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ.

Για τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα που αφορούν εγγραφές δικαιούχων και λογισμικό πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με λειτουργούς του ΟΑΥ ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση με διορθωτικές παρεμβάσεις στο λογισμικό.

Ο σύνδεσμος ιδιωτών ιατρών ΓεΣΥ έχει συστήσει ειδική επιτροπή με νομικούς συμβούλους για να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Σχετικά Άρθρα