ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δέσμευση πολιτείας για στήριξη Ογκολογικού Κέντρου Τρ. Κύπρου

14 September 2023, 13:36

images

Τη δέσμευση της πολιτείας για στήριξη του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, υπογράμμισε σήμερα η Υπουργός Υγείας , Πόπη Κανάρη, κατά την επίστεψή της στο Κέντρο.

Η κ. Κανάρη τόνισε ότι το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί κόσμημα στον τομέα της υγείας για την Κύπρο και γι’ αυτό τον λόγο το Υπουργείο Υγείας, όπως είπε, οφείλει να συνεχίσει να το στηρίζει.

«Έχουμε αποδείξει τη στήριξη μας, μέσα από τη συμβολή μας στο Συμβούλιο Επιτρόπων με τη συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας αλλά και μέσα από τις πολιτικές που φεύγουν από το Υπουργείο. Πιστεύω ότι στηρίξαμε αυτό τον τομέα και θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε και με άλλους τρόπους. Ως Υπουργείο Υγείας θεωρούμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά μέσα από τα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο», τόνισε.

Η κ. Κανάρη συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους που, όπως είπε , δεν στηρίζονται μόνο στα θέματα θεραπείας αλλά στη στρατηγική τους συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της πρόληψης αλλά και των εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων.

«Το Υπουργείο Υγείας έχει επίσης ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα αναγνωρίζονται τα Κέντα Αριστείας και Αναφοράς και μέσα από αυτό το πρόγραμμα το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου θεωρείται ότι είναι πρότυπο και θα αναγνωριστεί και θα έχει και μία πρόσθετη οικονομική ενίσχυση γιατί αυτά τα Κέντρα πρέπει να τα βοηθήσουμε να κρατήσουν τον πήχη ψηλά», υπογράμμισε.

«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Υπουργείου Υγείας και με τις διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), τέτοια κέντρα τα οποία είναι και μη κερδοσκοπικά, θα πρέπει να τα βλέπουμε με μια διαφορετική σκοπιά και να υπάρχουν οι αντίστοιχες προσεγγίσεις στο θέμα της αμοιβής τους για τις θεραπείες που παρέχονται», πρόσθεσε

Η Υπουργός επεσήμανε ότι το θέμα αυτό συμπεριλαμβάνεται στις μελλοντικές συζητήσεις με τον ΟΑΥ.

Τέλος η κ. Κανάρη, εξήρε τη σημαντικότητα της σύμπραξης της κυβέρνησης και της Τράπεζας Κύπρου η οποία όπως είπε είναι παραδειγματική και προσφέρει εδώ και 25 χρόνια τις Υπηρεσίες αυτές προς όλους τους πολίτες της Κύπρου. Αυτό, τόνισε είναι παράδειγμα προς μίμηση για την πολιτεία μας αλλά και για τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό τομέα.

Σημαδιακή η σημερινή μέρα

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, Πάνος Εργατούδης ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα που η κ. Κανάρη επισκέφθηκε το Κέντρο, είναι σημαδιακή αφού όπως εξήγησε, σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια υλοποιήθηκε ένα όραμα και τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία αυτού του Κέντρου.

«Είμαι βέβαιος ότι εκείνοι οι οραματιστές άνθρωποι όπου και αν βρίσκονται σήμερα, θα αισθάνονται δικαιωμένοι για την απόφαση τους να θεμελιώσουν αυτό το Κέντρο το οποίο στην πορεία ενδεχόμενα μπορεί να προσπέρασε και τις πιο αισιόδοξες τους προσδοκίες», υπογράμμισε.

«Εκείνο το οποίο θέλουμε ως κέντρο, και η έντιμη Υπουργός η οποία γνωρίζει τον τομέα της Υγείας μας έχει διαβεβαιώσει, είναι να συνεχίσει η πολιτεία να στηρίζει το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και ταυτόχρονα με την επίσης πολύ πολύτιμη συνδρομή της Τράπεζας Κύπρου αυτό το Κέντρο να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της εποχής τόσο από επιστημονικής πλευράς αλλά και όλων των προκλήσεων που υπάρχουν μπροστά μας», κατέληξε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα