ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δέσμευση Βουλής για στήριξη Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου

11 Μαΐου 2023, 17:34

images

Τη δέσμευση για προώθηση όλων των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων και στήριξη του αγώνα του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου , εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής  Αννίτα Δημητρίου, κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας.

Συγκεκριμένα με αναφορά στην Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, από τις 4 μέχρι τις 14 Μαΐου, η οποία αποτελεί ετήσια πρωτοβουλία του Συνδέσμου, σημειώθηκε ότι σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, πέραν των 100 000 ατόμων στην Κύπρο υποφέρουν από χρόνιες ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, με αρκετά περιστατικά να μην έχουν ακόμη διαγνωσθεί.

Επίσης, οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως: ευθύνονται για το 20% του συνόλου των ιατρικών επισκέψεων, το 30% του συνόλου των απουσιών από την εργασία, το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας και το 25% της συνταγογράφησης φαρμάκων.

Τέθηκε επίσης το ερώτημα της φετινής διοργάνωσης της εβδομάδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ρευματικές παθήσεις «Νιώθεις και εσύ αόρατος;». Την εβδομάδα αυτή ξεκίνησαν εκδηλώσεις οι οποίες επικεντρώνονται στις «αόρατες» ρευματοπάθειες στον χώρο εργασίας.

Ο Σύνδεσμος , ο οποίος, ως φιλανθρωπικός, μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός, παρέχει από το 1984 πολύτιμες υπηρεσίες στήριξης, εκπαίδευσης, θεραπείας και αποκατάστασης και πρωτοστατεί στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών που διαγνώσθηκαν με ρευματικές παθήσεις. Όραμά του η ενσωμάτωση, η προσβασιμότητα και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρευματοπαθών σε κάθε επίπεδο της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής.

«Σε μια πλουραλιστική, ισότιμη και χωρίς διακρίσεις κοινωνία η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αποτελούν κλειδί στην αποδοχή της διαφορετικότητας και συλλογική, αλλά και θεσμική υποχρέωση», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα