ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν συμφωνεί το Υπ. Υγείας με πρόταση για γιατρούς εκτός ΓεΣΥ

22 Ιουνίου 2023, 14:37

images

Δεν συμφωνεί το Υπουργείο Υγείας με την πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Πανίκου Λεωνίδου, αναφορικά με την παραμονή γιατρών εκτός ΓεΣΥ σε συμβεβλημένα νοσηλευτήρια για 24 μήνες από την ημερομηνία ένταξής τους.

Η πρόταση νόμου συζητήθηκε σήμερα για πρώτη φορά στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, στην οποία η διευθύντρια του υπουργείου υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ανέφερε ότι το υπουργείο δεν συμφωνεί με την τροποποίηση του νόμου , γιατί σύμφωνα με την ίδια επηρεάζει την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας σε οριζόντια βάση.

Ειδικότερα, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, ώστε οι ιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία εντάσσονται στο ΓεΣΥ, να συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα παροχής τέτοιων υπηρεσιών για περαιτέρω περίοδο 24 μηνών από την ημερομηνία ένταξης του οικείου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στο Σύστημα, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζονται καθ' οιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματά τους λόγω της συνέχισης παροχής τέτοιων υπηρεσιών και/ή να εγείρονται ζητήματα αστικών αξιώσεων εναντίον των εν λόγω ιατρών.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ζητήθηκε η τοποθέτηση εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν λόγω του ότι η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή το υπουργείο υγείας, δηλώνει ενάντια στην πρόταση νόμου.

Για τη στάση αυτή εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, διαφώνησαν ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου.

Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδου, η πρόταση νόμου θα κατοχυρώσει συνταγματικά ένα δικαίωμα των ιατρών, ζητώντας όπως το εν λόγω θέμα συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, καθώς επίσης να είναι παρών και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του κ. Λεωνίδου, η εν λόγω πρόταση «δεν είναι μία πρόταση που θα καταστρέψει ή θα επηρεάσει τη γενικότερη φιλοσοφία του ΓεΣΥ».

«Ο στόχος μας είναι από τη μια να δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα νοσηλευτήρια να πάρουν απόφαση σε συνεργασία με τον ΟΑΥ να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, αλλά από την άλλη, να σεβαστούμε και την άποψη και την επαγγελματική καριέρα των γιατρών οι οποίοι εργάζονται στα νοσηλευτήρια», εξηγεί.

Αναφέρει, ακόμη, ότι σε συνεδρία της Επιτροπής Υγείας είχε αναφερθεί πρόσφατα ότι υπάρχουν άλλες 15-20 αιτήσεις για τη δημιουργία ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να δούμε την αποτελεσματικότητα και πώς θα λειτουργήσει η ένταξη όλων των νοσηλευτηρίων και αυτών που θα γίνουν στο μέλλον».

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ανέφερε στην Επιτροπή ότι «στόχος δεν είναι να πολεμήσουμε το ΓεΣΥ».

Πρόσθεσε ότι «δεν φταίει κανένας επαγγελματίας υγείας, αν το ίδιο το κράτος δεν κατέγραψε πόσοι γιατροί είναι εκτός ΓεΣΥ και αν ο νομοθέτης δεν έλαβε υπόψη το capacity plan. Για αυτό υπήρξαν άτακτες πράξεις γιατρών εντός ΓεΣΥ σε νοσηλευτήρια εκτός ΓεΣΥ κλπ.».

Σημείωσε, επίσης, ότι η δημιουργία του capacity plan είναι αρμοδιότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Ο πνευμονολόγος στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ στη Λεμεσό, Δρ Χάρης Αρμεύτης, ανέφερε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται λόγω των διαπραγματεύσεων της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ με τον ΟΑΥ για ένταξή της στο ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Αρμεύτη, υπάρχουν 40 γιατροί από την Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ που δεν είναι στο ΓεΣΥ και κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι επαγγελματικά. Ζήτησε να υπάρξει το ενδεχόμενο για αναστολή της ένταξης της κλινικής στο ΓεΣΥ, μέχρι να βρουν επαγγελματική στέγη οι εν λόγω γιατροί.

Όπως ανέφερε, με αυτόν τον τρόπο στερείται ο κόσμος το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής γιατρού.

Σημείωσε επίσης ότι με την ένταξη της κλινικής θα υπάρξουν προβλήματα βιωσιμότητας του ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι «όταν σταματήσει η χορηγία από το κράτος και ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να χρηματοδοτεί και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, τι θα γίνει τότε;».

Ενάντια στην πρόταση νόμου η ΟΣΑΚ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΣΑΚ αναφορικά με την πρόταση του κ. Λεωνίδου, το θέμα επανέρχεται για να καλυφθούν κυρίως συγκεκριμένοι γιατροί συγκεκριμένου νοσηλευτηρίου το οποίο προτίθεται να ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

«Για την ΟΣΑΚ, αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις, δεν υπάρχει ζήτημα προστασίας του ΓεΣΥ αυτή τη στιγμή και ως εκ τούτου τασσόμαστε κατά τις πρότασης», υπογραμμίζει, καθώς η στέγαση εκτός ΓεΣΥ γιατρών σε νοσοκομεία του Συστήματος ήταν και είναι ενάντια στην φιλοσοφία του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι επειδή βάσει δημοσιευμάτων η υπουργός Υγείας αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία για γνωμάτευση επιθυμούμε να τονίσουμε ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά ξεκάθαρα πολιτικό, τονίζοντας ότι η νομοθεσία απαγορεύει την παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία.

«Εάν τροποποιηθεί τότε η παρουσία των γιατρών αυτών στα νοσηλευτήρια του Συστήματος θα επιτρέπεται. Η Νομική Υπηρεσία δεν έχει να δώσει κάποια περίπλοκη απάντηση κατά την άποψη μας», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα