ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν προχωρούν με μέτρα για ανεμβολίαστους, προς το παρόν

16 Νοεμβρίου 2021, 07:48

images

Συναγερμό σήμανε η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες με τον υπουργό Υγείας να καθιερώνει κάθε Δευτέρα σύσκεψη με την επιστημονική επιτροπή για επισκόπηση των δεδομένων και λήψη τυχόν νέων μέτρων ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στο μεταξύ το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες πρόταση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα για χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 στα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει παρέλθει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος (από τη χορήγηση 2ης δόσης των εμβολίων Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna ή από τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson).

Πάντως μετά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Υγείας με την επιστημονική ομάδα ο κ. Χατζηπαντέλας έθεσε φρένο στη σεναριολογία για λήψη νέων πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων ή στοχευμένων μέτρων κατά των ανεμβολίαστων, τονίζοντας ότι για την ώρα αποφασίστηκε ότι δεν πρέπει να επιβληθούν οποιαδήποτε νέα μέτρα αλλά να παρακολουθείται η κατάσταση σε εβδομαδιαία βάση σε συναντήσεις που θα γίνονται με μέλη της ΣΕΕ.

Διαχείρισιμη ακόμη η κατάσταση 

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στη StockWatch ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε καμία αναφορά για μέτρα κατά των ανεμβολίαστων αν και ήταν διάχυτη η ανησυχία των μελών για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της κατάστασης.

«Το ότι θα έχουμε κάποια έξαρση των κρουσμάτων είναι δεδομένο, το σημείο αιχμής όμως είναι το πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η έξαρση», δήλωσε ο κ. Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι «για την ώρα η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Θα την παρακολουθούμε και κάθε Δευτέρα θα γίνεται μια ανασκόπηση των δεδομένων στην παρουσία του υπουργού Υγείας και αν χρειαστεί τότε θα συζητήσουμε τη λήψη νέων πιο αυστηρών μέτρων».

Ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων 

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις στη StockWatch διευκρίνισε ότι στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων και όχι η λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων ή επιβολή ενός νέου lockdown.

«Αποφασίστηκε η ενθάρρυνση των πολιτών να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου ή και τη δεύτερη ώστε να ολοκληρώσουν την εμβολιαστική τους κάλυψη, ο αυστηρότερος έλεγχος του SafePass, της χρήσης μάσκας και της τήρησης των αποστάσεων», σημείωσε.

Σύμφωνα επίσης με την κ. Κολιού, άτομα που είναι εμβολιασμένα και νοσούν πρέπει να αποφεύγουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους μέχρι να ξεπεράσουν τα αναπνευστικά προβλήματα.

Πρέπει να παραμείνουμε ασφαλείς 

Ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης δήλωσε ότι «στόχος είναι να ενισχυθεί η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ώστε να διατηρήσουμε τον ένα και μοναδικό στόχο, να παραμείνουμε ασφαλείς, για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις και με άλλους συναδέλφους από άλλες υπηρεσίες, ώστε αυτή η συνεργασία να γίνει πιο δυνατή και να ενισχύσουμε την ανάλυση των δεδομένων μας και να είμαστε εγκαίρως και σωστά προετοιμασμένοι».

Να γίνουν συμφωνίες και με ιδιωτικά νοσηλευτήρια 

Ανησυχία για την αύξηση των εισαγωγών στα δημόσια νοσηλευτήρια εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ και εισηγήθηκε να γίνουν συμφωνίες με ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να δέχονται τους υπόλοιπους ασθενείς για να μπορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να κρατήσουν τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 88 ασθενείς με τη νόσο COVID-19, εκ των οποίων οι 39 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Χθες διενεργήθηκαν 66,696 διαγνώσεις και εντοπίστηκαν 354 περιστατικά της νόσου COVID-19 ενώ το ποσοστό θετικότητας ανήλθε στο 0,53%.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα