ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν προχωρεί η δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής στην Κύπρο

27 Μαρτίου 2023, 14:14

images

Ζωτικής σημασίας χαρακτηρίζεται η δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής και η πρόσληψη ηπατολόγων στην Κύπρο, αφού ο αριθμός ασθενών στο νησί με προβλήματα στο ήπαρ είναι αρκετά μεγάλος.

Σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, ο δημοσιογράφος Σταύρος Κυπριανού ο οποίος έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, ανέφερε ότι «ποτέ δεν έγινε επίσημη καταγραφή για τις ανάγκες στην Κύπρο για την Ηπατολογία».

Σημείωσε ακόμη ότι «δίνεται η εντύπωση ότι είναι μικρός ο αριθμός των ασθενών αυτών», ενώ αυτό δεν ισχύει.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι γύρω στα 1000 παιδιά παρακολουθούνται σε συνεργασία με το King's College Hospital στο Λονδίνο και μία γιατρό που δουλεύει στο Μακάρειο Νοσοκομείο, γιατί έχουν ζητήματα με το ήπαρ τους.

Όπως αναφέρει, «αυτά τα παιδιά όταν ενηλικιωθούν ποιος θα τα βλέπει. Επίσης είναι η κατηγορία των μεταμοσχευμένων που είναι αρκετοί και οι ηπατοπαθείς γενικότερα», προσθέτοντας ότι «είναι κρίμα να μην αναγνωρίζεται αυτή η ανάγκη» και ότι την ευθύνη έχει και η ΠΑΣΥΚΙ και ο ΠΙΣ, όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν τους γιατρούς.

Ο πρώην υπουργός υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μιλώντας στον Alpha Κύπρου, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο Royal Free στο Λονδίνο με το οποίο υπογράφηκε ένα μνημόνιο συμφωνίας.

Αναφέρθηκε επίσης στο King's College Hospital στο Λονδίνο, στο οποίο διενεργούνται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά και υπάρχει και ο ιατρικός φάκελος του κάθε παιδιού, με το οποίο προβλέπεται υπογραφή συμφωνίας.

Εξήγησε ότι «αν υπογραφεί η συμφωνία, είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρχει ο φάκελος του παιδιού στο νοσοκομείο που έκανε τη μεταμόσχευση ακόμα και όταν ενηλικιωθεί».

«Όταν πήγαμε στο νοσοκομείο King’s ήρθαν και εκπρόσωποι των ασθενών, ήθελα να γνωρίζουν οι ασθενείς αυτό που θέλαμε να κάνουμε και ήταν παρών στη συνάντηση», πρόσθεσε.

Κωλυσιεργία ΟΚΥπΥ, απουσία ηπατολόγου

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, «μας ζήτησαν κάποια στοιχεία από το νοσοκομείο πόσους ασθενείς έχουμε, τι θα κάνουμε, τι ζητούμε. Βρέθηκαν αυτά τα στοιχεία αλλά δυστυχώς κάπου υπάρχει κωλυσιεργία από τον ΟΚΥπΥ και δεν προχώρησε αυτό», σημειώνοντας ότι «πρέπει να τους πιέσουμε αρκετά».

Ανέφερε, ακόμη ότι «έγινε ακόμα μία συνάντηση με παρουσία των ασθενών και του ΟΚΥπΥ και κάναμε συμφωνίες και χρονοδιαγράμματα - το πιο σημαντικό ήταν να προσλάβουμε έναν ηπατολόγο, που αυτός θα είναι το άτομο που θα στήσει αυτή την κλινική από την αρχή και θα είναι και ο συνδετικός κρίκος. Δεν προσλάβαμε δυστυχώς».

«Έπρεπε αυτή η θέση να δημοσιευθεί», υπογράμμισε.

Ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι δεν υπάρχει αυτή η εξειδίκευση στην Κύπρο και το πιο πιθανόν να έρθουν στο νησί Κύπριοι ηπατολόγοι που βρίσκονται στο Λονδίνο.

«Μίλησα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ, τον θύμισα γι’ αυτές τις δεσμεύσεις. Θα γίνει μία σύσκεψη μαζί με τους ασθενείς τις επόμενες ημέρες. Μπορεί να είμαι και εγώ παρών, να τους θυμίσω αυτά που συμφωνήσαμε γιατί αυτή την εξειδίκευση πρέπει να την έχουμε στη χώρα μας», σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να σκεφτόμαστε τα χρήματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρέπει να σκεφτούμε τι πρέπει να έχει το κράτος μας και πρέπει να υλοποιήσουμε αυτά που συμφωνήσαμε άμεσα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε στον Alpha Κύπρου σχετικά με το θέμα ότι κάποιες ανάγκες οι οποίες είναι αυτονόητες, πρέπει να τροχοδρομηθούν στην Κύπρο και πρέπει επιτέλους να ληφθούν τα μέτρα.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα