ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν αναμένεται μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών στην Κίνα

27 Δεκεμβρίου 2022, 19:01

images

Η χαλάρωση των κανόνων για τον κορωνοϊό από την Κίνα στις διεθνείς αφίξεις έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι ο ταξιδιωτικός τομέας της, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σύντομα θα ανθίσει ξανά, αλλά οι χώρες που λαχταρούν να επιστρέψουν οι Κινέζοι τουρίστες πιθανότατα να χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες δεν θα πρέπει πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα από τις 8 Ιανουαρίου. Δεν υπάρχουν επίσημοι περιορισμοί για τους Κινέζους που πηγαίνουν στο εξωτερικό, αλλά ο νέος κανόνας θα τους διευκολύνει πολύ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο πριν ο κορωνοϊός κλείσει τα διεθνή ταξίδια, με τους ξένους επισκέπτες της να ξοδεύουν 127,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ταξίδια το 2019.

Οι αεροπορικές εταιρείες καταρτίζουν σχέδια για να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους, αλλά οι απλοί Κινέζοι και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία λένε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα πάρει λίγο χρόνο. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa εξέταζε εάν θα αλλάξει το πρόγραμμα πτήσεων της προς την Κίνα μετά τις αλλαγές. «Αυτό θα συμβάλει στην ανάκαμψη της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ευρώπης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ωστόσο, δεν αναμένεται ευρέως μια άμεση αύξηση στα διεθνή ταξίδια. Η κυβέρνηση, η οποία από το 2020 έχει αποθαρρύνει τα διεθνή ταξίδια λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, δήλωσε στη Δευτέρα σε ανακοίνωσή της σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων ότι τα εξερχόμενα ταξίδια θα αποκατασταθούν «με εύρυθμο τρόπο». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εφαρμογή παρακολούθησης πτήσεων VariFlight είπε ότι αναμενόταν μια ισχυρή ανάκαμψη στις πτήσεις από και προς την ηπειρωτική Κίνα μέχρι τις αργίες της Εργατικής Πρωτομαγιάς τον Μάιο, αλλά όχι πριν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του VariFlight, οι διεθνείς πτήσεις από και προς την Κίνα βρίσκονται στο 8% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Ινδίας, έχουν ανακοινώσει ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού κατά την άφιξή τους. Ένα άλλο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους είναι τα χρήματα.

Σε μια μελέτη καταναλωτών που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα, πριν από την ανακοίνωση της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, η συμβουλευτική εταιρεία Oliver Wyman διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Κινέζους που ερωτήθηκαν θα περίμεναν από αρκετούς μήνες έως ένα χρόνο πριν συνεχίσουν τα διεθνή ταξίδια μόλις ανοίξουν ξανά τα σύνορα.

Προς το παρόν, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών θα περιοριστούν σε βίζα κατοίκου, εργασίας, επιχείρησης, φοιτητικής και οικογενειακής επανένωσης. Δεν έχει ανακοινωθεί σχέδιο για επαναφορά των τουριστικής βίζας.

Εντωμεταξύ, οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα τερματίσει την καραντίνα για αφίξεις από το εξωτερικό, τροφοδοτώντας τις ελπίδες για την αναβίωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο δείκτης αναφοράς της Κίνας στη Σαγκάη και ο δεύτερος δείκτης στο Shenzhen σημείωσαν υγιή κέρδη, ενώ το Τόκιο έκλεισε μια λίγο υψηλότερα, μαζί με τη Σεούλ, τη Σιγκαπούρη και τη Βομβάη.

Οι αγορές στο Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και το Σίδνεϊ παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας. Το Παρίσι σημείωσε άνοδο σχεδόν 1% και η Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,7% στις συναλλαγές νωρίς το απόγευμα.

Οι αγορές ενισχύθηκαν επίσης από νέα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα που έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς και άνοδο των καταναλωτικών δαπανών, που οδήγησε τη Wall Street να κερδίζει στις διακοπές των Χριστουγέννων.

Αλλά τα νέα δεν ήταν οριστικά και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια για να εξισορροπήσει τις πληθωριστικές ανησυχίες παράλληλα με την πιθανότητα ύφεσης που προκαλείται από το αυξημένο κόστος δανεισμού.

Μετά από μια αργία για τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα, το πετρέλαιο συνέχισε την άνοδο του αφού ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει έως και το 7% της παραγωγής της το επόμενο έτος. Η παραγωγή περιορίστηκε επίσης από τις συνθήκες παγετού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως παραγωγικής ικανότητας επεξεργασίας πετρελαίου στο Τέξας επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με το Bloomberg News. Τόσο το Brent Crude όσο και το West Texas Intermediate ήταν ανοδικά λόγω των ελλείψεων προσφοράς και των προσδοκιών για ανανεωμένη ζήτηση από την Κίνα.

Σχετικά Άρθρα