ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δέκα τόνους φαρμακευτικού υλικού για Γάζα μεταφέρει αποστολή «Εθελοντών Γιατρών»

15 Δεκεμβρίου 2023, 13:41

images

Στην Αίγυπτο με στόχο να αρχίσουν ιατρική-ανθρωπιστική αποστολή με στόχο την παροχή βοήθειας στα θύματα του άμαχου πληθυσμού από τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, αναχώρησε το πρωί αποστολή της Οργάνωσης «Εθελοντές Γιατροί – Κύπρος». Η τετραμελής αποστολή θα δραστηριοποιηθεί αρχικά στην Ράφα και τα μέλη της Οργάνωσης θα παραδώσουν δέκα τόνους φαρμακευτικού υλικού, δωρεά της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρηση της αποστολής η Δρ. Ελένη Θεοχάρους, Επίτιμη Πρόεδρος των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου, ανέφερε ότι «είμαστε μια οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται στον τόπο μας από το 1991. Προηγουμένως ανήκε στο δίκτυο Γιατρών του Κόσμου και στην συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε με το όνομα 'Εθελοντές Γιατροί'».

Πρόσθεσε ότι «και με τις δυο ονομασίες έχουμε πραγματοποιήσει πάμπολλες αποστολές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης». Με την λωρίδα της Γάζας έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις διότι εκεί έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 45 αποστολές, σε διάφορα νοσοκομεία αλλά και στο νοσοκομείο της Ηλιούπολης του Καΐρου, όπου υπάρχει παλαιστινιακός οικισμός, πρόσθεσε.

Αυτή τη φορά, συνέχισε η Δρ. Θεοχάρους «ομολογώ ότι είναι η δυσκολότερη αποστολή από όσες έχουμε αναλάβει μέχρι στιγμής όχι μόνο στην Γάζα αλλά και σε όλο τον κόσμο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί, των διεθνών συγκρούσεων που υφέρπουν ή που είναι φανερές και τις αντιλαμβανόμαστε και της τρομακτικής γραφειοκρατίας που έχει εφαρμόσει η Αίγυπτος και το Ισραήλ όσον αφορά την διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό».

Η Δρ. Θεοχάρους χαρακτήρισε «πέραν από τραγική την κατάσταση του παλαιστινιακού λαού, δεν έχει ξαναζήσει η ανθρωπότητα αυτό το κακό που συμβαίνει. Εμείς έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε 10 τόνους εξαιρετικής ποιότητας ιατροφαρμακευτικό υλικό και ευελπιστούμε ότι με την βοήθεια της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, της Αιγυπτιακής Ημισελήνου και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού από την Γενεύη και με την στήριξη της Πρεσβείας των Παλαιστινίων και της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Λευκωσία θα καταφέρουμε να διεκπεραιώσουμε αυτή την αποστολή».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε «έχουμε και άλλα σχέδια, που είναι να εγκαταστήσουμε ένα ιατρείο, αλλά αυτή την στιγμή το αφήνουμε λίγο στην άκρη του μυαλού μας για να διερευνήσουμε εντελώς την κατάσταση πως έχει διαμορφωθεί στο πεδίο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Δρ. Θεοχάρους είπε πως «θα πάμε να κάνουμε μια αποστολή αξιολόγησης των συνθηκών» σημειώνοντας ότι αυτό πολλές φορές είναι πιο δύσκολο, από το να εργαστείς σε ένα Νοσοκομείο. «Η κυπριακή αποστολή θα επιστρέψει στην Κύπρο όταν διεκπεραιώσει την δουλειά της» είπε.

Σχετικά Άρθρα