ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δαπάνη €127 εκατ. για επέκταση της δωρεάν προδημοτικής

07 Φεβρουαρίου 2024, 11:32

images

Παιδιά από τεσσάρων ετών και έξι μηνών να μπορούν να φοιτούν δωρεάν στην προδημοτική εκπαίδευση, είτε σε δημόσια, είτε σε κοινοτικά νηπιαγωγεία, από την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ σταδιακά τα επόμενα χρόνια το όριο θα μειώνεται κατά ένα μήνα τον χρόνο μέχρι να φτάσει τα τέσσερα έτη.

Αυτό ανέφερε μιλώντας σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η αρμόδια υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου, κατά την συζήτηση του τροποποιητικού νομοσχεδίου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026 για σταδιακή επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδηµοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων.

Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η υποχρεωτική προδηµοτική εκπαίδευση αφορά την ηλικιακή ομάδα τεσσάρων χρόνων και οκτώ μηνών έως έξι χρόνων.

Η κ. Μιχαηλίδου, ενημέρωσε την επιτροπή Παιδείας ότι σε μερικές βδομάδες θα ανοίξει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων από παιδιά ηλικίας 4 ετών και 6 μηνών για να φοιτήσουν δωρεάν στην προδημοτική εκπαίδευση, ενώ διευκρίνισε ότι επιχορήγηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν και τα παιδιά τα οποία θα φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.

Η υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι σκοπός της σχετικής ρύθμισης είναι η βελτίωση της μαθησιακής απόδοσης των παιδιών και η ενίσχυση της κοινωνικότητάς τους, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι θα γίνεται και έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων, όπως η δυσλεξία ή άλλα μαθησιακά προβλήματα.

Επίσης, υπολογίζεται ότι θα προληφθούν προβλήματα βίας και παραβατικότητας, ενώ οι γονείς και κυρίως οι μητέρες θα μπορούν να ενταχθούν νωρίτερα στην αγορά εργασίας.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε περαιτέρω, ότι μέχρι το 2030 το πρόγραμμα υπολογίζεται να καλύψει όλα τα παιδιά από 4 ετών και άνω, επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο θα μειώνεται το ηλικιακό το όριο κατά ένα μήνα.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι από την μεταρρύθμιση υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν συνολικά  22,500 παιδιά, ενώ συγχρόνως θα δημιουργηθούν ανάγκες για 250 νέους εκπαιδευτικούς.

Όσον αφορά την συνολική δαπάνη, σε υποδομές και μισθούς εκπαιδευτικών, η υπουργός είπε ότι υπολογίζεται πως θα ανέλθει στα €127 εκατ., αναφέροντας ότι η μεταρρύθμιση επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποσό €12,5 εκατ.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα