ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Covid: Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της Όμικρον σε Ναμίμπια και Αργεντινή

07 Δεκεμβρίου 2021, 07:11

images

Τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν στην Ναμπίμπια και την Αργεντινή.

Στη Ναμίμπια, όπου η απόρριψη των εμβολίων κατά της COVID-19 από μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποχρέωσε τις αρχές να καταστρέψουν δόσεις που παρήλθε η ημερομηνία λήξης τους χωρίς να αξιοποιηθούν, επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας, ο Χάγκε Γκάινγκομπ.

Η νέα παραλλαγή ταυτοποιήθηκε τον περασμένο μήνα από ομάδα επιστημόνων στη γειτονική Νότια Αφρική. "Είναι λυπηρό το ότι υποχρεωθήκαμε να καταστρέψουμε πάνω από 150.000 εμβόλια, η ημερομηνία λήξης των οποίων παρήλθε, επειδή αυτοί που το δικαιούνται αρνούνται να εμβολιαστούν", είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα Βέντχοκ.

Μόλις το 12,1% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Ναμίμπιας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 μέχρι σήμερα. Τον περασμένο μήνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας προεξόφλησε ότι σχεδόν 270.000 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 που προσεχώς θα έληγαν, εξαιτίας της βραδύτητας του προγράμματος ανοσοποίησης και των δισταγμών του πληθυσμού, αναμφίβολα θα καταστρέφονταν.

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε και στην Αργεντινή, σε πολίτη της χώρας που ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι αρχές, την ώρα που η επαρχία του Μπουένος Άιρες ανακοίνωνε πως καθιερώνει υγειονομικό πάσο.

Ο ασθενής είναι "38 ετών", είχε ταξιδέψει "για επαγγελματικούς λόγους στη Νότια Αφρική" και "επέστρεψε στην Αργεντινή την 30ή Νοεμβρίου", εξήγησε το υπουργείο Υγείας σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς χθες Δευτέρα. Το πρόσωπο αυτό είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ είχε μολυνθεί και είχε παρουσιάσει συμπτώματα της COVID-19 τον Μάρτιο.

Τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκε πριν από την επιστροφή του στην πατρίδα του καθώς και τεστ αντιγόνων στο οποίο υποβλήθηκε στο αεροδρόμιο μετά την άφιξή του είχαν αρνητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές της Αργεντινής, παρότι ο ασθενής δεν είχε συμπτώματα της COVID-19, αποφάσισε να υποβληθεί ξανά σε τεστ όταν πληροφορήθηκε πως είχε έρθει σε επαφή στη Νότια Αφρική με πρόσωπα που κατόπιν διαγνώστηκαν θετικά στην Όμικρον.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι από τη 14η Δεκεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό ηλικίας 18 ετών και άνω θα υποχρεούνται να παρουσιάζουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19 για να τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

"Κατόπιν συστάσεων της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, από την (σ.σ. ερχόμενη Τρίτη) 14η Δεκεμβρίου, όλοι οι διεθνείς ταξιδιώτες ηλικίας 18 ετών και άνω που εισέρχονται στην Κολομβία θα πρέπει να παρουσιάζουν βιβλιάριο ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19", ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εάν η απόφαση αυτή συνεπάγεται το κλείσιμο των συνόρων στους ανεμβολίαστους ή εάν προβλέπονται εναλλακτικά μέτρα, όπως η υποβολή σε τεστ ή καραντίνα, μεταξύ άλλων. Από τον Ιούνιο, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και τα κρούσματα του SARS-CoV-2 έχουν μειωθεί στην Κολομβία, χάρη στην εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, στο πλαίσιο τα οποίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως κάπου οι μισοί από τους 50 εκατ. κατοίκους της.

Σχετικά Άρθρα