ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Covid: Εμβόλια αξίας 4 δισ. ευρώ στα σκουπίδια της ΕΕ

18 Δεκεμβρίου 2023, 20:44

images

Στα σκουπίδια κατέληξαν τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό, που αγοράστηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δυσκολότερη φάση της πανδημίας, μεταδίδει το Politico. Οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για κόστος προς τους φορολογούμενους που εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα τέλη του 2020, οπότε και εγκρίθηκαν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν 1,5 δισ. δόσεις.

Ωστόσο, ένας τεράστιος αριθμός εμβολίων, που αντιστοιχούν σε περίπου 0,7 δόσεις ανά άτομο για το σύνολο του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών, έχει καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκονται Εσθονία και Γερμανία.

Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ελλάδας, δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν καταλήξει στα απορρίμματα.

Ως εκ τούτου, οι υπολογισμοί βασίζονται σε δεδομένα από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Στις 15 αριθμούνται αυτές που παρείχαν επίσημα στοιχεία, ενώ για άλλες 4 έχουν υπάρξει σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ.

Με βάση τις τιμές των εμβολίων που έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, εκτιμάται ότι η αξία των δόσεων που πετάχτηκαν αφορούν περισσότερα από 4 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο άρθρο σχολιάζεται ότι πολλά από τα εμβόλια που κατέληξαν στα σκουπίδια αγοράστηκαν στην «κορύφωση» της πανδημίας, στις αρχές του 2021.

Πρόκειται για περίοδο κατά την οποία είχε ξεσπάσει σφοδρός διεθνής ανταγωνισμός για την εξασφάλιση των πολυπόθητων εμβολίων.

Οι πολύ μεγάλες ποσότητες που παραγγέλθηκαν από ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία είχαν ως αποτέλεσμα οι χώρες να μείνουν με τεράστιες ποσότητες εμβολίων «στοκ», ακόμα και όταν ο Covid υποχώρησε.

Επιπλέον, οι προσπάθειες για δωρεά των περισσευούμενων εμβολίων σε τρίτες χώρες ματαιώθηκαν λόγω μείωσης ζήτησης, αλλά και διαχειριστικών ζητημάτων.


Πηγή: Euro2day

Σχετικά Άρθρα