ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Covid-19: Ρεκόρ ασθενών, μείωση νοσηλειών τις επόμενες μέρες

03 Αυγούστου 2021, 12:19

images

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, ωστόσο, αναμένεται μείωση των νοσηλειών εντός των επόμενων ημερών, καθώς μειώνονται τα κρούσματα.

Κύριο μέλημα οι ασθενείς εντατικής

Ο Χαράλαμπος Χαριλάου, Εκπρόσωπος Τύπου Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ),  δήλωσε στη StockWatch ότι έχει σπάσει κάθε ρεκόρ ασθενών, με πολλούς από αυτούς να είναι στην μονάδα αυξημένης φροντίδας αλλά και στην εντατική.

«Το κύριο μέλημα αυτή την στιγμή είναι τα άτομα που βρίσκονται στην εντατική φροντίδα τα οποία είναι στο σύνολό τους 45», αναφέρει, σημειώνοντας ότι γίνονται ταυτόχρονα και εισαγωγές και εξαγωγές.

«Αναμένουμε να γίνει καλύτερη εξισορρόπηση στο επόμενο χρονικό διάστημα με περισσότερες εξαγωγές και λιγότερες εισαγωγές για καλύτερη διαχείριση της κατάστασης», είπε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χαριλάου, την Κυριακή  νοσηλεύονταν 301 ασθενείς. Xθες ο αριθμός υποχώρησε ελαφρά στους 287, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχονται οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπως είπε.

Διαθέσιμες κλίνες σε άλλα νοσοκομεία

Σχολιάζοντας το επίπεδο πληρότητας του Νοσοκομείου Αναφοράς, ο κ. Χαριλάου είπε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, σε περίπτωση πληρότητας.

«Το νοσοκομείο αναφοράς είναι ένα νοσοκομείο το οποίο αφορά μόνο περιστατικά covid. Είναι λογικό να είναι σχεδόν πλήρες. Λογικά, για να ήταν πλήρες, σημαίνει έγιναν εισαγωγές το βράδυ, και θα γίνουν εξαγωγές εντός της ημέρας», επισημαίνει.

«Μπορεί να είναι σε πληρότητα οι κλίνες στο Νοσοκομείο Αναφοράς, όμως υπάρχουν κενές κλίνες στα υπόλοιπα νοσοκομεία, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» σημειώνει.

Ο ΟΚΥπΥ, όπως ανέφερε ο κύριος Χαριλάου, βλέπει την συνολική εικόνα της διαθεσιμότητας των κρατικών νοσηλευτηρίων και όχι μόνο το Νοσοκομείο Αναφοράς. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν ανεπτυγμένες πέραν των 320 κλινών.

«Όταν και εφόσον γεμίσουν οι θαλάμοι του Νοσοκομείου Αναφοράς υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι θαλάμοι στα κοινά νοσοκομεία», εξηγεί.

Προσδοκίες για μείωση νοσηλειών σε 8-9 μέρες

Η Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, Αμαλία Χατζηγιάννη, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι ακόμη νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς 75 ασθενείς με covid-19, και έτσι οι κλίνες βρίσκονται στην πληρότητά τους.

Τις τελευταίες ώρες, όπως αναφέρει, έγιναν τόσο εξιτήρια όσο και εισαγωγές. Σημειώνει ότι τις τελευταίες μέρες δίνονται εξιτήρια, όμως το νοσοκομείο παραμένει σχεδόν πλήρες.

Σε περίπτωση πληρότητας, όπως είπε, «φροντίζεται να δίνονται εξιτήρια τόσο στο νοσοκομείο αναφοράς όσο και στα άλλα νοσηλευτήρια για την κάλυψη των περιστατικών με covid -19 που χρήζουν περίθαλψης».

Οι αυξημένες εισαγωγές, όπως δηλώνει, αντανακλούν τα αυξημένα κρούσματα των προηγούμενων ημερών.

«Ευελπιστούμε με τη μείωση των κρουσμάτων γενικότερα, σε 8-9 μέρες να μειωθούν και οι νοσηλείες. Απ’ ότι φαίνεται ήδη μειώνονται τα κρούσματα οπότε αναμένεται μείωση και στις νοσηλείες».

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα