ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Covid-19: Πολύ καλή η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο

26 Ιουνίου 2023, 06:01

images

Πολύ καλή είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο αναφορικά με τον ιό Covid-19, σύμφωνα με τον λειτουργό του υπουργείου υγείας, Δημήτρη Κωνσταντίνου, με τον αριθμό των νοσηλειών να είναι πολύ μικρός.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch ο κ. Κωνσταντίνου, η επιδημιολογική εικόνα είναι πολύ καλή, κάτι το οποίο συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νοσηλειών είναι πολύ μικρός και γενικότερα οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι καλοί.

Σε ενδημική φάση ο κορωνοϊός

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι «οδεύουμε προς την έναρξη της περιόδου ενδημικότητας, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποδεσμεύει κάποιες ηλικιακές ομάδες από τον εμβολιασμό κατά του Covid-19».

Ο Δρ Καραγιάννης, ερωτηθείς αν η μείωση της προσέλευσης του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την πανδημία του Covid-19, δήλωσε ότι «ίσως είναι η έναρξη της περιόδου της ενδημικότητας και αυτό θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα, όπως το επίπεδο της ανοσίας στο γενικό πληθυσμό, από το κατά πόσο ο ιός έχει βρει κάποιο ζώο στο οποίο θα κρύβεται και θα εκδηλώνεται κατά καιρούς».

«Ήδη υπήρξαν αρκετές αναφορές ανίχνευσης του ιού σε κατοικίδια ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει την ευκαιρία ο ιός να εκδηλώνεται κατά καιρούς. Το θέμα είναι πόσο ραγδαία θα γίνεται αυτό, που δεν μπορεί να το προβλέψει κανένας αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε, επίσης, ότι η νέα σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι ότι τα παιδιά από 6 μηνών έως 17 ετών δεν είναι αναγκαίο να εμβολιάζονται.

Όπως εξήγησε, «πιθανόν αυτό να βασίστηκε πάνω στο ότι τα νέα στελέχη του ιού, δηλαδή οι υποπαραλλαγές της Όμικρον, δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στα παιδιά, καθώς και από την άποψη ότι δεν βλέπουμε κάποια σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού, όχι όμως της Όμικρον».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι αναγκαίες οι ενισχυτικές δόσεις στους άνω των 65 ετών πολίτες και κυρίως στα άτομα τρίτης ηλικίας και σε αυτούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

«Αυτοί πρέπει να συνεχίσουν τον εμβολιασμό όπως γίνεται και για το εμβόλιο της γρίπης», σημείωσε.

Τέλος έκτακτης ανάγκης για Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε ανακοίνωση του στις 5 Μαΐου 2023, ανέφερε ότι ο ιός Covid-19 δεν αποτελεί πλέον «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη» για την υγεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει αναστατώσει την παγκόσμια οικονομία και έχει ρημάξει τις κοινότητες.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ δήλωσε αρχικά ότι η Covid αντιπροσώπευε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για περισσότερα από τρία χρόνια από τις 30 Ιανουαρίου 2020.

Σημειώνεται ότι η άρση του συναγερμού είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος σε αυτούς τους τομείς, αλλά η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, είπε ο ΠΟΥ, ακόμα και αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακόμη, το ποσοστό θνησιμότητας έχει επιβραδυνθεί από το ανώτατο όριο άνω των 100.000 ατόμων την εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2021 σε λίγο περισσότερο από 3.500 την εβδομάδα έως τις 24 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα