ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Covid-19: Δυσλειτουργία και σε άλλα όργανα εκτός από τους πνεύμονες

10 Αυγούστου 2023, 12:27

images

Ο Covid-19 προκαλεί μακροχρόνια μιτοχονδριακή δυσλειτουργία στην καρδιά και σε άλλα όργανα, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Translational Medicine».

Η Διεθνής Ερευνητική Ομάδα COVID-19 (COV-IRT) και το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας (CHOP) αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει μη φυσιολογική μιτοχονδριακή λειτουργία στην καρδιά, τα νεφρά και το ήπαρ μετά από μόλυνση από SARS-CoV-2, η οποία οδηγεί σε μακροπρόθεσμη βλάβη και ίσως μπορεί να εξηγήσει τον μακροχρόνιο COVID σε κάποιους ασθενείς.

Από την αρχή της πανδημίας του COVID-19, οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν γιατί αυτός ο ιός δημιουργεί τόσο αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε σύγκριση με τους περισσότερους κορωνοϊούς.

Τώρα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα γονίδια των μιτοχονδρίων, των παραγωγών ενέργειας των κυττάρων μας, μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από τον ιό, οδηγώντας σε δυσλειτουργία πολλά όργανα πέραν από τους πνεύμονες. Αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το περιοδικό Science Translational Medicine, προτείνουν νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία του COVID-19.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες SARS-CoV-2 μπορούν να συνδεθούν με μιτοχονδριακές πρωτεΐνες στα κύτταρα ξενιστές, οδηγώντας δυνητικά σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία.

Για να κατανοήσουν πώς ο SARS-CoV-2 επηρεάζει τα μιτοχόνδρια, ερευνητές από το Κέντρο Μιτοχονδριακής και Επιγονιδιωματικής Ιατρικής (CMEM) στο CHOP μαζί με τους συναδέλφους τους COV-IRT θέλησαν να αναλύσουν την έκφραση των μιτοχονδριακών γονιδίων για να ανιχνεύσουν τις διαφορές που προκαλούνται από τον ιό.

«Τα δείγματα ιστών από ανθρώπους μας επέτρεψαν να δούμε πώς επηρεάστηκε η έκφραση των μιτοχονδριακών γονιδίων κατά την έναρξη και το τέλος της εξέλιξης της νόσου, ενώ τα ζωικά μοντέλα μας επέτρεψαν να συμπληρώσουμε τα κενά και να εξετάσουμε την εξέλιξη των διαφορών γονιδιακής έκφρασης με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής  Joseph Guarnieri, PhD, στο CHOP.

Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι τα κύτταρα ξενιστές ανταποκρίνονται στην αρχική μόλυνση με τρόπο που περιλαμβάνει τους πνεύμονες, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η μιτοχονδριακή λειτουργία στους πνεύμονες αποκαθίσταται, ενώ σε άλλα όργανα, ιδιαίτερα στην καρδιά, η μιτοχονδριακή λειτουργία παραμένει εξασθενημένη.

«Αυτή η μελέτη μάς παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τον COVID-19 ως μια αυστηρά ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού και να αρχίσουμε να τον βλέπουμε ως μια συστηματική διαταραχή που επηρεάζει πολλά όργανα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Douglas C. Wallace, PhD. διευθυντής του CMEM στο CHOP. «Η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία που παρατηρήσαμε σε άλλα όργανα εκτός από τους πνεύμονες υποδηλώνει ότι η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία θα μπορούσε να προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη στα εσωτερικά όργανα αυτών των ασθενών», τόνισε.

Όπως δήλωσε ο Afshin Beheshti, PhD, πρόεδρος του COV-IRT και επισκέπτης ερευνητής στο Broad Institute, μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας εντοπίστηκε επίσης ένας πιθανός θεραπευτικός στόχος, το microRNA 2392, το οποίο αποδείχθηκε ότι ρυθμίζει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων στα δείγματα ανθρώπινου ιστού.

«Αυτό το microRNA ρυθμίστηκε προς τα πάνω στο αίμα ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, κάτι που δεν θα περιμέναμε κανονικά να δούμε», είπε. «Η εξουδετέρωση αυτού του microRNA μπορεί να είναι σε θέση να εμποδίσει την αναπαραγωγή του ιού, παρέχοντας μια πρόσθετη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο για πιο σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με την ασθένεια», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για τη διεξαγωγή μελλοντικών μελετών σχετικά με το πώς οι συστηματικές ανοσολογικές και φλεγμονώδεις αποκρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρή ασθένεια σε ορισμένους ασθενείς.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα