ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

COP28: Ιστορική συμφωνία για μετάβαση μακριά από ορυκτά καύσιμα

13 Δεκεμβρίου 2023, 09:42

images

Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής COP28 για το Κλίμα σήμερα Τετάρτη να ξεκινήσουν τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων για να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συμφωνία για μετάβαση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, σηματοδοτώντας το ενδεχόμενο τέλος της εποχής του πετρελαίου.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Ντουμπάι μετά από δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων είχε σκοπό να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι ο κόσμος είναι πλέον ενωμένος στην επιθυμία του να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που οι επιστήμονες λένε ότι είναι η τελευταία ελπίδα για να αποτραπεί η κλιματική καταστροφή.

Η σύνοδος κορυφής της COP28 κλείνει με ένα κάλεσμα για μια παγκόσμια μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, αφού η Σαουδική Αραβία έστειλε νωρίτερα σήμα ότι θα υποστήριζε ένα νέο προσχέδιο κειμένου για τη ρυπογόνο ενέργεια το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί.

Ο πρόεδρος της φετινής συνόδου κορυφής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο Σουλτάνος Al Jaber των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεσολάβησε σε μια συμφωνία που ήταν αρκετά ισχυρή για τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ανάγκη να περιοριστεί δραματικά η χρήση ορυκτών καυσίμων, διατηρώντας παράλληλα τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου.

Η συμφωνία καλεί τις χώρες να απομακρύνουν γρήγορα τα ενεργειακά συστήματα από τα ορυκτά καύσιμα με δίκαιο και ομαλό τρόπο, στοιχεία που βοήθησαν να πείσουν τους σκεπτικιστές. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι χώρες καλούνται επίσης να συνεισφέρουν σε μια παγκόσμια προσπάθεια μετάβασης - αντί να υποχρεωθούν να κάνουν αυτή τη στροφή μόνες τους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το βασίλειο, το οποίο είχε απωθήσει σκληρά την ιδέα της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, είναι εντάξει με την έκδοση της συμφωνίας που απαιτεί αντί της «σταδιακής κατάργησης» μια «μετάβαση», σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Η τρέχουσα γλώσσα είναι αποδεκτή από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου, επειδή τους επιτρέπει μεγάλο βαθμό διακριτικής ευχέρειας σχετικά με το πώς θα φτάσουν εκεί.

Το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος περιελάμβανε πολύ πιο ισχυρή γλώσσα για την απομάκρυνση από τις πιο βρώμικες πηγές ενέργειας, σε ευθυγράμμιση με τον στόχο για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι τα μέσα του αιώνα. Πρώτη φορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο περιλαμβάνονται σε μια συμφωνία μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες συνομιλιών για το Κλίμα.


Πηγή: Euro2day

Σχετικά Άρθρα