ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βωνιάτης: Ακραίο σενάριο να εξελιχθεί σε πανδημία ο ιός

24 Ιανουαρίου 2020, 10:04

images

Ακραίο σενάριο θεωρεί το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε πανδημία ο κοροναϊός εκτιμά ο επιδημιολόγος δρ Μιχάλης Βωνιάτης.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι τα πράγματα όπως εξελίσσονται αυτή τη στιγμή, δεν είναι απλά και εύκολα, αν σκεφτεί κανείς πως ο συγκεκριμένος ιός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από μία πόλη στην Κίνα σε σύνολο πληθυσμού 25 εκ.

O κ. Βωνιάτης ανέφερε ότι το ακραίο σενάριο είναι να συνεχιστεί η μετάδοση του ιού και να εξελιχθεί η όλη κατάσταση σε πανδημία.

Υπέδειξε ότι θα πρέπει οι υγειονομικές αρχές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ) και από την άλλη όλα τα κράτη ανεξάρτητα σε ποια γεωγραφική θέση του πλανήτη βρίσκονται, είτε κοντά, είτε μακριά από την πηγή της εστίας.

 «Θα πρέπει όλα τα κράτη και εμείς εδώ στην Κύπρο, να παρακολουθούμε και να επαγρυπνούμε για την όλη κατάσταση, ώστε να αξιολογούμε πως εξελίσσεται αυτή η επιδημία», υπέδειξε ο κ. Βωνιάτης, ο οποίος το πρωί μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο.

Εξέφρασε την ευχή όπως ο ιός περιοριστεί στην πηγή του, αλλά όπως είπε, «ήδη εκδηλώθηκαν μεμονωμένα κρούσματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ».

 «Επιβάλλεται», σημείωσε, «όπως ο κάθε πολίτης που έχει ήδη ταξιδεύσει σε αυτές τις περιοχές της Κίνας να το αναφέρει στις υγειονομικές αρχές της χώρας του, δεδομένου ότι θα παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα αυτής της νόσησης. Δηλαδή υψηλό πυρετό, δύσπνοια, βήχα κλπ. Ακόμη κι αν έχει παρουσιάσει και ένα απλό κρυολόγημα θα ήταν καλύτερα να το συζητήσει με τον προσωπικό του ιατρό και στη συνέχεια με τις υγειονομικές υπηρεσίες».

Ο κ. Βωνιάτης διευκρίνισε ότι αυτό δεν ισχύει για εκείνους που ταξίδεψαν σε αυτές τις πόλεις της Κίνας πέραν της μίας βδομάδας.

Ερωτηθείς αν η πηγή του ιού είναι μόνο μία, ο κ. Βωνιάτης απάντησε καταφατικά.

Εξήγησε ότι σύμφωνα με τις μεθόδους μοριακής βιολογίας οι επιδημιολόγοι μπορούν να ταυτοποιήσουν οποιοδήποτε ιό μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια.

 «Δεν φαίνεται να έχουμε διαφορετικούς κοροναϊούς», παρατήρησε.

«Πρόκειται για ένα μόνο ιό ο οποίος εκδηλώθηκε στο Βουχάν της Κίνας και συγκεκριμένα από την αγορά θαλασσινών και ζώων».

Πρόσθεσε ότι «ο ιός εκδηλώθηκε πρώτα σε ζώα και στη συνέχεια όταν ο ιός αυτός προσχώρησε στον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλάχθηκε».

Τόνισε ότι ο ιός αυτός έχει την ιδιότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 «Είναι αυτό που μας ανησυχεί. Και μας ανησυχεί γιατί τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 800 και επιπλέον ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του ιού ανήλθε στους 25».

Ο κ. Βωνιάτης εξέφρασε την ευχή να μην έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας θεωρώντας ότι αυτό θα είναι το καλύτερο σενάριο.

 «Αν περιοριστεί», είπε, «ο ιός στην Κίνα δεν θα έχει πιθανότητες να επιβιώσει».

Εξήγησε ότι ο ιός για να επιβιώσει θα πρέπει να μπει σε ζωντανό οργανισμό.

 «Δεν είναι μικρόβιο που κυκλοφορεί ως αυτόνομο κύτταρο το οποίο μπορεί να κυκλοφορεί οπουδήποτε», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βωνιάτης ανέφερε ότι το ακραίο σενάριο είναι να συνεχιστεί η μετάδοση του ιού και να εξελιχθεί η όλη κατάσταση σε πανδημία.

 «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε κάθε χώρα και το πιο σημαντικό είναι η απομόνωση των εν λόγω περιστατικών», τόνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού, ο κ. Βωνιάτης ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει

Σημείωσε ότι είναι ο τρίτος κοροναϊός που εμφανίζεται κατά την τελευταία 20ετία.

Σχετικά Άρθρα