ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρετανία: Προστασία ως 75% έναντι της Όμικρον δίνει η 3η δόση

11 Δεκεμβρίου 2021, 10:22

images

Οι δύο δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού δεν επαρκούν για την αποτροπή προσβολής από την παραλλαγή Όμικρον, ωστόσο η τρίτη δόση ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα συμπεράσματα των Βρετανών επιστημόνων βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων από 581 κρούσματα της Όμικρον και χιλιάδες της παραλλαγής Δέλτα.

Καταγράφηκε δραματική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca και σημαντική μείωση για τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Ωστόσο, η ενισχυτική δόση αυξάνει την προστασία κατά της εκδήλωσης συμπτωμάτων από την Όμικρον από 70% έως 75%.

Η βρετανική υπηρεσία εκτιμά ότι πάνω από τα μισά κρούσματα της COVID-19 έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα είναι της παραλλαγής Όμικρον και ότι ο ρυθμός διασποράς της διατηρηθεί η χώρα θα έχει καταγράψει πάνω από 1 εκατομμύριο περιστατικά έως το τέλος του μήνα.

Η επικεφαλής του τομέα εμβολιασμών της UKHSA Δρ Μέρι Ράμσεϊ είπε ότι οι εκτιμήσεις είναι ακόμα οι πρωταρχικές, αλλά παραπέμπουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Η δήλωση της υπηρεσίας πρόσθεσε ότι η προστασία την εμβολίων έναντι σοβαρής νόσησης από την Όμικρον «αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη» από την προστασία έναντι της ήπιας συμπτωματικής μόλυνσης, αλλά για να επιβεβαιώσομε αυτό απαιτούνται ακόμα κάποιες εβδομάδες αναλύσεων.

Σχετικά Άρθρα