ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βράβευση επιχειρήσεων για συμβολή στο Zero Waste Beach

22 Ιουνίου 2022, 14:48

images

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη τελετή βράβευσης των Zero Waste Beach Awards 2022, που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, σε συνεργασία με την Coca-Cola HBC Κύπρου, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Καδής ευχαρίστησε την ΑΚΤΗ και τους υπόλοιπους συνεργάτες, καθώς με τέτοιες πρωτοβουλίες κάνουν την Κύπρο περήφανη με τις διακρίσεις που παίρνουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανέφερε επίσης ότι κάθε φορά που γίνεται αυτή η εκδήλωση είναι πιο αναβαθμισμένη σε επίπεδο συμμετοχής και αποτελεσματικότητας. Από την πλευρά του Υπουργείου, πρόσθεσε, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, μέσα από μία σειρά πολιτικών που θα μειώσουν τα απόβλητα στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, καθώς με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκληρώνουν αυτές τις μέρες τη στρατηγική για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων.

«Θα έλεγα ότι τα μέτρα μας που ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες: η διαλογή στην πηγή και η χωριστή συλλογή, η μείωση των αποβλήτων σε όλους τους οικονομικούς τομείς και η παροχή κινήτρων μέσα από δράσεις όπως είναι η εφαρμογή συστημάτων, όπως το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μέσα από το οποίο θα δοθούν κίνητρα για την κομποστοποίηση», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι νωρίτερα παρουσιάστηκε στο Υπουργείο ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο αναπτύχθηκε στη βάση της κυκλικής οικονομίας, ένας σωλήνας για πότισμα, ο οποίος έχει παραχθεί από τη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών που ήρθαν από θερμοκήπια.

Υπογράμμισε επίσης ότι «οι δράσεις καλύπτουν, επίσης, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού. «Βέβαια, είναι καλή η προσπάθεια του κράτους και σε επίπεδο νομοθεσιών και σε επίπεδο προγραμμάτων και πολιτικών. Θεωρούμε όμως ότι η σύμπραξη με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τους εθελοντές είναι εξαιρετικής σημασίας και έχει επιφέρει πάρα πολλά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι μια σειρά από έργα τα οποία προωθούν την κυκλική οικονομία, έχουν ήδη ενταχθεί στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Γεωργίας, είτε αυτοί αφορούν το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, είτε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης κ.ά.

«Τα μέτρα που ήδη υλοποιούνται και συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη θαλάσσιων απορριμμάτων είναι: η δημιουργία ενός Παγκύπριου συστήματος συλλογής ανακυκλώσιμων και οργανικών απορριμμάτων, η μείωση των πλαστικών σακούλων μέχρι την πλήρη απαγόρευση της πώλησης τους, και οι πρόσφατοι περιορισμοί στην πώληση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης», είπε.

Προστίθεται ότι περαιτέρω στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων έχουν συμπεριληφθεί και στο μεγάλο έργο Life-IP CYzero Waste για την έξυπνη παρακολούθηση και αποδοτική μείωση παραγωγής αποβλήτων στην Κύπρο.

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του κέντρου μελετών και έρευνας ΑΚΤΗ, Δρ Ξένια Λοϊζίδου, δήλωσε ότι 250 παράκτιες επιχειρήσεις της Κύπρου έχουν ενταχθεί στο δίκτυο ΑΚΤΗ, το οποίο επεκτάθηκε φέτος και στην Μάλτα, όπου λειτουργεί και με τη στήριξη της Coca-Cola HBC. Ανέφερε επίσης ότι «κάθε χρόνο αυξάνονται τα σκουπίδια που πάνε στην ανακύκλωση κα αυξάνεται και η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση όλων των επιχειρήσεων. Ανακοίνωσε επίσης την διεθνή αναγνώριση που έλαβαν στο πλαίσιο ενός διεθνούς διαγωνισμού που διοργάνωσε η «Γαλάζια Σημαία».

Σημείωσε ότι η ΑΚΤΗ σε συνεργασία με τον δήμο της Γεροσκήπου τοποθετώντας κάδους ανακύκλωσης στην παραλία του δήμου, μαζεύτηκαν σχεδόν 2 χιλιάδες τόνοι πλαστικών PMD τον μήνα από 25 κάδους.

Η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Αειφορίας της Coca Cola HBC Μελίνα Λιμνάτη, δήλωσε ότι σήμερα η ρύπανση των θαλασσών αποτελεί παγκόσμια πρόκληση. Ανέφερε επίσης τη συνεχή στήριξη της Coca Cola με κάθε τρόπο στο δίκτυο ΑΚΤΗ μέσω του προγράμματος Zero Waste Beach. Σημείωσε, ακόμη, ότι μέσα σε 4 χρόνια μέσω των ενεργειών που υλοποιήθηκαν έχουν συλλεχθεί πέραν των 2,5 χιλιάδων τόνων ανακυκλώσιμων πλαστικών και ότι τα μέλη του δικτύου ΑΚΤΗ έχουν ξεπεράσει τα 300.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα