ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Bioland: Απορρίπτει αναφορές για ευνοϊκή μεταχείριση

07 Ιουλίου 2023, 18:24

images


Με γραπτή επιστολή απαντά η εταιρία Bioland Energy Ltd στις αναφορές που έγιναν την Πέμπτη μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, σε σχέση με την κατασκευή εργοστασίου πυρόλυσης παλαιών ελαστικών αυτοκινήτων στην περιοχή Αγίου Συλά στον Ύψωνα.

Η εταιρία τονίζει ότι «το συγκεκριμένο έργο στηρίζεται εξ ‘ολοκλήρου πάνω στην Πολιτική της Κυκλικής Οικονομίας η οποία σήμερα είναι η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι ένα έργο εξ’ ολοκλήρου οικολογικό-περιβαλλοντικό, το οποίο θα επιλύσει το πρόβλημα των παλαιών ελαστικών τα οποία ρυπαίνουν το περιβάλλον», σημειώνεται στη σχετική επιστολή.

Αναφέρεται επίσης,  οτι τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται από τη δήλωση της ίδιας της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κατά την διάρκεια της συνεδρίας, η οποία είπε ότι «η ΕυρωπαϊκήΈνωση στηρίζει τέτοιου είδους έργα, και ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται ακόμη και μέσα στις πόλεις νοουμένου ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».

H Bioland Energy Ltd αναφέρει οτι το έργο αυτό σχεδιάστηκε το 2012, όταν άρχισαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες αδειοδότησης του.

«Στο μεσοδιάστημα των 10 χρόνων, ενεπλάκησαν στην διαδικασία εξέτασης αδειοδότησης του έργου, τεχνοκράτες των διαφόρων Κρατικών Τμημάτων, όπως του Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος, της Πολεοδομικής Αρχής, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί οι οποίοι αξιολόγησαν εκτενώς το συγκεκριμένο έργο, ώστε να προχωρήσουν στην συναίνεση και θετικές γνωματεύσεις για την αδειοδότηση του», επισημαίνει.

Επιπλέον, η εταιρεία υποστηρίζει ότι κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ιστορική αναδρομή από το 2012 έως και το 2023 τεκμηριώνοντας τις θέσεις της με έγγραφα που αφορούσαν τις κατά διαστήματα τοποθετήσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, τον αποχαρακτηρισμό του καυσίμου από απόβλητο εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με Διάταγμα του το οποίο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2020, όπως επίσης και τις δυο θετικές γνωματεύσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Σημειώνεται ότι το έργο είχε λάβει Άδεια Οικοδομής από τον Δήμο Ύψωνα τον Ιούλιο του 2016.

Προστίθεται ότι με τα δεδομένα που παρουσιάζει η εταιρεία, «καταρρίπτει ανεπιφύλακτα τις δηλώσεις οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις και να πλήξουν το κύρος της» και διερωτάται «πώς είναι δυνατό κάποιοι να μιλούν για εύνοια και για εξόφθαλμη διαπλοκή όταν η διαδικασία αδειοδότησης του συγκεκριμένου έργου κράτησε 10 ολόκληρα χρόνια».

Η εταιρεία υπέδειξε ότι «θα πρέπει κάποιοι να σταματήσουν τις ατεκμηρίωτες και αόριστες τοποθετήσεις τους» και τους κάλεσε δημόσια «να καταθέσουν οποιαδήποτε στοιχεία κατέχουν για να αποδείξουν κατά πόσο οι δηλώσεις τους έχουν βάση και βάθος και δεν γίνονται απλά για να δημιουργήσουν εντυπώσεις».

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», τονίζεται στην σχετική επιστολή.

Διαβεβαίωση στους κατοίκους Ύψωνα

Παράλληλαη εταιρεία διαβεβαιώνει τους κατοίκους του Δήμου Ύψωνα και της ευρύτερης περιοχής ότι:

«Θα εφαρμόσει όλους τους αυστηρούς όρους που τέθηκαν και θα τεθούν από πλευράς των Αρμόδιων Αρχών, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και όλων των πολιτών της γειτνιάζουσας περιοχής».

Προστίθεται πως «η εταιρεία είναι έτοιμη να επενδύσει και να κατασκευάσει ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια που υπάρχουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του οποίου το κόστος θα ανέλθει μεταξύ 80-100 εκατομμύριων Ευρώ, με το μεγαλύτερο κόστος να δαπανείται στην εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης που θα προστατεύουν το περιβάλλον».

 Με την ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργηθούν περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, επισημαίνει η Bioland.

Σχετικά Άρθρα