ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βία κατά των γυναικών: Το ΕΚ έτοιμο για διαπραγματεύσεις

12 Ιουλίου 2023, 13:50

images

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την διαπραγματευτική εντολή του σχετικά με τους κανόνες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, πριν από τον αυριανό πρώτο γύρο συνομιλιών με το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωκοινοβουλίου,  οι ευρωβουλευτές θα πιέσουν για ευρύτερο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, περισσότερη προστασία για τα θύματα, πιο αυστηρό πλαίσιο για τους δράστες, σκληρότερη στάση έναντι της διαδικτυακής παρενόχλησης, όπως η μη συναινετική διαμοίραση προσωπικού υλικού και οι ανεπιθύμητες εικόνες γεννητικών οργάνων. Επιπλέον θα πιέσουν και για βελτίωση των διαδικασιών καταγγελίας και έρευνας και ενισχυμένη στήριξη των θυμάτων.

Το Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο την Πέμπτη. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σχετικά με τη θέση τους στις 9 Ιουνίου.

Προστίθεται ότι την εντολή προετοίμασαν οι επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Γυναικών, η οποία περιλαμβάνει ορισμό του βιασμού βάσει συναίνεσης, αυστηρότερους κανόνες για τη βία στον κυβερνοχώρο και καλύτερη στήριξη των θυμάτων.

Συγκεκριμένα η διαπραγματευτική εντολή ζητεί:

  •  κατά περίπτωση αξιολογήσεις των συνθηκών συναίνεσης
  •  μεγαλύτερο κατάλογο επιβαρυντικών περιστάσεων για αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών που οδηγούν στον θάνατο ή την αυτοκτονία εξαρτώμενων προσώπων, των εγκλημάτων εις βάρος δημόσιου προσώπου και της πρόθεσης διατήρησης ή αποκατάστασης της «τιμής»
  •  ευρωπαϊκούς κανόνες κατά της σεξουαλικής επίθεσης, του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των διεμφυλικών ατόμων, της αναγκαστικής στείρωσης, του καταναγκαστικού γάμου και της σεξουαλικής παρενόχλησης σε όλα τα περιβάλλοντα που σχετίζονται με την εργασία
  •  ειδικούς κανόνες για τα διαδικτυακά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μη δημοσιοποίησης προσωπικού  υλικού και της ανεπιθύμητης αποστολής εικόνων γεννητικών οργάνων
  •  βελτίωση των διαδικασιών για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των θυμάτων, καθώς και δωρεάν νομική υποστήριξη
  •  βελτιωμένη καταγραφή περιστατικών και συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται ότι η ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση χωρίς ψηφοφορία, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του.

Σχετικά Άρθρα