ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βελτίωση συνθηκών εργασίας στο επίκεντρο του συνεδρίου της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

22 September 2025, 11:17

images

Η αναβάθμιση της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής προϋποθέτει επένδυση στη γνώση, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ουσιαστική διαχείριση της έλλειψης προσωπικού, όπως τόνισαν όλοι οι φορείς του κλάδου στο Β’ Επιστημονικό Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.), που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2025 στην Αγία Νάπα.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα για τη Νοσηλευτική, τη Μαιευτική, τη Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας και τις επισκέπτριες/ες υγείας, ενώ απαντήθηκαν καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον κλάδο σήμερα. 

Οι συμμετέχοντες επισήμαναν ότι η επιστημονική κατάρτιση και η ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων αποτελούν στρατηγικούς πυλώνες για τη βελτίωση και αναβάθμιση του επαγγέλματος.

Στην εναρκτήρια τελετή, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανού, τόνισε ότι η υψηλή ποιότητα φροντίδας απαιτεί συνεχή εκπαίδευση, επαρκή στελέχωση, εφαρμογή επαγγελματικών προτύπων, διατομεακή συνεργασία και ενεργό συμμετοχή των νοσηλευτών στη λήψη αποφάσεων. 

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης και της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης για την παροχή ποιοτικής φροντίδας.

Με την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ., Σάββας Ιακώβου, παρουσίασε πρωτοβουλίες για την επιστημονική εξέλιξη και τη βελτίωση των προσόντων του κλάδου, διασφαλίζοντας την ποιότητα της υγειονομικής φροντίδας. 

Ακολούθως ο Δρ Αριστείδης Χωραττάς, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νοσηλευτών, επισήμανε τη σημασία των διεθνών συνεργασιών για την εξέλιξη και το κύρος του επαγγέλματος, ενώ ο Χρίστος Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου, τόνισε την ανάγκη για πιστοποίηση προγραμμάτων, αξιολόγηση δεξιοτήτων και αδειοδότηση επαγγελματιών.

Στη συζήτηση – πάνελ για την επιστημονική ανάπτυξη εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης προσωπικού, ο Λάμπρος Μπίζας, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), τόνισε τη σημασία συνεργασίας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. Ο Γεώργιος Αβραμίδης, Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, επισήμανε την αξία δίκαιων εργασιακών προτύπων ως θεμέλιο για ασφαλή και ποιοτική φροντίδα.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση ότι η στήριξη, η αναγνώριση και η ενίσχυση του νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού αποτελούν προϋπόθεση για ένα ισχυρό, ανθεκτικό και ανθρώπινο σύστημα υγείας. 

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. επαναβεβαίωσε τον ρόλο της ως δυνατή φωνή του κλάδου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνέργειες, πολιτικές αποφάσεις και κοινωνική στήριξη.

Το Συνέδριο κατέδειξε ότι η ανάπτυξη της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής δεν περιορίζεται μόνο στην εκπαίδευση και την τεχνική κατάρτιση, αλλά απαιτεί ολιστική προσέγγιση που συνδέει την επιστημονική γνώση με την ανθρωποκεντρική φροντίδα. 

Οι φορείς υπογράμμισαν την ανάγκη για πολιτικές που ενισχύουν τη στελέχωση, αναγνωρίζουν τον ρόλο των νοσηλευτών και μαιών και προάγουν τη συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θέτοντας τις βάσεις για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο σύστημα υγείας.

Σχετικά Άρθρα